zondag 25 september 2011

Fudge met Whiskey
Deze lekkernij wilde ik al langer maken. Ooit kwam ik bij een Whisky proeverij dit snoepgoed tegen, kocht een doosje, proefde en ik kon er niet meer van afblijven. Binnen no-time was mijn aankoop verdwenen. Het was een doosje met Whisky Fudge Edradour. Gemaakt met een single malt Whisky uit Schotland.

Misschien is het je al opgevallen dat ik verschillende schrijfwijze voor Whisky en Whiskey gebruik. Neen, ik ben niet dronken. Dat komt omdat men in Schotland (en bijna overal in de wereld) Whisky schrijft en in Ierland Whiskey.

Nu wil het geval dat wij deze zomer naar Ierland op vakantie zijn geweest en daar een fles Bushmills hebben gekocht. Ik ben geen whisky drinker, ik hou het liever bij een wijntje of een likeurtje. Mijn man daarentegen proeft graag whisky en heeft in de loop der tijd al een hele reeks whisky’s gekocht en soldaat gemaakt. Van deze Bushmills Single Malt Irish Whiskey aged 10 years wist hij te vertellen dat het een ‘alle-mans vriend’ is. Voor mij een reden om een klein glaasje te verwerken in een fudge voordat de bodem van de fles bereikt is.

Ingrediënten:

1 blikje (397 gram) Carnation Condensed Milk
150 milliliter melk
450 gram rietsuiker
115 gram boter, in blokjes gesneden
1 glaasje Whiskey

Attributen:

Swiss Roll bakvorm
Bakpapier

Bereiding:

Vet het bakpapier in met boter en leg dit op de Swiss Roll bakvorm.

Laat de boter zachtjes smelten in een pan, voeg de melk en de gecondenseerde melk in een pan op een laag vuur. Roer de ingrediënten goed door elkaar en voeg de suiker beetje voor beetje toe. Zorg ervoor dat de suiker volledig wordt opgelost.

Breng de pan aan de kook en laat 10-15 minuten koken. Zorg ervoor dat je voortdurend roert, tot een temperatuur van 116 graden wordt weergegeven op een suikerthermometer. Als je niet beschikt over een thermometer, kun je zien of de fudge klaar is door een beetje in een pan met koud water te laten zakken. Als er een zachte bal wordt gevormd, is het klaar.

Neem de pan van het vuur en voeg de Whiskey toe. Klop het mengsel tot het dik is (dit is ongeveer 10 minuten). Giet het mengsel in de voorbereide bakvorm, strijk de bovenkant met de bolle kant van een lepel glad en zet apart om af te koelen, bij voorkeur in de koelkast. Wanneer de fudge afgekoeld is in stukken snijden en serveren.

Smullen maar!

2 opmerkingen:

  1. Ja waarachtig, ze zijn heerlijk. Ben er nu extra zuinig op. Iedere avond bij een espresso na het eten geniet ik van één of twee.

    BeantwoordenVerwijderen