dinsdag 4 oktober 2011
Banoffi Pie cupcakes
The Great British Bake Off: De laatste weken heb ik de deelnemers met veel plezier gevolgd op BBC 2. Een heerlijk, inspirerend programma, niet alleen wat de recepten betreft maar ook de presentatie en vooral de deelnemers valt bij mij in de smaak. Mijn favoriete deelneemster is Mary-Ann. Haar manier van bakken vind ik bijzonder en speciaal; dat spreekt mij erg aan. Eén van die geweldige creaties van Mary-Ann is de Banoffi Pie Cupcake vanuit de allereerste aflevering. Weliswaar kwamen deze cupcakes niet echt in beeld, maar op haar website geeft zij een volledige beschrijving hoe deze gebakken en samengesteld zijn.
Mijn duplicaat van deze lekkernij wil ik graag delen. Het recept en de foto natuurlijk, want de cupcakes zijn inmiddels op :).
Banoffi Pie Cupcakes
Attributen:
1 Cupcakevorm (voor 12 cupcakes)
Ingrediënten voor de karamelvulling:
1 blikje gezoete, gecondenseerde melk
Bereiding van de karamel:
Gecondenseerde melk kan omgezet worden in karamel door de blikjes ongeopend voor minstens 4 uur in een grote pan met water te laten koken. Zorg ervoor dat de blikjes volledig onder water blijven staan. Controleer dat tijdens het kookproces.
Haal de blikjes daarna met een grote tang uit het water en laat deze ongeopend minstens een hele nacht afkoelen. Dus NIET OPENEN totdat de blikjes volledig afgekoeld zijn. De inhoud wordt kokend heet en staat onder druk. Hete karamel veroorzaakt brandwonden. Let dus goed op.
Ingrediënten voor het kruimeldeeg:
125 gram boter, zeer koud
250 gram bloem
50 gram poedersuiker
IJswater
Bereiding van het kruimeldeeg:
Doe de koude boter, bloem en het suiker in een keukenmachine en meng zolang totdat het mengsel op broodkruimels lijkt.
Zet een kom met daarin ijswater klaar naast de mixer. Voeg één eetlepel ijskoud water toe en laat deze volledig met het mengsel mengen. Voeg iedere keer maar één lepel toe totdat het mengsel een bal gaat vormen.
Haal het deeg uit de mixer en kneed lichtjes tot een gladde bal voor ongeveer 1 minuut. Wikkel de bal in huishoudfolie en laat ongeveer 30 minuten rusten in de koelkast.
Vet een cupcakevorm goed in.
Voordat het deeg uitgerold en uitgestoken wordt kan men voor de vormpjes het beste een mal (sjabloon) maken. Eén ronde voor de bodem en een gebogen vorm voor de ‘wanden’.
Verdeel het deeg in vieren. Rol één kwart van het deeg dun uit. Steek met een ronde vorm de bodem voor het deeg uit en leg deze in de cakevorm. Rol nu de rest van het deeg uit. Ik deed dat in drie delen. De delen welke nog niet gerold werden bleven nog even in de koelkast. Steek de gebogen vorm voor de wanden uit en breng deze in de cakevorm. Vervolg met de rest van het deeg. Zet de beklede vorm in de koelkast totdat de banencake gereed is.
Ingrediënten voor de bananencake:
125 gram margarine
200 gram fijne suiker
3 rijpe bananen, gepureerd
60 milliliter volle yoghurt
2 grote eieren
1,5 theelepel baking soda
1 theelepel bakpoeder
300 gram bloem
Bereiding van de bananencake:
Verwarm de oven op 180 graden (heteluchtoven 160 graden).
Klop de margarine met de suiker luchtig. Voeg de eieren één voor één toe.
Voeg de gepureerde bananen en de yoghurt toe en meng deze goed.
Meng de bloem, de bicarbonaat en het bakpoeder. Voeg dit mengsel lepel voor lepel toe aan het bananenmengsel totdat het volledig opgenomen is en een egaal beslag gevormd is.
Haal de cupcakevorm uit de koelkast en vul de taartvormpjes tot 2/3 .
Je zult waarschijnlijk nog beslag overhouden. Voeg dit in extra papieren cakevormpjes, deze kunnen gelijktijdig met de cupcakevorm de oven in en gebakken worden.
Bak gedurende 10 minuten, draai daarna de vorm 180 graden in de oven, voor een gelijkmatige kleuring. Bak daarna nog 10 minuten, totdat een ingestoken satéprikker ‘schoon’ uit een cake komt. Haal de cakejes uit de vorm en laat op een rooster afkoelen.
Snij met behulp van een aardappelschilmesje een kleine kegel uit de bananencake en gooi dit weg. Vul het gat met de afgekoelde karamel. Ongeveer 1 theelepel zal voldoende zijn.
Ingrediënten voor de decoratie:
600 milliliter slagroom
2 eetlepels suiker
2 zakjes Klop-Fix
Karamel (een beetje dat overgebleven is van de vulling mengen met een scheutje melk om dit te kunnen ‘druppelen’)
Koekkruimels (van zandkoekjes)
Bananenchips
Bereiding van de decoratie:
Voeg de suiker en de Klop-Fix bij de slagroom en klop deze stijf.
Doe de slagroom in een spuitzak met een ster-tip. Maak wervelingen boven op elke cupcake. Zorg ervoor dat de karamel volledig bedekt is.
Druppel de karamel/melk mengsel over de slagroom. Bestrooi vervolgens met koekkruimels en zet er een bananenchips in.
Smullen maar!
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Ik weet niet wat lekkerder eruit ziet van binnen of van buiten:))
BeantwoordenVerwijderenPrachtige cakejes, echt zo mooi! WEl heel wat werk, maar ze zijn het wel waard zo te zien!
BeantwoordenVerwijderenGroetjes,
Marian
Dank je, inderdaad veel werk. Maar stap voor stap gemaakt en je komt nergens in tijdnood. Ik maak ze voor mijzelf en niet in competitie zoals bij GBBO.
BeantwoordenVerwijderenGroet Johanna
Weer een lekker receptje Johanna!
BeantwoordenVerwijderengroetjes, Caroline
Het ziet er heel smakelijk uit! Heel feestelijk.
BeantwoordenVerwijderenOh wat grappig, zo'n 'deegbakje'
BeantwoordenVerwijderenIs weer eens wat anders! Erg leuk
Oh jam, die zien er heerlijk uit! Die gaan wij ook een keer proberen. Klopt het dat je zoete, gecondenseerde melk bedoelt i.p.v. melkpoeder? Veel groeten, Lisa
BeantwoordenVerwijderen@Lisa: Oeps ik bedoel zoete, gecondenseerde melk.
BeantwoordenVerwijderenIntussen heb ik de tekst van het recept aangepast.
Dank voor de correctie.
Groet Johanna