donderdag 3 juni 2010

Auberginesalade met pecorino


Het is prachtig mooi weer en ik heb het rijk alleen! Niks moet, alles kan en mag. Een paar daagjes lekker vrij van m'n werk. Het lijkt alsof ik dit van te voren geregeld heb, maar dat is niet zo. Ik heb gewoonweg ontzettend veel geluk.

Wat past er dan het best voor het avondeten? Niet lang nagedacht, het moest een smakelijke salade worden. Makkelijk en snel te maken, geen grote boodschappen in huis halen en weinig voor te bereiden.

Het recept idee komt uit "Tip Culinair". Uit dit tijdschrift heb ik in de loop der jaren inspirerende en verrassende recepten genoteerd, voor snelle en eenvoudige gerechten maar ook die bewerkelijker zijn. De keuze voor vandaag was snel gemaakt.
De smaak van aubergine gaat goed samen met de pittige smaken van pecorino, kappertjes en olijven. De hoeveelheden heb ik vanzelfsprekend voor deze gelegenheid aangepast naar één persoon.

De salade werd vergezeld met geroosterd brood en een glas stevige rode wijn uit Argentinië: Alamos Malbec - Petit Verdot.

Auberginesalade met pecorino (4 personen)

Ingrediënten:

2 aubergines, ongeschild, in blokjes
5 eetlepels citroensap
Zout, peper
5 eetlepels olijfolie
1 teentje knoflook, geperst
1 ui, in ringen
1 krop lollo rosso, in stukjes
200 gram pecorino kaas, in stukjes
4 eetlepels kappertjes, uitgelekt
75 gram groene olijven
3 eetlepels peterselie

Bereiding:

Blancheer de aubergine circa 1 minuut in ruim kokend water met 3 eetlepels citroensap en wat zout. Laat de aubergine uitlekken en spoel de blokjes onder koud stromend water. Laat ze opnieuw uitlekken.

Meng voor de dressing olijfolie, 2 eetlepels citroensap, knoflook, zout en peper. Schenk de dressing direct over de aubergine. Meng de aubergine voorzichtig met de ui, sla, kaas, kappertjes en peterselie.

Wil je de salade extra smaak geven, bak dan de blokjes aubergine na het blancheren en uitlekken 2 tot 3 minuten in 3 eetlepels olijfolie.

Smullen maar!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten