dinsdag 23 augustus 2011

Spaghetti met ansjovis en olijven


Deze maaltijd leent zich prima voor een warme zomerse dag. Op het eind van de middag wordt je best wel een beetje flauw en wil je wat hartigs tot je nemen. Een maaltijd met spaghetti is eenvoudig te maken en deze saus is daar zeer geschikt voor. De krachtige smaak van dit gerecht is typerend voor de Sicilliaanse keuken.

Ik probeer altijd zo min mogelijk uit een pakje te maken. Het liefst maak ik gebruik van verse ingrediënten. Het maken van een pastasaus is verbazingwekkend gemakkelijk. Veel van mijn Italiaanse recepten komen het kookboek ‘de Pasta bijbel’ van Jeni Wright. In dit boekwerk staan allerlei inspirerende recepten, van klassieke sauzen tot fantastische salades en van maaltijdsoepen tot ovenschotels. Soms voeg ik eigen ideeën toe, maar voor deze saus heb ik letterlijk het recept gevolgd.

Spaghetti alla Siracusana

Ingrediënten:

3 eetlepels olijfolie
1 grote rode paprika, ontpit en in stukjes gesneden
1 kleine aubergine, in stukjes gesneden
1 uit, fijn gesneden
8 rijpe pomodori, ontveld, ontpit en in stukjes gesneden
2 tenen knoflook, fijngehakt
129 milliliter droge witte wijn
120 milliliter water
1 handvol verse kruiden, basilicum, gladde peterselie en rozemarijn
300 gram gedroogde spaghetti
50 gram ansjovis uit blik, grof gehakt. Bewaar een paar hele voor de garnering
12 ontpitte zwarte olijven
2 eetlepels kappertjes
Zout
Zwarte peper, versgemalen

Werkwijze:

Verhit de olie in een steelpan en doe alle gehakte groenten en het knoflook erin. Bak 10 tot 15 minuten op een laag vuur. Roer regelmatig tot de groenten zacht zijn.

Doe de wijn en het water erbij, daarna de verse kruiden en peper naar smaak. Breng aan de kook. Draai het vuur laag en laat voor 10 tot 15 minuten zachtjes koken. Roer af en toe.

Kook intussen de pasta in een grote pan met kokend water en zout volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.

Voeg de gehakte ansjovis, de olijven en de kappertjes toe aan de saus, verwarm de saus nog enkele minuten en breng verder op smaak.

Giet de pasta af en doe hem in een voorverwarmde schaal. Giet de saus over de pasta en meng rustig door elkaar. Dien direct op.

Als je de ansjovis weglaat, is dit een prima gerecht voor vegetariërs.

Smullen maar!

maandag 22 augustus 2011

Cheesecake met Limoncello



Voordat ik de fles Limoncello helemaal soldaat maak, wilde ik toch nog een dessert maken met deze heerlijke likeur. Dit nagerecht stond dan ook op het menu voor de zondag. Ware het niet dat mijn man en ik een onverwachte uitnodiging kregen om deze zonnige dag door te brengen op het water in een boot. Zo’n uitnodiging laten wij niet aan onze neus voorbijgaan. De plannen (lees ingrediënten) bleven dus nog even in de koelkast staan. Vandaar ik deze feestelijke en zomerse cheesecake serveer op een gewone doordeweekse dag.

Het resultaat is er niet minder om. Ik moet toegeven: de presentatie kon mooier, maar dit stukje, dat ik inmiddels heb voorgeproefd, smaakte mij uitstekend. Romig en toch lekker fris.

Cheesecake met Limoncello

Ingrediënten voor de bodem:
100 gram amandelkoekjes
3 eetlepels fijne kristalsuiker
50 gram roomboter

Ingrediënten voor de vulling:
680 gram volle kwark
50 gram fijne kristal suiker
3 eetlepels Limoncello
1 eetlepel citroenrasp
½ theelepel vanille extract
3 eieren
1 eiwit

Ingrediënten voor de topping:
50 gram fijne kristalsuiker
2 eetlepels maizena
½ kop water
3 eetlepels Limoncello
1 eigeel

Attributen:
Springvorm Ø 20 cm
Bakpapier
Glaceer mes

Werkwijze bodem:
Verwarm de oven voor op 180 graden (heteluchtoven 165 graden).
Leg een stuk bakpapier op de bodem van de springvorm en vet de bodem en de randen in met wat boter.

