zondag 29 juli 2012

Tomaten-espuma



Een klassieke combinatie voor een bijzondere amuse. Wat kan je toch mooie amuses maken met gebruik van een sifon. Ik laat mij graag inspireren door het kookboekje “Espumas, smaakmakende creams” van Paul Simon. Heerlijke creaties staan daarin beschreven. Ik heb weer eens één van deze eenvoudig te bereiden receptjes op tafel gezet.

’s Morgens even de tomatencoulis gemaakt, want de sifon moet wel voor minstens 3 uur in de koelkast koelen. Maar tegen etenstijd kan deze amuse in een handomdraai samengesteld en geserveerd worden.

Tomaten-espuma

Ingrediënten:

2 blaadjes gelatine
400 gram tomaten
2 eetlepels tomatenketchup
1 deciliter slagroom
2 eetlepels olijfolie
Zout en peper

1 bosje basilicum
1,5 deciliter olijfolie
200 gram mozzarella
200 gram gedroogde tomaten
Zout en peper

Attributen:

Neteldoek
Metalen zeef
Sifon

Werkwijze:

Laat de gelatine weken in koud water.
Dompel de tomaten 1 minuut in kokend water. Giet ze af en pel ze. Draai de tomaten en de tomatenketchup fijn in een keukenmachine. Zeef het mengsel in een met een neteldoek beklede zeef.

Verhit de tomatencoulis en voeg de slagroom en olijfolie toe. Breng dit mengsel aan de kook. Voeg de uitgeknepen gelatine toe en roer totdat dit gesmolten is.

Giet in een sifon. Breng 1 of 2 gaspatronen toe (afhankelijk van de maat van de sifon). Schud de sifon even flink ondersteboven en zet dan voor minstens 3 uur in de koelkast.

Draai de basilicumblaadjes met de olijfolie in een keukenmachine. Breng op smaak met zout en peper.

Snijd de mozzarella in plakjes.

Doe in glazen eerst een laagje gedroogde tomaten en dan een laagje mozzarella. Lepel er de basilicumcoulis over. Spuit er dan de tomaten-espuma op.

Garneer met een paar reepjes gedroogde tomaten.


Smullen maar!

zaterdag 28 juli 2012

Gemarineerde komkommersalade met dille




Het is komkommertijd. Natuurlijk is deze groente het gehele jaar te koop. Maar nu in de zomer komt de smaak van de komkommer het beste tot zijn recht. Tenminste dat vind ik.

Komkommers zijn voor mij op hun best als deze ijskoud geserveerd worden. Zo uit het vuistje met de schil er nog omheen of verwerkt in een salade met andere zomerse groenten.

Deze salade is één van mijn favorieten. Hij is het lekkerst als je hem op de dag van bereiding serveert, maar je kan hem ook een dag van tevoren maken. De salade moet je wel goed laten uitlekken. Je zal verbaasd zijn hoeveel vocht de komkommer zal verliezen.

Gemarineerde komkommersalade met dille

Ingrediënten:

1 grote komkommer
100 milliliter rijstazijn
110 gram fijne kristalsuiker
1 bosje dille
Zout
Zwarte peper

Bereiding:

Schil de komkommer en verwijder het zaad. Snijd hem in dunne schijfjes.

Verwarm in een pannetje de azijn en de suiker en laat die al roerend oplossen. Laat het mengsel afkoelen.

Snijd de dille fijn.

Schik in een diepe schaal een kwart van de komkommerschijfjes en strooi er zout, zwarte peper en een kwart van de dille over. Herhaal deze laagjes.

Schenk de azijn erover en laat afgedekt (en in de koelkast) minstens een uur intrekken.
Laat de salade in een vergiet goed uitlekken. Doe de salade in een schaaltje en serveer als bijgerecht.

Smullen maar!

donderdag 26 juli 2012

Kruisbessen met Griekse Yoghurt



Kruisbessen met Griekse yoghurt

Dit is een eenvoudige manier om kruisbessen te bereiden: Roosteren

Bestrooi de kruisbessen met wat ruwe rietsuiker, vlokjes boter en zet deze even in de oven.

Laat kort afkoelen en serveer met Griekse yoghurt.

Smullen maar!

maandag 23 juli 2012

Tarte tatin van tomaat, paprika en ansjovis



Voor het maken van deze heerlijke ‘ondersteboven’ hartige taart kan je een tarte tatin pan gebruiken (van koper of een gietijzeren). De pan moet én op het vuur én ovenvast zijn. Gewone koekenpannen met een metalen handvat en een dikke bodem zijn hittebestendig en ook geschikt voor de oven. Die kan je als alternatief nemen.

Ik ben van dit recept onderste boven. Niet alleen waar het de bereiding betreft, maar ook van de smaak. Fantastisch hoe de smaken van de tomaat, ansjovis en de kruiden zich mengen. Past goed bij een zomerse maaltijd wanneer je niet al te lang in de keuken wilt staan.

Het recept komt uit het boekje tarte tatin van “De dames in de keuken” Jasmin Schults en Anaïsa Bruchner. Hierin staan nog veel meer aanlokkelijke tarte tatin’s. Veel ideeën heb ik opgedaan, dus het zal niet bij dit ene recept blijven.

Tarte tatin van tomaat, paprika en ansjovis


Ingrediënten:

4 tomaten
0,5 rode paprika
5 ansjovisfilets
1 eetlepel kappertjes
0,5 bosje verse oregano, fijngesneden
0,5 bosje bladpeterselie, fijngesneden
1 knoflookteentje, gehakt
1 theelepel paprikapoeder
3 eetlepels olijfolie
Zout en versgemalen peper
1 pakje diepvries bladerdeeg

Attributen:

Tarte tatin pan 26 cm Ø

Werkwijze:

Verwarm de oven voor op 200 graden (heteluchtoven 180 graden).

Snijd de tomaten door de helft en bestrooi met zout en peper. Snijd de paprika in grote ringen en haal de zaadjes eruit.

Verwarm de olijfolie in een tarte tatin pan en leg hier de halve tomaten in met de gesneden kant naar beneden en tussen iedere tomaat een stukje paprika. Leg de ansjovis op de tomaat ebn bestrooi met de kappertjes, kruiden, knoflook en paprikapoeder.

Besmeer de tomaat en paprika met de ansjovis-kruidenpasta. Laat even bakken op laag vuur tot het begint te karamelliseren.

Rol het ontdooide deeg uit en leg voorzichtig over de groente in de pan. Bouw de zijkant goed om de tomaat. Prik met een vork een paar gaatjes in het deeg.

Zet de tarte tatin ongeveer 25 minuten in de oven. Laat een beetje afkoelen en draai om. Eventueel nog bestrijken met extra olijfolie.

Serveer met een groene salade.

Smullen maar!

dinsdag 17 juli 2012

Rode bessen-rabarber jam




Het afgelopen weekend heb ik weer een aantal soorten zomers fruit kunnen scoren. Niet zomaar gekocht bij de groenteboer, maar vanaf tafeltjes langs de weg. Tijdens de autorit, met als eindbestemming een familiebezoek, ben ik even afgeweken van de normale route en over binnenweggetjes door de landerijen en de fruitboomgaarden in het Drechterland gegaan.

Eigenlijk was ik op zoek naar heerlijke, smaakvolle, dieprode aardbeien, maar kon deze niet meer vinden. Wel het huis waar ik een aantal jaren geleden de aardbeien had gekocht, maar het stalletje was leeg. Misschien gekocht door een vroege wandelaar, misschien zijn er geen aardbeien meer te oogsten of de bewoners zijn gewoon op vakantie. Wie zal het zeggen.

Niet getreurd, want mijn oogst mag er zijn. Rode bessen, rabarber en kruisbessen. De eerste fruitsoorten zijn beland in de jampotjes op de foto. De kruisbessen zijn direct ingevroren en wachten op een gepaste bereiding. Kruisbessen invriezen gaat gemakkelijk. Even afspoelen, uitlaten lekken en in een diepvriesdoosje. Nadat de bessen volledig bevroren zijn kan je eenvoudig de steeltjes en kroontjes verwijderen zonder dat de vruchtjes beschadigen.

Niet al het verzamelde fruit hoeft danook direct verwerkt te worden. Het afritsen van de rode bessen en het zorgvuldig ontdoen van alle vervelende steeltjes is op zich al werk genoeg.

Rode bessen-rabarberjam

Ingrediënten:

900 gram rode bessen
350 gram rabarber
500 gram geleisuiker
sap van 1 sinaasappel

Attributen:

1 roestvrijstalen pan
1 houten lepel
4 jampotjes (goed schoongemaakt)

Werkwijze:

Spoel de bessen voorzichtig af en laat uitlekken. Rits de bessen van de steeltjes. Zet apart.

Spoel de rabarber en snij de stengels in stukjes van ongeveer 1,5 centimeter. Doe de rabarber in de pan en voeg het sinaasappelsap toe. Breng dit mengsel zachtjes aan de kook. Laat ongeveer 10 minuten koken en roer regelmatig totdat een mooie moes ontstaat.

Voeg de bessen en de geleisuiker toe. Breng het mengsel aan de kook op een matig vuur. Roer regelmatig met een houten lepel. Als de inhoud kookt (wanneer al roerend de bubbels zichtbaar blijven) nog 1 minuut doorlaten koken.

Haal de pan van het vuur en lepel de massa in de jampotjes. Sluit de deksels en zet op z'n kop. Na 5 minuten omdraaien en verder laten afkoelen.

De jam is in gesloten pot in een kelderkast zeker een jaar te bewaren. Eenmaal geopend in de koelkast zetten. Geopende potten blijven ongeveer een maand goed.

Smullen maar!

zondag 15 juli 2012

Pruimenjam met gember



Tja, het wil niet echt lukken met de zomer. De ene stortbui volgt op de andere. Ik had me iets anders voorgesteld op mijn vrije zaterdag. Gelukkig kon ik ’s morgens, toen het nog droog was, de heg snoeien, tuinafval opruimen en wegbrengen naar de vuilstort. Deze werkzaamheden kon ik afronden voordat de eerste buien zich aandienden. Daarna stond ik met volle overgave weer eens achter mijn fornuis.

Voor mij maakt het niet uit of het nu mooi weer is of dat er regen valt. Zelf vermaak ik me wel, maar heb medelijden met de mensen die op een camping in een tentje verblijven. Ik heb warmte en comfort genoeg in huis en altijd wel wat recepten op de plank die ik wil maken.

Rode pruimen had ik gekocht. Met een recept uit ‘VERS uit de tuin’ van Sarah Raven, heb ik deze jam met een bite gemaakt. De jam is niet te dik of te zoet. Smaakt heerlijk op brood of een beschuitje en doet het ook heel goed met wat yoghurt, crème fraîche of ijs.

Nadat de jampotten gevuld waren en de afwas gedaan, heb ik onderuit op de bank de finish van de Tour de France in Cap d’Agde bekeken. Toen borrelde er toch wat nostalgische gedachten op en kreeg ik visioenen van een zonvakantie aan de Middellandse Zee. Maar ja, op de bank rusten na gedane arbeid is ook goed.

Pruimenjam met gember

Ingrediënten:

1 kilogram rode pruimen (gewogen zonder pit)
750 gram kristalsuiker
300 milliliter warm water
2 gram stemgember (fijngesneden)

Attributen:

4 schone jampotten
Roestvrijstalen pan

Bereiding:

Snijd de pruimen afhankelijk van hun grootte in tweeën of vieren en verwijder de pitten.

Doe alle ingrediënten in de roestvrijstalen pan. Roer het geheel door elkaar en laat een uur staan.

Verwarm de massa op een laag vuur tot de suiker helemaal opgelost is en roer regelmatig. Draai het vuur hoger zodat de vruchten goed worden gekookt. Blijf steeds roeren en laat 15 minuten doorkoken, tot de jam dik begint te worden.

Controleren of jam dik genoeg is.
Neem de pan van het vuur als je gaat testen of de jam de juiste dikte heeft.
Schep op een schoteltje dat je van tevoren in de koelkast heb gezet,
een theelepel vol jam en laat deze afkoelen in de koelkast.
De afgekoelde jam is klaar als zich rimpeltjes vormen wanneer je er met je
vinger tegen duwt.


Schenk de jam in de schoongemaakte potten en sluit ze direct. De jam kan minstens een jaar worden bewaard. Zet de pot na het openen in de koelkast.

Smullen maar!

dinsdag 10 juli 2012

Abrikozentaart




Zo af en toe heb ik een probleem met kiezen. Dit komt waarschijnlijk omdat mijn sterrenbeeld weegschaal is. Sommige hebben daar last van. Ik dus ook.

Van de week had ik bedacht om voor de koffievisite een taart te bakken met zomers fruit. Allerlei soorten zijn nu volop verkrijgbaar en de meeste vallen bij mij wel in de smaak. Welke dan te kiezen? Abrikozen, kersen of kruisbessen? Daar heb ik lang over moeten nadenken. Zo lang dat ik bijna in tijdnood kwam en de taart niet op tijd voor de visite gereed zou zijn.

Uiteindelijk koos ik voor de abrikozentaart van Caroline’s blog. Deze taart is gemakkelijk te maken en de foto is zo uitnodigend dat ik die taart wel zou willen serveren met de koffie. Het enige dat ik achterwege heb gelaten was het steranijspoeder. Niet omdat ik dat niet lekker vind, maar omdat ik dat niet in huis had. De toko waar ik normaal gesproken bijzondere kruiden koop was wegens vakantie gesloten. Een fietstocht naar het centrum van de stad zat er niet meer in. Het zou te laat worden om dan nog een taart te kunnen bakken. Deze keer dan zonder steranijspoeder, maar de zomer is nog lang. Een herkansing zit er wel in.

Abrikozentaart

Ingrediënten:

205 gram patentbloem
2 theelepels bakpoeder
0,25 theelepel zout
70 gram zachte boter, op kamertemperatuur
150 gram licht basterdsuiker
2 grote eieren (L)
80 milliliter zonnebloemolie
geraspte schil van 1 sinaasappel
1,5 theelepel vanille extract
6 abrikozen, doormidden gesneden en ontpit


Attributen:

Bakpapier
Bakblik 20 x 20 cm


Werkwijze:

Verwarm de oven voor op 180 graden (heteluchtoven 165 graden).
Vet een vierkant bakblik van 20 cm in en deponeer het bakpapier, aan beide zijde overhangend, in het blik.

Meng in een beslagkom de bloem, bakpoeder en het zout.

Doe de boter in een andere grote kom en mix voor 3 minuten tot de boter romig is. Voeg de basterdsuiker toe en mix nog 2 minuten.

Meng één voor één de eieren door het mengsel van boter en suiker en klop tussen elk ei 1 minuut door.

Doe de sinaasappel, het vanille extract en de olie erbij en mix verder totdat alles goed gemengd is.

Meng het meelmengsel geleidelijk erdoor en mix kort op lage snelheid door.

Verdeel het deeg in de vorm en schik de abrikozen met de platte kant naar boven.

Bak 40 minuten in de voorverwarmde oven. Met een satéprikker controleren of de cake voldoende gaar is.

Laat de cake nog even afkoelen in de vorm. Verwijder het blik en laat verder afkoelen op een rooster.


Smullen maar!

maandag 9 juli 2012

Komkommer-meloensoep




Een verrassing is altijd leuk. Niet alleen om te ontvangen maar ook om te geven. Bij het voorbereiden van een etentje, in het geval van afgelopen zaterdag een BBQ, probeer ik vaak een surprise aan mijn gasten te geven. Een amuse leent zich daar uitstekend voor.

Dit tussengerechtje is een welkome afwisseling op de verschillende gerechten. Op het vuur lagen onder andere eigen gemaakte hamburgers, kipsateetjes en shaslicks. Daarnaast verschillende salades, olijfbrood en sauzen.

Het maken van het gerechtje was ’s morgens al gedaan. Wie wil er binnen in de keuken staan als het buiten zonnig is en er gasten zijn. De uiteindelijke afwerking kon vlak voor het opdienen gebeuren. Het idee van deze combinatie van komkommer en meloen komt uit het magazine Proef van de Keurslager en viel goed in de smaak.

Komkommer-meloensoep met crème fraîche en ham

Ingrediënten:

50 gram gekookte ham, in smalle reepjes gesneden
100 milliliter witte wijn
1 Spaans pepertje (gedroogd)
1 stengel sereh (citroengras)
50 milliliter crème fraîche
0,5 komkommer (geschild, zonder zaadjes en in stukjes gesneden)
0,5 galia meloen (geschild, zonder zaadjes en in stukjes gesneden)
Zout en peper

Attributen:

Keukenmachine
6 glaasjes

Werkwijze:

Kook de wijn met het pepertje en sereh in tot de helft. Zeef en bewaar de wijn.

Pureer in de keukenmachine de meloen en komkommer met de ingekookte wijn. Breng op smaak met zout en peper.

Schep de soep in kleine glaasjes, leg er een lepel crème fraîche in en verdeel de reepjes ham er overheen.

Smullen maar!

zondag 8 juli 2012

Aardbeienroom met basilicum




Aardbeienroom met basilicum (voor 6 personen)

Zo lekker, maar zo eenvoudig te maken. Het vergt weinig tijd om voor te bereiden, maar je moet er wel op tijd aan beginnen. De tijd nodig om te koelen is toch zo’n drie uren. Maar dan heb je wel een heel verrassend smakend en een oogstrelend toetje.

Deze glaasjes toverde ik op de tuintafel als afsluiting van een gezellige BBQ met vrienden. De inspiratie komt uit het kookboekje Espumas, smaakmakende creams van Paul Simon. Een boekje boordevol ideeën, waaruit ik al enkele gemaakt heb en er nog velen zullen volgen.

Ingrediënten voor de room:

300 gram aardbeien
Sap van 1 citroen
100 gram fijne kristelsuiker
1 eetlepel olijfolie
300 milliliter slagroom

Ingrediënten voor de vulling:

300 gram aardbeien
8 blaadjes basilicum
Sap van 1 citroen


Benodigdheden:

Keukenmachine
Metalen zeef
Neteldoek
Sifon 5 dl inhoud
1 gaspatroon


Werkwijze:

Draai de aardbeien fijn in een keukenmachine met het citroensap, de suiker en olijfolie. Zeef het mengsel door een met neteldoek beklede zeef.

Schep er de slagroom door. Giet in een sifon. Breng 1 gaspatroon aan. Houd de sifon ondersteboven en schud hem flink. Zet voor minimaal 3 uur in de koelkast.

Snijd de aardbeien in plakjes. Scheur de basilicum in stukjes. Meng de aardbeien en basilicum met het citroensap.

Verdeel het aardbeien-basilicum mengsel over 6 glazen schaaltjes.

Spuit er een laagje aardbeienroom op. Schik er een laagje aardbeien met basilicum over en eind met een toetje aardbeienroom.

Smullen maar!

woensdag 4 juli 2012

Salade Niçoise




In het koelschap van de supermarkt vind je tegenwoordig een groot assortiment aan maaltijdsalades. Allerlei combinaties zijn verkrijgbaar. Als je alleen op de verpakkingen afgaat dan zullen deze allemaal voortreffelijk smaken. Ik moet toegeven dat ik verschillende wel geprobeerd heb. Het is zo verleidelijk gemakkelijk. Maar ……. eigen gemaakte salades zijn toch lekkerder. Al is het alleen maar omdat ik ze met liefde maak.

Nadeel van het zelf bereiden is dat je er de tijd voor moet nemen. Het koken, snijden en samenstellen vergt nou eenmaal wat meer moeite. Het grootste voordeel is dat alle ingrediënten vers zijn en met de nu verkrijgbare seizoengroenten. Dat geeft voor mij de juiste smaak.

Zelf ben ik niet echt creatief en zal niet zo snel een nieuw recept creëren. Maar ik heb mijn weg gevonden op internet en in de bibliotheek als het om recepten gaat. Een kookboek waar ik altijd met heel veel plezier mijn ideeën uit haal is: Vers van Sarah Raven met als ondertitel Koken met de oogst van het seizoen.

Van deze klassieker heb ik weer genoten. Zelf gemaakt en lekker vers.

Salade Niçoise (voor 4 personen)

Ingrediënten:

300 gram (2 stukken) verse tonijn
Olijfolie
12 kwarteleitjes
350 gram sperziebonen
Zout
450 gram nieuwe aardappeltjes
10 geroosterde kerstomaatjes
2 rode Spaanse pepers, in dunne reepjes gesneden
10 radijsjes, doormidden gesneden
12 zwart olijven
12 ansjovisfilets
20 kappertjes

Voor de dressing:

3 eetlepels olijfolie
1 theelepel Dijon mosterd
1 eetlepel rode wijnazijn
Zout en zwarte peper


Bereiding:

Verwarm een grillpan voor tot deze zeer heet is, vet de stukken tonijn aan beide kanten licht in met een beetje olijfolie en gril ze aan elke kant 1,5 minuut. Laat ze 5 minuten rusten en snijd ze schuin in plakjes van 0,5 cm.

Kook de kwarteleitjes 4 minuten en laat ze schrikken en enigszins afkoelen in een kom met koud water. Pel ze.

Kook de sperziebonen 3 minuten in een pan met licht gezouten kokend water en spoel ze af in een kom met koud water.

Kook de aardappeltjes in circa 15 minuten beetgaar. Laat ze enigszins afkoelen.
Klop alle ingrediënten voor de dressing door elkaar en voeg zout en peper naar smaak toe.

Schik de bonen als een bedje op de bodem van een grote, ondiepe schaal, Schep ze om met een deel van de dressing.

Voeg de kerstomaatjes, de Spaanse peper, radijsjes, aardappeltjes, olijven en ansjovis toe. Voeg de gepelde kwarteleitjes toe, strooi de kappertjes erover en schik de plakjes tonijn erop. Sprenkel de rest van de dressing over de salade en strooi het basilicum of de kervel erover.


Smullen maar!

dinsdag 3 juli 2012

Ciabattina met avocado



Wat is het toch eenvoudig een heerlijk broodje voor een zomerse lunch te maken. In een oogwenk was deze traktatie gereed.

De avocado lag mij al een paar dagen aan te kijken op de fruitschaal. Daar moest ik toch echt wat mee gaan doen. Inspiratie was al gauw gevonden, want in de koelkast waren de andere ingrediënten al aanwezig. Alleen het broodje is vers gekocht. Ik had geluk want het broodje was nog een beetje warm en knapperig.

Wat een heerlijkheid. Op mijn vrije dag met de zon in mijn achtertuin is het nu echt genieten.

Ciabattina met avocado

Ingrediënten:

1 ciabattina
1 avocado
4 plakjes bacon
1 vleestomaat
Limoensap
Zout en zwarte peper

Bereiding:

Snijd een ciabattina overlangs doormidden.

Bak de plakjes bacon in een droge koekenpan bruin. Bekleed een helft van het broodje met de bacon.

Snijd de tomaat in plakjes. Bak de plakjes tomaat een paar tellen in de nog warme koekenpan en leg de warme plakjes op de gebakken bacon.

Halveer een avocado, verwijder de pit. Schep met een lepel het vruchtvlees uit de schil. Doe het vruchtvlees boven op de plakjes tomaat.

Besprenkel met een beetje limoensap en voeg naar smaak nog wat zout en zwarte peper toe.

Dek af met het kapje van ciabattina.

Smullen maar!