dinsdag 14 oktober 2014

AardappelpureeBij de Belgische gehaktballen van mijn vorige blog serveerde ik aardappelpuree. Niet zomaar een puree, maar op smaak gebracht volgens het recept uit het kookboekje "Hét vleesboek!". Hier staan niet alleen allerlei vleesbereidingen beschreven, maar ook heerlijke bijgerechten. Een boekje vol verrassingen, smaken en suggesties voor doodgewone ingrediënten en gerechten. De combinaties zijn verrassend en erg smakelijk.

De vermelding van karnemelk bij de ingrediëntenlijst trok mijn aandacht. Je moet er van houden, want je proeft het terug in het uiteindelijke resultaat. Lekker verfrissend en toch romig, maar niet te zwaar. Dit aardappelgerecht wilde ik daarom graag delen.

Aardappelpuree

Ingrediënten:

1 kilo kruimige aardappels
1 theelepel olie
100 gram boter
100 milliliter karnemelk (of volle melk)
100 milliliter slagroom
vers gemalen nootmuskaat
zout en peper naar smaak

Attributen:

Pureestamper

Werkwijze:

Schil de aardappels en snijd in gelijke stukken. Doe de aardappels in een pan en giet water erbij tot ze half onder staan.
Voeg olie toe aan het water en zout naar smaak. Kook de aardappels met de deksel op pan in circa 20 minuten gaar.

Verhit ondertussen al roerend de boter, karnemelk en slagroom in een steelpan tot het mengsel gloeiend heet is.

Prik in de aardappels om te kijken of ze gaar zijn. Giet het water uit de pan en laat de aardappels op een laag vuur nog even uitdampen totdat ze mooi droog zijn.

Pureer de aardappels terwijl deze nog heet zijn. Voeg het kokendhete melkmengsel toe aan de puree en roer het glad. Breng op smaak met de nootmuskaat, peper en zout.

Smullen maar!Geen opmerkingen:

Een reactie posten