Smelt de boter. Verkruimel de koekjes in de foodprocessor. Meng de kruimels met de suiker en de gesmolten boter. Druk het mengsel in de vorm. Bak de bodem 10 minuten.

Werkwijze bodem:
Meng alle ingrediënten, behalve de eieren op halve snelheid totdat alles goed vermengd is. Voeg de eieren een voor een toe en blijf mixen.
Giet het mengsel op de gebakken bodem. Druk met een lepel de luchtbelletjes weg.

Bak de cake voor 55 tot 60 minuten op 150 graden (heteluchtoven 130 graden). Controleer of het midden goed gaar is. Laat in de oven afkoelen voor minstens 1 uur.

Haal met een mes de randen los om de cake goed uit de vorm te krijgen.
Zet de cake voor 4 uur in de koelkast.

Werkwijze topping:
Meng de suiker en de maizena in een kleine pan. Voeg het water en Limoncello langzaam toe. Laat het koken en blijf constant roeren, totdat het mengsel is ingedikt.
Voeg een lepel met de hete vloeistof toe aan het eigeel en roer dit om. Voeg vervolgens het eigeel toe aan het hete Limoncello mengsel. Blijf roeren totdat het mengsel drillerig wordt.

Laat het mengsel afkoelen. Smeer daarna met een glaceer mes op de kwarktaart.

Smullen maar!

dinsdag 16 augustus 2011

Salade van groene bonen



Met deze salade neem ik deel aan het Foodblogevent augustus 2011. De host voor de maand augustus is Robin. Op deze blog heb ik inmiddels alweer heerlijke ideeën opgedaan. De Aziatische keuken is toch zo veelzijdig en smaakvol!

Deze eenvoudige salade heb ik geserveerd naast de Rundvleescurry Mussaman die ik gisteren gepubliceerd heb op mijn blog. Deze salade is eenvoudig te maken, maar heeft een aromatische Aziatische dressing. Past uitstekend bij een curry. Alleen jammer dat ik de goabonen uit het oorspronkelijke recept niet in de toko kon kopen. Ze waren niet op voorraad. Op zich geen probleem, want je kan deze bonen vervangen door in stukjes gesneden snijbonen, sperzieboontjes of zoals ik gedaan heb in kouseband.

In mijn receptenarchief heb ik ondertussen al meer bijgerechten staan voor de Aziatische keuken. Deze staan onder het kopje Indisch, zoals bijvoorbeeld Asinas nanas, Atjar ketimoen of de Gado Gado. Regelmatig maak ik samen met mijn man een Indische rijsttafel en veel van onze vrienden genieten dan van de Oosterse keuken. Want ja, een uitgebreide rijsttafel maak je niet alleen voor maar 2 personen.

Een atjar maak ik ook niet voor maar 1 keer. Deze 'zoetzuren' zijn makkelijk in de koelkast te bewaren en ook bij andere maaltijden zijn deze recepten een goed bijgerecht.


Salade van groene bonen (voor 4 personen)

Ingrediënten:

500 gram kouseband
Kokend water
Zout
2 kleine rode of groene Thaise pepertjes, zonder zaadjes, fijn gehakt
2 theelepels suiker
2 eetlepels limoensap
2 eetlepels vissaus (nam pla)
2 deciliter kokosmelk uit blik
5 eetlepels in fijne plakjes gesneden sjalot
3 eetlepels grof gehakte geroosterde pinda’s
2 eetlepels geraspte kokos


Bereiding:

Snijd de kouseband in hapklare stukjes en blancheer deze bonen 3 minuten in een grote pan kokend water met wat zout, giet ze af en dompel ze meteen in ruim koud water. Laat ze goed uitlekken.

Doe de pepertjes, de suiker, het limoensap, de vissaus en de kokosmelk in een kom en schep goed om. Schep de bonen en de sjalot door dit mengsel.

Bestrooi het met de pinda’s en het geraspte kokos. Serveer naast een curry en met vers gefrituurde pappadums.

