dinsdag 25 oktober 2011

Witte MeringuesTussen het bakken en kokkerellen door heb ik even tijd genomen om een plaat met meringues te maken. Voor het recept Vanille Roomijs, waarvan de basis op dit moment in de ijskast staat om af te koelen voor de verdere bereiding, gebruikte ik wel 6 eidooiers. Met de eiwitten wilde ik daarom snel iets maken.

Een aantal eiwitten kunnen snel bereid worden voor deze zoete lekkernij. De rest van de eiwitten zal ik invriezen voor een andere toepassing. Zodoende wordt er weinig of niets verspild.

Het recept dat hieronder volgt is een basis voor het maken van witte meringues.

Benodigdheden:

2 eiwitten
125 witte basterd suiker

Attributen:

Mixer en kom
Bakplaat bekleed met bakpapier
Spuitzak met ster mond.

Bereiding:

Verwarm de oven op 100 graden (heteluchtoven 90 graden).

Ga zorgvuldig te werk om de eieren te scheiden. Gebruik alleen eiwit dat niet ‘vervuild’ is met maar een vlokje eidooier.

Klop de eiwitten stijf in een zorgvuldig schoongemaakte en vet- en watervrije kom totdat er zachte pieken ontstaan.

Voeg de suiker in kleine hoeveelheden toe. Zorg dat eerst de suiker goed vermengd is alvorens een nieuwe hoeveelheid toe te voegen. Mix totdat het schuim aan de mixerhaak blijft hangen in een stevige piek.

Schep het schuim in de spuitzak en vorm rondjes met een kleine piek op de bakplaat.

Zet de plaat in de oven. Na ongeveer één uur zijn de schuimpjes klaar of totdat de onderkant bruin gaat kleuren. Verwijder de schuimpjes voorzichtig van de bakplaat. Indien voldoende gaar dan zal dit gemakkelijk gaan.

Dit is de basis. Zodra de schuimpjes volledig zijn afgekoeld kunnen zij versierd worden met bijvoorbeeld glazuur of gesmolten chocolade.

Smullen maar!

2 opmerkingen:

  1. Voor alle zekerheid doe ik altijd bij meringue maken beetje witte azijn en corn starch(weet nederlandse naam er niet voor0.:)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Klopt, toevoegen van witte azijn heb ik ook wel eens gehoord. Toch doe ik dit nooit.
    Cornstarch is Maiszetmeel.
    Groet Johanna.

    BeantwoordenVerwijderen