woensdag 5 mei 2010

Penne met kip, broccoli en kaas


Penne alla Rusticana

Heerlijk de verschillende smaken uit alle hoeken van de wereld. De ene dag een Thaise curry en de andere dag een pasta uit Italië. Ik hou er wel van te variëren, te kiezen uit kookboeken en nieuwe gerechten te bereiden.

Zoveel mogelijk probeer ik verse ingrediënten te gebruiken. Dit komt de smaak van de gerechten zeker ten goede. Misschien dat ik zelfs ga proberen om verse pasta te maken. Tot op heden heb ik dat nooit gedaan, maar in het kookboek dat ik nu in huis heb, “de Pasta bijbel” van Jeni Wright staan uitgebreide beschrijvingen met foto’s hoe dit aan te vangen.

De ondertitel van dit boek geeft het al aan: “Een complete gids voor de pastaliefhebber”. Een pastaliefhebber ben ik zeker, vooral omdat de Italiaanse recepten niet moeilijk in elkaar steken en vaak snel en gemakkelijk te bereiden zijn. De smaaksensaties van Italiaanse gerechten zijn beroemd en zeer gewaardeerd. Dus waarom het basiselement niet zelf maken? Binnenkort ga ik de uitdaging aan.

Maar vandaag heb ik een combinatie van broccoli, knoflook en gorgonzola en deze is zeer geslaagd – in het bijzonder met kip. Penne alla Rusticana.

Penne met kip, broccoli en kaas (voor 4 personen)

Ingrediënten:

115 gram broccoliroosjes
50 gram boter
2 kipfilets, in stukjes
2 tenen knoflook uit de knijper
1 stengel prei
400 gram gedroogde penne
120 milliliter droge witte wijn
200 milliliter panne da cucina of room
90 gram gorgonzola zonder korst, in kleine stukjes
Zout
Gemalen zware peper
Parmezaanse kaas, versgeraspt, bij het serveren

Bereiding:

Doe de broccoli in een pan met kokend water en zout en laat 2 minuten koken. Laat de broccoli even uitlekken in een vergiet en spoel hem af onder de koude kraan. Schud het overtollige water eruit en zet weg, zodat de groente goed uitlekt.

Smelt de boter in een grote pan en doe hier de kip, knoflook en de prei bij. Breng op smaak met zout en peper. Bak het geheel 3 minuten op middelhoog vuur, of tot de kip wit wordt. Kook ondertussen de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking.

Roer de wijn en de room door het kipmengsel en laat het, onder af en toe roeren, ongeveer 5 minuten zachtjes koken, tot de saus enigszins is ingedikt . Voeg de broccoli toe, zet het vuur hoger en roer goed door om de broccoli te verwarmen en met de kip te mengen. Breng op smaak.

Giet de pasta af en doe hem bij de saus. Roer de gorgonzola erdoor. Dien op met geraspte Parmezaanse kaas.

Smullen maar!

2 opmerkingen:

  1. Ziet er heerlijk uit! Ga ik zeker eens uitproberen!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hallo Saskia, Leuk dat je mijn blog volgt. Ik heb een kijkje genomen op jouw blog; dat ziet er ook erg mooi uit. Binnenkort maak ik een link naar het nieuwe Foodblog Event mei 2010 over Asperges. Ik heb al een ideetje. Groet Johanna

    BeantwoordenVerwijderen