Smullen maar!

maandag 15 augustus 2011

Rundvleescurry Mussaman



Tijdens mijn vakantie in Ierland heb ik het genoegen gehad regelmatig in een pub te eten. De ambiance was overal fantastisch en gezelligheid alom. De Ieren zijn echt vriendelijke, gastvrije mensen en vreselijk muzikaal. Bij een dergelijke gelegenheid dronk ik natuurlijk eerst een echte Guinness aan de bar, bestudeerde ik uitgebreid de kaart en daarna aan tafel. In elke pub staat wel een curry op het menu. Deze Oosterse stoofmaaltijden zijn al sinds jaar en dag ingeburgerd in Ierland. De variaties zijn groot en het gebeurde nooit dat ik eenzelfde curryschotel tegenkwam. Als ik de trek in de ‘sizzling duck’ kon weerstaan, dan koos ik voor een curry. Elke keer weer een ware smaaksensatie.

Thuisgekomen van vakantie wilde ik zo’n smaakvolle curry maken, maar de toko in het winkelcentrum was helaas gesloten. De oosterse kruiden en pasta voor deze curryschotel zijn bij deze toko altijd wel verkrijgbaar. Ik moest dus even wachten totdat de uitbater weer terug was van het zomerreces. En deze week was het zover. Het recept komt uit het kookboek van Ken Hom ‘De eenvoudige Thaise keuken’. Probeer voor dit gerecht de Mussaman-currypasta te vinden; het is het zoeken waard. Bij gebrek aan deze pasta kan je ook Madras-currypasta gebruiken.

Vandaag gelukkig ook tijd genoeg gehad om het gerecht te laten stoven en garen. Ik trek voor de boodschappen en de bereiding zeker een hele ochtend uit. Daarna kunnen de smaken heerlijk intrekken tot de schotel op tafel komt.

Rundvleescurry Mussaman (voor 6 personen)

Ingrediënten:

1500 gram runderstoofvlees, in blokjes gesneden van 5x5 cm
2 eetlepels plantaardige olie
3 eetlepels Mussaman currypasta
250 gram krielaardappeltjes, geschild
3 eetlepels grof gehakte geroosterde pinda’s
1 handje vers korianderblad

Voor de saus:
2 stengels citroengras
3 blikken kokosmelk van 400 milliliter
6 deciliter heet water
3 eetlepels bruine suiker
3 eetlepels vissaus (nam pla)
2 eetlepels limoensap
2 theelepels garnalenpasta
3 eetlepels fijngesneden sjalot
2 kaneelstokjes
6 kardemonpeulen
¼ theelepel versgeraspte nootmuskaat
4 limoenblaadjes

Bereiding:

Snijd het vlees in blokjes van 5x5 cm.
Verhit de wok en doe de olie erin. Voeg, als er een lichte damp afkomt, het vlees toe en roerbak 10 minuten tot het rondom is gekleurd. (Doe dit in twee of drie porties). Houd het vlees apart.Giet het vet op een eetlepel na uit de wok. Schep het vlees terug in de wok, voeg de currypasta toe en roerbak dit samen 5 minuten. Schep het mengsel in een grote stoofpan.

Verwijder voor de saus de harde buitenste bladeren van het citroengras en gebruik het zachte blanke middendeel. Snijd het in stukken van 7 cm en plet dit met de platte kant van een zwaar mes. Doe ze met de overige ingredienten voor de saus bij het vlees.Breng alles aan de kook, schep het vet eraf en draai het uur zo laag mogelijk. Laat alles met het deksel op de pan minstens 1 uur stoven.

Voeg de aardappeltjes toe en laat nog 30 minuten stoven tot het vlees helemaal gaar is. Neem de deksel van de pan, draai het vuur hoog en laat de saus 15 minuten inkoken.

Bestrooi het met de pinda’s en het korianderblad en serveer meteen. Lekker met vers gefrituurde pappadums erbij.

Smullen maar!

zondag 14 augustus 2011

IJsricotta met Limoncello



Een feestelijk gerecht voor een bijzondere gelegenheid. Dit is mijn blog nummer 100!

