zaterdag 16 maart 2013

KaasburgerHamburgers, kaasburgers en vele andere varianten van burgers zijn tegenwoordig gemakkelijk verkrijgbaar. Bijna op iedere straathoek vind je wel een fastfood restaurant. Bij dit soort restaurants ligt de nadruk op fast, want food heeft volgens mij een minder grote rol bij de bedoelde ketens. Snel zijn ze zeer zeker, maar het voedsel, in de zin van middag- of avondeten, heeft bijna geen voedingswaarde. Vandaar dat ik dit gerecht ook onder het kopje Tussendoor archiveer.

En toch houd ik wel van hamburgers. Maar dan geselecteerd en afhankelijk van het moment of verblijfplaats. De lekkerste burgers die ik gegeten heb waren die bij de keten Hard Rock Cafe. Deze Rock and Roll cafe’s vind je wel in iedere grote stad. Ik heb ze onder andere bezocht in Berlijn, Oslo, Malta en Hurghada. De kwaliteit en grootte van deze burgers was op elke locatie prima. Dat heeft mij geïnspireerd om zelf ook maar eens een burger te gaan maken in de stijl van Hard Rock Cafe.

In de kast staat het kookboek Feest van Nigella Lawson. Daarin beschrijft zij het maken van een burger. Een zeer luxe burger, namelijk met runderlende. Al lezend kwam ik tot de conclusie dat haar recept in mijn beleving goed overeenkomt met wat ik lekker vind aan een burger. Met een paar toevoegingen op het recept maak ik deze overheerlijke en niet te versmaden kaasburgers.

Kaasburger

Ingrediënten (voor twee personen):

2 entrecotes (runderlende) van ongeveer 150 gram
1 theelepel zeezout
1 theelepel olijfolie
Vers gemalen peper
2 plakken vers gesneden boeren belegen kaas
2 vloerkadetjes
2 blaadjes ijsbergsla
4 uiringen, licht bruin gebakken

Attributen:

keukenmachine
grillplaat
Aluminiumfolie


Bereiding:


Snijd het vlees in blokjes van ongeveer 2 centimeter en doe in een kom. Voeg het zout toe en meng met je handen zodat het zout goed verdeeld word. Dek de kom af en zet deze in de koelkast.
Je kan het vlees (gesneden en gezouten) een dag van te voren in de koelkast klaarzetten, maar haal een uur voor het verder bewerken uit de koelkast om op kamertemperatuur te laten komen.
Bak de uiringen langzaam licht bruin. Zet apart.

Zet alle overige toevoegingen klaar om zodra de burger op de grill ligt direct te kunnen verwerken.

Zet de grillplaat aan, bestrijk deze met een kleine hoeveelheid olie het laat de plaat heet worden.

Leg twee stukken dubbelgevouwen aluminiumfolie klaar.Snijd de broodje open en zet klaar.

Hak één portie van het vlees in de keukenmachine met het grote mes. Gebruik de pulsknop gedoseerd en maal enkele keren. Het vlees mag niet tot moes hakken! De andere portie kan direct daarna gehakt worden.

Vorm het gehakt met je handen tot een platte koek van ongeveer 2 centimeter. Giet een paar druppels olijfolie op je handen en voorzie de burgers van een filmpje olie.
Bak de burgers 3 tot 4 minuten per kant op de het plaat.

Zodra je de burgers keert beleg je de reeds gebakken kant met wat versgemalen peper, uiringen en plakken kaas. De kaas kan alvast smelten.

Wikkel de kaasburgers in de dubbele laag aluminiumfolie en laat ze op een houten plank nog ongeveer 5 minuten rusten.

Bedek ondertussen de broodjes met de sla. Na de rusttijd de kaasburgers erop leggen.
Garneer het geheel met een augurk en zet een fles echte tomatenketchup op tafel.

Smullen maar!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten