maandag 7 maart 2011

Atjar Ketimoen


In de loop van deze week staat weer een Indische rijsttafel op het programma. Vandaag ben ik begonnen met enkele gerechten die dan op tafel komen. Onder andere een vleesgerecht uit Sumatra: Rendang. Naast rijst, groente, kroepoek en andere bijgerechten heb ik ook een atjar gemaakt. Niet zomaar een atjar uit een potje, maar vers.

De voorbereiding vergt wat meer tijd dan het koken van dit bijgerecht. Als alle ingrediënten op het aanrecht staan kan het snijwerk beginnen. Het uiteindelijke resultaat is een pittige, fris zoetzure atjar met een lekkere bite.

Nu nog een paar dagen in de koelkast om alle smaken goed te laten intrekken. Ondertussen ga ik verder met de bereiding van de andere spijzen.

Atjar ketimoen (zoetzure komkommer)

Ingrediënten:

3 komkommer, geschild
2 theelepels zout
3 rode lomboks
3 kemirienoten, grof gehakt
4 knoflookteentjes, fijngehakt
2 theelepels paprikapoeder
1 theelepel koenjit
1 theelepel ketoembar
1 eetlepel fijngesneden gemberwortel
1 eetlepel (arachide) olie
1 uit, in smalle halve ringen
3 eetlepels suiker
120 milliliter wijn-azijn

Attributen:

Vijzel

Bereiding:

Snijd de komkommers in de lengte in vieren en verwijder de zaadjes. Snijd de repen in stukjes van circa 2 cm. Doe ze met het zout in een kom en laat ze 2 uur staan. Spoel ze dan af, laat ze goed uitlekken en dep ze droog met keukenpapier.

Snijd de lomboks overlangs doormidden, verwijder de zaadjes en snij het vruchtvlees in smalle reepjes.
Rooster de noten in een koekenpan goudbruin. Wrijf de noten, lomboks, knoflook, paprikapoeder, koenjit, ketoembar en gember in een vijzel tot een pasta.

Verhit de olie in een hapjespan met anti-aanbaklaag en roerbak de pasta 1 minuut. Voeg 3 eetlepels water toe en roerbak de pasta nog 30 seconden.

Voeg de ui, suiker, azijn en 1 deciliter water toe en breng het geheel al roerend aan de kook. Roer de komkommer door het vocht (het moet net onder staan, voeg eventueel water en azijn toe) en laat het 2 minuten pruttelen.

Laat afkoelen en schep daarna het mengsel in afsluitbare glazen potten. De atjar in ongeveer 1 week houdbaar in de koelkast.

Selamat makan!

1 opmerking:

  1. Het ziet er lekker uit en een heel mooie foto!
    Ben benieuwd naar de andere recepten.
    groetjes, Caroline

    BeantwoordenVerwijderen