dinsdag 14 oktober 2014

Lasagne met paddenstoelen en courgette



Een heerlijke vegetarische lasagne. Een dagje zonder vlees is met dit gerecht een echte aanrader. Het idee komt uit de "Pasta bijbel" van Jeni Wright. Door toevoeging van de gedroogde paddenstoelen (porcini secchi) wordt de smaak nog intensiever en geeft het deze ovenschotel meer body.

Het is een bewerkelijk recept en je staat langere tijd achter het fornuis, maar het resultaat is fantastisch. De smaak past helemaal bij het herfstachtige weer. En de geuren die vanuit de oven de keuken in stroomden zijn werkelijk heel verleidelijk.

Lasagne met paddenstoelen en courgette
Lasagne ai Funghi e Zucchine

Ingrediënten voor de vulling:

15 gram gedroogde porcini
175 milliliter warm water
2 eetlepels olijfolie
75 gram boter
450 gram courgettes, in dunne plakjes gesneden
1 ui, fijn gesnipperd
450 gram kastanjepaddenstoelen, in dunne plakjes gesneden
2 tenen knoflook, geperst
1 blikje tomatenpasta
1 theelepel gedroogde majoraan
8 vellen verse lasagnebladen
50 gram versgeraspte Parmezaanse kaas
Peper en zout naar smaak

Ingrediënten voor de saus:

40 gram boter
40 gram bloem
800 milliliter warme melk
vers geraspte nootmuskaat

Attributen:

Keukenmachine
Ovenschaal
Keukenpapier
Schuimspaan

Werkwijze:

Laat de porcini 15 tot 20 minuten weken in het warme water. Giet de porcini met het weekwater in een fijne zeef boven een kom en knijp er zoveel mogelijk vocht uit. Hak ze daarna fijn en zet weg. Bewaar de helft van het vocht voor de tomatensaus.

Verwarm de oven voor op 190 graden (heteluchtoven 175 graden).

Verhit de olijfolie en 25 gram van de boter in een grote koekenpan. Doe de helft van de plakjes courgettes erbij en voeg zout en peper naar smaak toe. Bak de courgettes op matig vuur 5 tot 8 minuten (draai de plakjes regelmatig om), tot ze aan beide zijden licht gekleurd zijn. Haal de courgettes met een schuimspaan uit de pan en laat ze uitlekken op keukenpapier. Herhaal dit met de rest van de courgettes.

Smelt de helft van de resterende boter in het vet in de koekenpan en fruit de gesnipperde ui al roerend voor circa 2 minuten. Voeg de helft van de champignons en de knoflook toe. Strooi er zout en peper naar smaak over. Bak de champignons op hoog vuur tot ze hun vocht loslaten en zacht worden. Haal ze met een schuimspaan uit de pan en zet apart. Herhaal alles met de rest van de boter en de champignons.

Maak de witte saus. Smelt de boter in een steelpan, voeg de bloem toe en roer dit alles op matig vuur circa 2 minuten. Voeg de hete melk beetje bij beetje toe en blijf roeren. Blijf roeren tot de saus aan de kook gebracht is en glad en dik is. Rasp naar smaak de nootmuskaat er over en voeg wat zout en peper toe. Zet de saus even apart.

Doe de tomatensaus met het weekwater van de porcini in de keukenmachine en pureer alles. Voeg de courgettes bij de gebakken champignons en doe de geweekte en fijngehakte porcini en de majoraan erbij. Breng op smaak met zout en peper.

Schep een derde van de tomatensaus in de ovenschaal. Voeg de helft van het groentemengsel toe en verdeel gelijkmatig. Giet een derde van de witte saus erover en leg er de helft van de lasagnebladen op. Herhaal dit en eindig met de tomatensaus, de witte saus en de geraspte Parmezaanse kaas.

Bak de lasagne 40 minuten in de oven. Laat de schotel voor het opdienen nog 10 minuten staan.

Smullen maar!





Geen opmerkingen:

Een reactie posten