maandag 21 juni 2010

Witbrood (standaard)


Eindelijk: Het is zomer! Laat nu de temperatuur maar stijgen. Het afgelopen weekend was het maar koud voor de tijd van het jaar. Op de fiets kreeg ik al gauw koude handen en was bijna in staat m'n handschoenen weer te voorschijn te halen.
Maar nu, tijd voor zomerse maaltijden, BBQ's, salades en chillen op het balkon.

In de krant, op deze eerste zomerdag, vond ik een recept dat ik zeker in de loop van de week wil gaan maken. Een broodsalade: Panzanella met feta. Voor dit recept is nodig 4 witte boterhammen welke, gescheurd in gelijke stukjes, in de oven goudbruin gebakken moeten worden.

Wat smaakt dan het allerlekkerst? Natuurlijk, het zelfgebakken wit brood. Dit brood past ook heel goed bij aardbeien. Op het aanrecht stonden nog wat zomerkoninkjes van het afgelopen weekend en vergezeld van dit ovenverse brood heb ik met de middagmaaltijd genoten van deze combinatie.

De rest van het brood moet nog een paar dagen in de diepvries om weer tevoorschijn te komen als ik de broodsalade ga maken.

Witbrood

Ingrediënten:

420 gram water
675 gram bloem
6 gram zout
18 gram kristalsuiker
40 gram boter
4 gram instant gist

Attributen:

Broodvorm 30 centimeter

Bereiding:

Doe alle ingrediënten - behalve het zout - in de kom. Roer met een houten lepel door elkaar. Kneed met de deeghaak in 10 - 15 minuten tot een soepel deeg dat van de wand loslaat, het mag nog iets aan de bodem plakken. Voeg het zout na 5 minuten toe.

1e rijs:
Vet een grote kom in met wat olie en leg het deeg hierin, 1 keer keren zodat alle kanten met olie bedekt zijn. Dek de kom af en laat het deeg op kamertemperatuur in ongeveer 1 uur in volume verdubbelen.

Vormen:
Stort het deeg op een licht met olie ingevette werkplek. Sla het deeg voorzichtig door en vorm het weer tot een bol en laat ongeveer 20 minuten rusten onder ingevet plastic folie.

Stort de bol op een licht ingevette werkplek en vorm met de vingers een rechthoek. Sla de rechterkant om tot net over het midden, doe dit ook met de linkerkant. Vorm voorzichtig met de vingers een rechthoek dat even groot is als het bakblik. Rol de lap op en leg het deeg met de sluiting naar beneden in het bakblik.

2e rijs:
Laat het deeg afgedekt op kamertemperatuur in 45 - 60 minuten tot bijna dubbel volume rijzen. Het deeg is genoeg gerezen als je er met een vinger op drukt en het deeg veert langzaam terug.

Verwarm tijdens het rijzen de oven voor op 220 graden (heteluchtoven 200 graden).

Bakken:
Bak het brood in 15 minuten op 220 graden (heteluchtoven 200 graden) en verlaag de temperatuur dan naar 200 graden (heteluchtoven 180 graden). Laat nog 20 minuten bakken totdat het brood gaar en mooi bruin is. Stort dan direct op een rooster en laat het afkoelen voordat je het brood aansnijdt.

Smullen maar!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten