zaterdag 29 mei 2010
Hartige mediterrane hazelnootcake
Wat eet je op een rommelige zaterdag? Een dag met een gaatje: eerst de boodschappen gedaan waarbij ik al rekening hou met de verschillende mogelijkheden en met het feit dat zondag een Indische rijsttafel op het programma staat. Ik zal vandaag en morgen dus menig uurtje in de keuken staan. Daarna even naar de bibliotheek, maar die is gesloten. Dan kijken naar een nieuwe fiets en ook een fietsdrager. Voor een gewone fiets of, met toekomstvisie, voor een elektrische fiets. Keuzes, keuzes: O, wat moeilijk. De beslissing is nog niet gevallen.
Ook het weer weet niet welke kant het opgaat. Zonnig en warm voor een BBQ of toch al neerslag. Zittend op mijn balkon met een wijntje bedenk ik dan maar deze hartige cake te gaan maken. Makkelijk te bereiden, wel een uurtje in de oven, maar met een wijntje en een hapje is het goed toeven op mijn balkon.
Hartige mediterrane hazelnootcake (voor 6 tot 8 personen)
Ingrediënten:
350 gram Italiaanse roerbakgroenten
Zongedroogde tomaatjes, fijngesneden
250 bloem
2 theelepels bakpoeder
150 milliliter droge witte wijn
5 eieren, losgeklopt
70 gram hazelnoten
100 gram Parmaham, in stukjes
125 gram Parmezaanse kaas, geraspt
3 eetlepels olijfolie
Versgemalen peper en zout, naar smaak
Attributen:
Cakevorm 25 cm
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 175 graden (heteluchtoven 155 graden)
Zeef de bloem met het bakpoeder in een grote kom. Maak een kuil in het midden en giet daar de wijn en de losgeklopte eieren in. Meng met een garde het vocht door de bloem.
Roer alle groenten, hazelnoten, Parmaham, Parmezaanse kaas en de olijfolie door het beslag. Maak op smaak met peper en zout.
Schep het beslag in een ingevette cakevorm.
Laat de cake in circa 60 minuten in de voorverwarmde oven gaar en goudbruin worden.
Haal vervolgens uit de oven en laat afkoelen en snij de cake in plakken.
Lekker om te serveren met een frisse salade.
Smullen maar!
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Wat een origineel recept! Heb je het zelf verzonnen?
BeantwoordenVerwijderenGa ik ook eens een keer proberen. Lijkt me erg lekker.
Het recept heb ik enige tijd geleden gevonden in het AD als een "Recept van de dag" door Carin Leenders de Vries, www.passionforfood.nl De cake kwam wel lastig uit de vorm maar hij smaakte heerlijk! Groet Johanna.
BeantwoordenVerwijderenVolgende keer zou je eerst bakpapier in je cakevorm kunnen leggen, dan til je de cake er zo uit. Dat werkt heel handig.
BeantwoordenVerwijderenHoi,
BeantwoordenVerwijderenZiet er lekker uit deze hartige cake. Wat die gedroogde tomaatjes betreft, heb je daar de halfgedroogde voor gebruikt of de volledig gedroogde?
Groetjes en hoop dat ook je rijsttafel weer een succes is!
Hallo Monique, de rijsttafel was weer een succes.
BeantwoordenVerwijderenVoor de cake gebruikte ik Sacla Pomodori secchi, zongedroogde tomaten in zonnebloemolie. Deze potjes staan altijd bij mij in de koelkast en gebruik ik ook vaak in salades. Te koop bij AH.
Valt deze cake ook in te vriezen? Want aangezien we maar met 2 zijn thuis zal het lang duren vooraleer we ze opkrijgen :). Maar het ziet er zo heerlijk uit, dat ik het zeker eens wil proberen!
BeantwoordenVerwijderenDe restanten van de cake heb ik zelf ook ingevroren. Ik weet alleen niet hoe de cake eruit ziet en zal proeven als ik deze weer ontdooi. In ieder geval adviseer ik hem niet langer dan 1 maand in de vriezer te houden :)
BeantwoordenVerwijderenHeb deze cake gebakken..hij viel bij mijn visite en mijzelf zeer goed in de smaak.
BeantwoordenVerwijderenHeb hem opgewarmd (dag later) in de oven, in alufolie, en dat werkte prima.