dinsdag 1 juli 2014

Stoofvlees met kriekbier en kersen



Een stoofschotel in de zomer. Niet iedereen denkt eraan stoofvlees te maken voor een maaltijd tijdens een zomerse dag, maar het kan. De zomer geeft juist weer extra mogelijkheden om een smakelijke stoofschotel op tafel te zetten. Eén van de ingrediënten die zich daarvoor lenen zijn kersen. In combinatie met kriekbier geven deze vruchten een extra dimensie aan het gerecht. Toch zijn er mensen die de combinatie van vruchten in warme maaltijden niet weten te waarderen. Dat is jammer, maar gelukkig eten die vanavond niet met mij mee.

De stoofpan hoeft in de Keuken van Johanna niet meer op een open vuur te sudderen. Sinds kort ben ik in het bezit van een fornuis met een garingsoven. Deze oven kan men op vier standen zetten, namelijk 30, 60, 90 of 110 graden. De stoofpan zet ik in een voorverwarmde oven (90 graden) met de deksel er goed op. De temperatuursschommeling in de oven is maar beperkt. Er zijn geen grote verschillen in temperatuur. Hierdoor kan het vlees een tijdlang rustig blijven stoven, zonder dat smaak, geur of vocht verloren gaat. Het gerecht van vandaag heeft ruim 8 uur staan garen. Het resultaat: het vlees is boterzacht, smaakvol en valt verrukkelijk uiteen.


Stoofvlees met kriekbier en kersen

Ingrediënten:

1 kilo doorregen riblappen
50 gram boter
2 eetlepels bloem
4 rode uien
1 klontje boter
2 flesjes Kriek bier
2 takjes verse tijm, blaadjes losgetrokken
2 kruidnagels
4 rode uien
2 eetlepels bruine basterdsuiker
2 laurierblaadjes
2 stevige witte boterhammen
2 eetlepels pittige mosterd
peper en zout naar smaak
Eventueel wat extra, hete, bouillon
500 gram ontpitte Hollandse kersen

Attributen:

Kersenontpitter

Werkwijze:

Laat het vlees op kamertemperatuur komen. Snijd het vlees in grove blokjes en bestrooi met versgemalen peper en zout.

Snijd de uien in grove stukken en fruit deze, met een klontje boter aan, in een apart pan.

Laat de boter smelten in een braadpan en zet het vuur hoger. Braad de blokjes vlees, in gedeelten, in de pan. Voeg, zodra allen delen rondom bruin gebraden zijn, het vlees bijelkaar en strooit de bloem erover. Braad nog even aan zodat al het vocht opgenomen. is.

Voeg de uien bij het vlees. Schenk het bier langs de zijkanten van de pan bij het vlees en uien. Voeg de kruiden toe.

Besmeer de witte boterhammen rijkelijk met de mosterd. Leg de boterhammen met de besmeerde kant op het vlees-ui nat.

Leg de deksel op de pan en laat het geheel ongeveer 4 uur zachtjes stoven. Controleer of tijdens het stoofproces voldoende vocht aanwezig is. Vul eventueel aan met hete bouillon.

Spoel de kersen af met koud stromend water en ontpit met behulp van een kersenontpitter.

Voeg de kersen een kwartier voor het opdienen bij de stoofschotel. Roer voorzichtig door.

Serveer met een kruimige aardappel of gestoomde rijst.

Smullen maar!

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen