maandag 28 juni 2010

Nasi GorengEen exacte definitie van de Indische keuken is niet te geven. Het is een mengeling van recepten uit de Indonesische keuken en de Nederlandse keuken. Een, wat je nu zou noemen, fusion. Typische Indonesische gerechten werden door de mensen uit de Oost mee naar Nederland genomen, maar niet alle benodigde ingrediënten waren niet in Nederland verkrijgbaar en werden vervangen.

Verder typeert deze keuken dat veel gerechten wel een dezelfde naam kunnen hebben, maar de receptuur kan heel verschillend zijn. Elke kok voegt zijn eigen smaak toe en bereidt het op zijn eigen wijze.

De keuken van Johanna kent ook haar eigen smaak. Niet dat ik zo’n bijzondere kok ben en een hele rits specerijen en kruiden gebruik, maar omdat ik de weg naar de toko weet te vinden. Daar verkopen ze namelijk boemboe’s. Dat zijn verse kruidenmixen bereid volgens traditionele Indonesisch recept. En dat is heel handig als je niet altijd de juiste kruiden in huis hebt. Voor een groot aantal gerechten zijn boemboe’s te koop en veel van deze liggen bij mij wel in het keukenkastje. Koningsvogel en Indonesia zijn merken die ik graag gebruik.

Eén van mijn favoriete gerechten is:

Nasi Goreng (gebakken rijst)

Ingrediënten:

500 gram gestoomde rijst (half Surinaamse en half pandan)
250 gram varkensvlees
1 zakje boemboe Nasi Goreng
1 fijngesneden ui
1 prei (en eventueel gesneden witte kool)
1 lombok
100 gram taugé
Sambal Oelek
Arachideolie

Attributen:

Wok

Bereiding:

Snijd het vlees in kleine blokjes. Snipper de ui, verwijder de zaadjes van de lombok en snij deze in kleine reepjes. Snijd de prei in kleine ringetjes. Spoel de taugé af met kokend water en verwijder eventueel de kopjes.

Verhit in de wok de olie en braad het vlees met de ui. Voeg de boemboe toe en meng dit met het vleesmengsel. Laat even bakken, de smaak vermengt dan goed met het vlees. Voeg de rest van de groenten toe en schep het geheel goed om.

Voeg de rijst toe en schep deze door het mengsel en laat nog even bakken. Voeg naar smaak nog sambal toe.

Garneer met een gebakken ei, atjar, augurk, kroepoek, seroendeng etc.

Selamat makan!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten