dinsdag 8 maart 2011

Rendang Pedis


Voor het maken van een Indisch gerecht gebruik ik meestal zakjes met boemboe’s. De kruidenmixen van ‘Indonesia’ en ‘Sarirasa’ liggen altijd wel in mijn keukenlade. Maar nu even niet. Voor de rijsttafel van deze week maak ik gebruik van verse ingrediënten. Daarvoor is de vijzel weer eens uit de kast gehaald en heb ik aanvullende boodschappen gedaan.

De meeste kruiden staan wel in de kast, echter de gemberwortel, serehstengel en djeroek poeroet blaadjes heb ik voor deze gelegenheid vers gekocht bij de plaatselijke toko.

Mijn keuken vult zich zo langzamerhand met de heerlijke geuren uit de Oosterse wereld.

Er stond vandaag een rundvleesgerecht op het fornuis. De smoor kan lekker gaar en zacht pruttelen; morgen kunnen dan als laatste de groenten en de eieren bereid worden.

Rendang Pedis (Pittig gekruid, gekookt rundvlees)

Ingrediënten:

500 gram doorregen runderlappen
4 kemirienoten, grof gehakt
1 eetlepel (arachide) olie
2 uien, gesnipperd
8 teentjes knoflook, fijngehakt
1,5 eetlepels gember wortel, fijngesneden
3 theelepels sambal trassi
2 theelepels djintan
3 theelepels ketoembar
2 theelepels kurkuma
1 eetlepel tamarindepasta
1 eetlepel goela djawa
2 eetlepels ketjap asin
1 blik kokosmelk (425 gram)
1 serehstengel, gekneusd
3 blaadjes djeroek-poeroet


Attributen:

Vijzel

Bereiding:

Snijd het vlees in dobbelsteentjes, circa 2 centimeter. Rooster de noten in een koekenpan met een anti-aanbak laag goudbruin, wrijf ze daarna fijn in de vijzel.

Verhit de olie in een braadpan en roerbak de kemirie, ui, knoflook, gember, sambal, djintan, ketoembar en kurkuma 2 minuten.

Roer de tamarinde, goela djawa, ketjap, koksmelk en 1 deciliter water erdoor. Voeg de sereh en djeroek poeroet toe en breng het geheel aan de kook.

Doe het vlees erbij, roer met het mengsel en laat het afgedekt in 1,5 uur zachtjes gaar worden. Laat de saus wat inkoken. Roer het mengsel af en toe door. Verwijder de sereh en djeroek poeroet.

Dien het vlees op in een voorverwarmde schaal.

Selamat makan!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten