zondag 31 oktober 2010

Oud-Hollandse Bruine bonensoep

Na een weekend vol met klussen heb ik vanavond een heerlijke stevige bruine bonensoep op tafel gezet. Een lekkere stevige soep vol met ballen.

Nadat het plafond gewit is, de ramen gelapt en de woonkamer weer voor een gedeelte opnieuw ingericht, is een stevige maaltijdsoep wel op zijn plaats. Van de week wordt nog een wand gestukt en dan is onze living weer helemaal bewoonbaar en cosi.

Oud-Hollandse Bruine bonensoep

Ingredi├źnten:

1 grote ui, fijngesneden
400 gram bleekselderij, in plakjes
200 gram wortel, in plakjes
200 gram aardappel, in blokjes
2 preien, in dunne ringen
50 gram boter of margarine
2 eetlepels tomatenpuree
2 blaadjes laurier
1 eetlepel tijmblaadjes
500 gram varkensgehakt
1 tot 2 eetlepels paneermeel
Zout en peper
2 liter blikken bruine bonen
4 tot 5 fijngesneden peterselie

Attributen:

Keukenmachine of blender

Bereiding:

Bak de ui, bleekselderij, wortel, aardappel en prei circa 8 minuten op zacht vuur in de boter. Roer de tomatenpuree erdoor en bak deze circa 2 minuten mee. Schenk er 2 liter water bij en breng alles aan de kook.
Voeg de laurier en tijm toe en laat de soep circa 30 minuten zachtjes koken. Meng gehakt met paneermeel, zout en peper. Draai hiervan kleine balletjes.
Pureer 1 blik bruine bonen met het vocht in de keukenmachine en roer dit samen met het andere blik bruine bonen en de gehaktballetjes door de soep. Laat de soep nog circa 10 minuten koken en bestrooi met peterselie.

Smullen maar!

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen