dinsdag 19 maart 2013

Chocoladepudding met cranberry's



Het is nog net geen lente op de kalender. Nog steeds staat er een snijdende koude wind en het voelt waterig koud aan buiten. De gevoelstemperatuur is erg laag. Het wil nog maar niet lukken met het voorjaarsweer.

Reden om lekker in de keuken bezig te zijn. Stiekem ben ik alvast begonnen met een kleine voorjaarsschoonmaak in de vrieskast. Daar vind ik nog een doosje met cranberry’s, geplukt door een collegaatje op Vlieland in (jawel) de herfstvakantie. Ik kreeg deze heerlijk, fris zure vruchtjes net op het moment dat ik met mijn pols in het gips zat.
Vandaag kon ik de cranberry’s weer ontdooien. Het zuur van de vruchten vormt een heerlijk contrast met de zoete chocolade in deze luchtige pudding.
Met de gedachte aan deze warme pudding met chocoladesaus gaat de innerlijke gevoelstemperatuur met sprongen omhoog.

Chocoladepudding met cranberry’s

Ingrediënten voor de cake:

4 eetlepels ongezouten roomboter plus extra om in te vetten
4 eetlepels donkerbruine suiker plus extra om te bestrooien
85 gram cranberry’s, ontdooid indien uit de diepvries
1 grote moesappel
2 eieren, licht geklutst
85 gram zelfrijzend bakmeel
3 eetlepels cacao

Ingrediënten voor de saus:

175 gram pure chocolade
400 milliliter gecondenseerde melk
1 theelepel vanille-essence
0,5 theelepel amandelessence

Attributen:

1 puddingvorm met deksel
Indien geen deksel aluminiumfolie met een touwtje
Grote pan om de puddingvorm in te stomen

Werkwijze:

Beboter een puddingvorm van 1,2 liter en bestrooi de zijkanten met suiker. Gooi overtollige suiker eruit.

Leg de cranberry’s in een grote kom. Schil de appel, haal het klokhuis eruit en snijd de appel in blokjes. Vermeng met de cranberry’s en doe de vruchten in de puddingvorm.

Doe de boter, suiker en eieren in een grote kom. Zeef het bakmeel en cacao erboven en klop erdoor. Giet het mengsel over de vruchten, doe de deksel erop of bedek met aluminiumfolie en zet dit vast met een touwtje. Zet de vorm in een stoompan met kokend water en laat 1 uur stomen tot het gerezen is. Vul indien nodig water bij.

Maak intussen de saus. Breek de chocolade in stukjes en smelt deze samen met de melk au-bain-marie. Roer tot de chocolade gesmolten is en haal van de pan af. Roer de vanille- en amandelessence erdoor en klop glad en dik.

Haal de pudding uit de vorm en leg op een bord.

Serveer direct met de saus.

Smullen maar!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten