dinsdag 26 maart 2013

Gestoofde prei met gemberPrei, wie kent deze groenten niet. Populair en gebruikt over de hele wereld. Niet alleen in de Hollandse keuken, maar wordt vaak ook verwerkt in Oosterse of Italiaanse gerechten.

Vroeger, bij mij thuis maakte mijn moeder 's winters bijna wel elke week prei. Gekookt in een bouillon van een mergpijpje en geserveerd met een sausje van boter, bloem, melk en een scheutje azijn. Prei stond in de winter vaak op het menu, want in de moestuin van opa werd deze groenten volop verbouwd. November was de tijd om te oogsten en de stengels prei werden ingekuild om bewaard te worden. Echter, als het langere tijd ijskoud was en ver onder nul kon opa de prei niet komen brengen, want de wintervoorraad (de kuil) was dan volledig bevroren en niet meer toegankelijk. Gelukkig zijn tegenwoordig andere mogelijkheden om groenten en fruit te bewaren of zelfs te verbouwen.

Ik laat in dit recept prei van een andere kant zien.

Gestoofde prei met gember

Ingrediënten: voor 4 personen

4 preien (ca. 800 gram)
½ halve sinaasappel
1 eetlepel citroensap
1 eetlepel sojasaus
1 eetlepel olie
2 eetlepels bakgember
2 druppels tabasco
1 à 2 theelepels allesbinder


Werkwijze:

Preien schoonmaken. Stengels in lengte halveren, wassen en schuin in stukken snijden van ca. 5 centimeter lang.

Sinaasappel uitpersen.

In een pan met een dikke bodem sinaasappelsap, citroensap, sojasaus, olie, gember en tabasco al roerend aan de kook brengen. Prei erdoor scheppen en afgedekt op een halfhoog vuur zachtjes laten koken. Af en toe omscheppen.

Prei binden met allesbinder.

Serveren met witte rijst en Oosters gekruide en gebakken kipblokjes.


Smullen maar!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten