maandag 13 november 2017

Fryske Krûdkoeke (Friese kruidkoek)Soms moet men geduld betrachten om tot een succes te komen of in dit geval een goed product te maken. Deze koek heeft ook zijn tijd nodig. Als de koek uit de oven komt zou je kunnen denken dat het baksel mislukt is, maar dat is zeker niet het geval. Je moet deze koek namelijk niet direct aansnijden. Daar is hij te hard en de droog voor. De koek heeft daarna nog dagen nodig om te rijpen.

Stevig ingepakt in huishoudfolie en in de kelderkast weggezet in een koektrommel duurt het ongeveer een week totdat de smaken goed gemengd zijn en de koek de juiste samenstelling heeft. Dan is de koek 'rijp' en zacht genoeg om bij de koffie te serveren of als tussendoortje te nuttigen.

Voor dit recept is o.a. nodig gekonfijte sinaasappelschillen. Dit ingrediënt is niet in de alle supermarkten te koop, maar kan eenvoudig zelf gemaakt worden. Zie deze link naar mijn eigen recept. In een afgesloten potje en in de koelkast zijn ze maandenlang houdbaar.


Fryske Krûdkoeke (Friese kruidkoek)

Ingrediënten:

300 gram roggemeel
1 theelepel bakpoeder
0,5 theelepel backing soda
1,5 theelepel kaneel
1 theelepel gemberpoeder
0,5 theelepel gemalen kardemom
0,25 theelepel gemalen nootmuskaat
1 snufje gemalen kruidnagel
250 gram maple syrup (ahornsiroop)
50 milliliter water
75 gram palmsuiker of oersuiker
50 gram sukade, fijn gesneden
50 gram stemgember, fijn gesneden
50 gram gekonfijte sinaasappelschil, fijn gesneden

Attributen:

Cakeblik
Bakpapier
Beslagkom
Steelpan
Mixer
Lepel
Huishoudfolie

Werkwijze:

Verwarm de oven voor op 160 graden (heteluchtoven 145 graden). Vet het cakeblik in met boter en bekleed deze met het bakpapier.

Zeef het roggemeel met het bakpoeder, backing soda en de specerijen in de beslagkom.

Verwarm de siroop met de suiker en het water in de steelpan. Roer en verwarm totdat het mengsel gelijkmatig gekleurd is en niet meer stroperig is. Laat het mengsel afkoelen tot handwarm (ongeveer 40 graden Celsius). Voeg dit mengsel bij de droge, gezeefde ingrediënten in de beslagkom.

Voeg alle andere ingrediënten toe en mix tot een glad en egaal gekleurd deeg. Doe het deeg in de cakevorm en strijk de bovenkant glad met behulp van een natte lepel.

Bak de koek gaar in 1 uur. Controleer met hulp van een satéprikker door deze in het midden van de koek te steken. Als de prikker er schoon uit komt is de koek gaar. Haal de koek uit de vorm en laat op een rooster afkoelen.

De koek is nu zo hard als een steen en nog niet te eten. Wikkel de koek in de huishoudfolie en bewaar in een luchtdichte trommel. De koek heeft tijd nodig om te rijpen. Dit duurt ongeveer één week.


Smullen maar!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten