maandag 12 september 2011

Irish Wheaten Bread (Brown Soda)




Op vakantie gaan betekent voor mij ook heerlijk uiteten. Lekker niet te hoeven koken en je geen zorgen maken over de boodschappen. Meestal verblijven wij in hotels of soms B&B’s. In de hotels soms halfpension, maar het liefst zoeken we zelf een gelegenheid voor het eten. Elk jaar kiezen we wel een andere bestemming voor onze Holiday break. Vanzelf kom je dan in aanraking met de traditionele gerechten van dat bepaalde land. Sommige schotels bevallen goed en andere laat je een volgende keer aan je voorbij gaan. Wel probeer ik altijd een kookboek te vinden van de streekgerechten om deze vervolgens thuis te maken.

De zomervakantie bracht ons dit jaar naar Ierland. Op onze motor navigeerden wij over prachtige routes en door fantastische landschappen, zoals The Ring of Kerry, Dingle Peninsula en Connemara.

Motorrijden is vermoeiend, zeker als je links moet rijden. Tijdens de lunchstop was een stevige en smakelijke soep een van onze favorieten. Deze (maaltijd)soepen werden meestal wel geserveerd met het Irish Soda Bread. Heerlijk en vooral voedzaam.
Dit brood vind ik een welkome afwisseling van bijvoorbeeld stokbrood of ciabatta dat bij ons meestal op tafel staat bij soep. Gemakkelijk en snel te maken. De witte bloem kan eenvoudig gewisseld worden met volkoren- en/of roggebloem. Alle varianten zijn vooral lekker als het brood vers en nog warm geserveerd wordt.

Daarom, hierbij mijn inzending voor het Foodblogevent van september 2011: Wat is jou ultieme vakantiegerecht?

Irish Wheaten Bread (Brown Soda)


Ingrediënten:

175 gram witte bloem
375 gram tarwebloem
1 theelepel bicarbonaat soda
1 theelepel zout
2 theelepels bruine suiker
400 tot 475 milliliter karnemelk
15 gram boter, om in te vetten


Attributen:

Bakplaat
Bakpapier


Bereiding:

Oven voorverwarmen op 200 graden (heteluchtoven 180 graden).

Beboter het bakpapier en leg op de bakplaat.

Zeef de witte bloem, bicarbonaat soda en het zout in een grote kom. Voeg de tarwebloem en de suiker toe. Maak in het midden van het mengsel een kuiltje en voeg de karnemelk toe en vermeng lichtjes met een houten lepel tot een ‘soppig’ deeg. Voeg zoveel karnemelk toe als nodig is om het deeg ‘soppig’ te houden.

Vormen:

Vorm van het deeg tot een bol. Het is een plakkerig geheel en let erop dat je het deeg maar heel kort ‘kneed’ niet meer dan een halve minuut. Als je het te lang kneedt, wordt het brood taai.

Plaats de deegbal op de bakplaat en druk de bol wat platter.

Snijd met een scherp mes een kruis in het deeg van ongeveer 1 centimeter.
Bestrooi nog wat bloem over de bol.


Bakken:

Bak het brood ongeveer 30 minuten in de op 200 graden (heteluchtoven 180 graden) verwarmde oven. Verlaag de oventemperatuur naar 150 graden (heteluchtoven 140 graden) en bak nog 30 minuten.

Het brood is gaar als je onderop klopt en je een hol geluid hoort.

Eet het brood als het nog warm is met roomboter. Serveer bij een maaltijd- of groentesoep.

Smullen maar!

2 opmerkingen:

  1. Hoi Johanna,
    wil je de link nog even plaatsen op http://joyoffood.nl/blog/foodblogevent-september-2011

    Alvast bedankt!

    groetjes,
    Cheukam

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Soda brood is echt lekker.Ik maak het soms ook:)

    BeantwoordenVerwijderen