zondag 20 november 2011

Peer, Hazelnoot & Chocolade cake



Een kille, mistige zondagochtend. Geen zin in een wandeling of een fietstocht. Hoewel er staat geen wind, dus dat is wel een voordeel. Nee, echt geen zin om naar buiten te gaan. Ik wacht op het zonnetje dat wel verwacht wordt in de loop van de middag.

De laatste recepten van mij stonden helemaal in het teken van de herfst. Een aantal gerechten met verse moesappels en zelfs een wildschotel. Ik vervolg de reeks met een hartverwarmende cake. Want chocolade en hazelnoot geven een mens een gelukzalig gevoel. Gecombineerd met een frisse peer en de warmte van de abrikozenjam is het zelfs een beetje feestelijk.

Het is leuk om al bakkend de zondagmorgen door te brengen en mezelf te trakteren op deze heerlijke vochtige, fruitige cake bij de koffie. Maar, deze cake is zo lekker smeuïg dat het ook als dessert goed tot zijn recht zal komen.

Peer, Hazelnoot & Chocolade cake

Ingrediënten:

100 gram blanke hazelnoten
140 gram zelfrijzend bakmeel
175 gram boter, in kleine stukjes gesneden
140 gram licht basterd suiker
2 eieren (L)
5 kleine, rijpe Conference peren
50 gram donkers chocolade, in kleine stukjes
2 eetlepels abrikozenjam

Attributen:

Cakeblik 20 cm doorsnede
Keukenmachine

Bereiding:

Warm de oven voor op 160 graden (heteluchtoven 140 graden).

Beboter en bekleed de bodem van een 20 cm ronde cakevorm.

Maal de hazelnoten in een keukenmachine tot kleine stukjes.

Voeg het meel toe en meng kort. Voeg de boter toe en puls totdat er kruimels vormen. Voeg de suiker en de eieren toe en meng het kort.

Schil 2 peren, verwijder het klokhuis en maak kleine blokjes. Roer de blokjes peer en de stukjes chocolade door het de cakemengsel.

Schep het mengsel in de bakvorm en strijk de bovenkant glad.

Schil de rest van de peren, verwijder het klokhuis en snijd in schijfjes. Leg de schijfjes op de bovenkant van de cake en druk zachtjes aan.

Bak 50 tot 60 minuten totdat de cake stevig aanvoelt.
Afkoelen in het blik voor 10 minuten, dan het blik verwijderen en verder laten afkoelen op een rooster.

Verwarm de jam en strijk over de bovenkant. Serveer warm of koud.

Smullen maar!

9 opmerkingen:

  1. Lijkt me een hele leuke cake om uit te proberen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Mistig weer en lekker in de weer in de keuken = alles koek en ei ;-) De cake ziet er voortreffelijk uit!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hmmm, hier zou ik wel een stukje van willen proeven!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. This looks like good filled yummy cake;)

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Hoi Johanna, lijkt me zo lekker dat ik hem morgen zou willen maken :-).
    Gebruikte je een ronde vorm van 20 cm?
    Zou het teveel beslag zijn voor een rechthoekige cakevorm van 20 op 10cm, of gebruik ik dan beter mijn ronde vorm, maar die is 28cm doorsnede, geloof ik...
    Groetjes
    Marian

    BeantwoordenVerwijderen
  6. @Marian,
    Ik gebruikte de 20 cm ronde vorm. 28 is echt te groot. Bij een rechthoekige vorm moet je wel uitkijken, het kan zijn dat het deeg niet goed gaar zal worden. Verder is de cake erg smeuig. Het is gemakkelijker de cake uit een ronde vorm te halen. Succes vandaag.
    Groet Johanna

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Hoi Johanna,
    Waw! Ik maakte er (op aandringen van mijn kinderen...) kleine cakejes van... Ik heb er net van geproefd, ze zijn echt suuuuper!!! Dank je wel voor dit heerlijke recept.
    Ik zet het vandaag of morgen op mijn blog, natuurlijk met een link naar jouw blog, is dat goed?
    Groetjes,
    Marian

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ha Marian: Het recept is inderdaad super! Leuk dat je een link naar mijn blog wilt plaatsen. Ben ook benieuwd naar jouw foto.
    Groet Johanna

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Lekker, peer en chocola is echt een super combi en helemaal met die hazelnoten er bij ;)

    BeantwoordenVerwijderen