dinsdag 27 september 2011

Lasagne met drie kazen



Eindelijk heb ik de set met pastaroller en –snijder voor mijn KitchenAid standmixer gekocht. Nu kan ik dan voor het eerst mijn eigen, kakelverse pastadeeg maken. De gebruiksaanwijzing is goed gelezen en nader advies ingewonnen bij een vriendin voor wat haar ervaring met deze combinatie betreft. Met goede moed begonnen en het resultaat mag er zijn!

De keuken was helemaal omgetoverd. Overal meel en de kommen voor alle ingrediënten stonden hoog opgestapeld. Veel kommen, want deze lasagne is ‘top zwaar’. Dit is een machtig recept met drie verschillende kazen en een bomvolle Bolognese saus.

Voor het gemak heb ik voor deze schotel de saus niet vers gemaakt. In de vrieskast stond gelukkig nog een vriesdoosje met een Bolognese saus. Sausen kunnen goed ingevroren worden. Dus wanneer ik zin heb, maak ik grotere hoeveelheden en vries ze in. Wel zo gemakkelijk.

Vandaag was ik dus geconcentreerd op het maken van de lasagnevellen. Een makkie, bleek achteraf. De volgende keer waag ik me aan een tagliatelle of misschien wel een ravioli.

Lasagne ai Tre Formaggi

Ingrediënten voor de verse lasagne vellen:
4 grote eieren
15 milliliter water
440 gram Semolina meel
1 mespuntje zout

Bereiding van de verse lasagne vellen:
Doe de eieren, het water, het meel en het zout in de mixerkom. Bevestig de kom en de platte menghaak. Schuif naar snelheid 2 en mix gedurende 30 seconden.
Vervang de platte menghaak door de deeghaak. Schuif naar snelheid 2 en kneed gedurende 2 minuten.

Haal het deeg uit de kom en kneed het gedurende 2 minuten met de hand. Laat het voor ongeveer 30 minuten rusten, afgedekt met folie.

Verdeel het deeg in vier stukken en bewerkt met de lasagnevellen hulpstuk van de standmixer.

De verdere ingrediënten:
25 gram boter
1 eetlepel olijfolie
250 gram champignons
2 eetlepels platte peterselie
Bolognese saus (eigen gemaakte)
250 milliliter hete runderbouillon
9 tot 12 verse lasagnebladen
450 gram ricotta
1 groot ei
3 pakjes mozzarella, uitgelekt en dungesneden
115 gram vers geraspte Parmezaanse kaas
Zout en vers gemalen peper

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 190 graden (heteluchtoven 175 graden).

Smelt de boter in de olie in een bakpan. Voeg de champignons toe met zout en peper naar smaak en roerbak deze op matig tot hoog vuur gedurende 5 tot 8 minuten. Haal de pan van het vuur en roer de peterselie erdoor.

Maak de Bolognese saus of warm deze op als hij uit een potje komt. Roer er hete runderbouillon door om de saus dunner te maken. Roer de champignons erdoor.
Schep dan een kwart van deze saus in een ovenschaal. Leg er een laag lasagnevellen op.

Klop de ricotta met het ei in een kom met zout en peper naar smaak. Schep ongeveer een derde van dit mengsel op de lasagnevellen. Leg hierop een derde van de plakjes mozzarella en strooi er een kwart van de geraspte Parmezaanse kaas over.
Herhaal dit twee keer, steeds met de helft van de Bolognese saus en eindig met de rest van de Parmezaanse kaas.

Bak de lasagne 30 tot 40 minuten tot de kaas op de bovenkant goudbruin is en bubbelt. Laat de lasagne voor het opdienen 10 minuten staan.

Smullen maar!

2 opmerkingen:

  1. Fijn dat je weer'kompleet' bent;)
    En Lasagne met en zijsalade ben ik ook fan van:)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Super dat je je lasagna helemaal zelf gemaakt hebt. Daar zou ik de zin nu niet voor hebben. Ik koop liever kant en klare vellen maar die smaken vast minder lekker dan de verse.

    BeantwoordenVerwijderen