Ik heb nog een fles met een bijzondere likeur in de kast staan. Het is een Limoncello, een Italiaanse likeur, een Limoncetta di Sorento! De enige echte volgens een aantal kenners. Deze likeur hoef je niet alleen maar te drinken als een dessertwijn; je kan er ook allerlei prachtige nagerechten van bereiden.

Een dessert met Limoncello hoort bij de zomer, als de zon volop schijnt, op een terras na een Mediterrane maaltijd met de smaken van Italië. Dat zit er nu niet in. Geen vakantie naar Italië en geen zomer in Nederland. De zomerse temperaturen zijn al weer even niet waargenomen hier in de lage landen. Maar niet getreurd, ik haal daarom het zonnetje in huis.

IJsricotta met Limoncello

Ingrediënten:

450 gram ricotta
5 eierdooiers
100 gram fijne kristalsuiker
6 eetlepels limoncello
Aardbeien

Werkwijze:

Klop de ricotta op tot een gladde massa. Klop de eierdooiers met de suiker tot een stevige massa. Blijf kloppen en voeg geleidelijk de limoncello en de ricotta toe.

Doe het mengsel in een diepvriesdoos en laat het minstens 4 uur opstijven in de diepvries.

Maak vlak voor het opdienen een coulis van aardbeien.

Serveer met een glaasje limoncello en coulis van aardbeien.

Smullen maar!

woensdag 10 augustus 2011

Maaltijdsalade met kip



Het is altijd leuk iets gratis te krijgen en te mogen proberen. Soms staat daar wat tegenover, al is het maar een kleinigheid. In veel gevallen zal het geen grote moeite zijn. Dat is in dit geval ook aan de orde.

Kort geleden kreeg ik via mijn blog een verzoek om Cardini’s Original Caesar dressing te proberen en te beoordelen. Om dat te kunnen doen kreeg ik een paar flesjes thuisgestuurd met het verzoek ook een aantal aan mijn vriendinnen te geven voor een kennismaking. Zo gezegd, zo gedaan. Mijn gifts werden enthousiast ontvangen. Mijn kameraden kunnen hier vast wel lekkere gerechten mee maken of hebben dat inmiddels al gedaan. Te zijner tijd zal ik wel een review kunnen verwachten.

Zelf had ik geen moeite een passend gerecht te vinden. Een maaltijdsalade met de hoofdingrediënten kip en krielaardappeltjes. Deze kunnen eventueel vervangen worden door tonijn en pasta, zoals bijvoorbeeld penne. Deze laatste combinatie heb ik zelf nog niet uitgeprobeerd met de dressing, maar ik denk dat het resultaat er ook mag zijn.

Een maaltijdsalade is favoriet bij ons in huis. Het is gemakkelijk een dag van tevoren klaar te maken. Vlak voor het opdienen de ingrediënten samenvoegen en dan serveren. Dan scheelt weer in tijd na een drukke dag op het werk. Deze salade komt goed tot z’n recht met een glas rode wijn of rosé en een stukje vers gebakken ciabatta.


Maaltijdsalade met kip en Cardini’s Original Caesar dressing

Ingrediënten:

150 gram krielaardappeltjes
150 gram sperziebonen
250 gram kipfilet
1 krop ijsbergsla
100 gram Romaatjes
50 gram olijven
1 eetlepel kappertjes
Cardini’s Original Caesar Dressing
Zout
Peper
Kipkruiden (een milde variant)
Olijfolie
Boter

Bereiding:

Maak de sperzieboontje schoon en halveer deze. Kook de boontjes met een klein beetje zout beetgaar. Giet de boontjes af en laat afkoelen.

Bak de krielaardappels in olijfolie en/of boter voor ongeveer 15 minuten. Laat de aardappeltjes afkoelen.

Bestrijk de kipfilets met wat kipkruiden en bak in olijfolie en/of boter. Neem uit de koekenpan en snijdt de filets in reepjes. Laat afkoelen.

Neem van de krop ijsbergsla vier bladen en leg apart. Deze worden gebruikt voor de garnering.Snij een deel van het restant van de ijsbergsla in lange repen.
Voeg alle afgekoelde ingrediënten samen met de gehalveerde Romaatjes, de olijven, de kappertjes en de repen sla. Voeg tot slot de dressing toe.

Serveer de salade in een blad ijsbergsla met eventueel een krokant stukje ciabatta erbij.

Smullen maar!

zaterdag 6 augustus 2011

Hartige Muffin met Gorgonzola en vijgen



Wat doe ik op zaterdagmiddag? Er zijn geen afspraken gepland, de boodschappen zijn gedaan, de klusjes zoals de heg knippen, de straat aanvegen, de auto wassen en stofzuigen heb ik uitgevoerd. Een boek ligt me aanlokkelijk aan te kijken, maar ik kan de rust nog niet vinden om deze op te pakken en in een luie stoel te gaan zitten lezen.

Er ligt alweer een paar dagen een uit de krant gescheurd recept op het aanrecht. Ik lees het AD en daarin publiceert Carin Leenders de Vries elke dag een recept. Een groot aantal heb ik al uitgeprobeerd en sommige heb ik ook op mijn blog gezet. Deze recepten zijn gemakkelijk te maken en het resultaat smaakt mij altijd goed.

Dit recept leent zich uitstekend voor een zaterdagmiddagmaal. Er staat een tomatensoep op het programma vandaan en daar passen deze hartige muffins fantastisch bij. Of als een hapje bij de borrel, begeleidt door andere kaassoorten. Het water loopt me al in de mond.

Hartige Muffin met Gorgonzola en vijgen

Ingrediënten:

100 gram Gorgonzola
50 gram gedroogde vijgen
275 gram zelfrijzend bakmeel
1 eetlepel bakpoeder
Zout
2 eieren
225 milliliter melk


Attributen:

12 cakevormpjes


Bereiding:

Verwarm de oven voor tot 200 graden (heteluchtoven 180 graden).

Snijd de kaas in kleine blokjes en de vijgen in kleine stukjes.
Zeef het bakmeel met de bakpoeder en een snufje zout boven een kom.
Klop in een ander kommetje de eieren los met de melk.

Meng het eimengsel met een mixer door het meelmengsel. Klop het in ongeveer 3 minuten luchtig. Spatel er vervolgens de kaasblokjes en de vijgenstukjes door.
Verdeel het beslag over de bakvormpjes.

Bak de hartige muffins in het midden van de voorverwarmde oven in ongeveer 20 minuten goudbruin en gaar.

Smullen maar!

woensdag 3 augustus 2011

Paradijstaartjes met frambozen en blauwe bessen



De smaak van het kokkerellen zit er al weer in. Eenmaal begonnen met bloggen en kan nu al niet meer stoppen.

Na de heerlijke Italiaanse maaltijd, penne met tonijnsaus en een frisse salade, mag er ook een traktatie toe genomen worden. In Italiaanse stijl en wederom uit het tijdschrift La Cucina Italiana. Het recept in dit blad geeft weliswaar aan om bosbessen te gebruiken, maar helaas waren deze niet voorradig bij mijn groenteboertje. Ook in de supermarkt kwam ik deze (nog) niet tegen. Misschien moet ik het bos wel in om ze zelf te plukken? Een uitdaging, maar voor een andere keer.

Het lekkere van deze taartjes is dat ze niet al te groot zijn, makkelijk houdbaar voor een paar dagen in een afgesloten trommel. Ze blijven sappig en fris smaken. En al met al eenvoudig te maken. Het recept geeft aan kleine bakvormpjes te gebruiken, deze in te vetten en te bestrooien met bloem. Dat doe ik niet. Door ervaring wijs geworden, omdat de taartjes niet of moeilijk uit de vormpjes willen komen. Zelf vind ik het makkelijker papieren cakevormpjes te gebruiken.

Paradijstaartjes met frambozen en blauwe bessen

Ingrediënten:

130 gram suiker
50 gram frambozen
50 gram blauwe bessen
100 gram gesmolten boter
50 gram bloem
20 gram aardappelzetmeel
3 eidooiers
1 ei
0,5 theelepel bakpoeder
zout

Benodigdheden:

8 papieren cakevormpjes

Werkwijze:

Verwarm de oven voor op 180 graden (heteluchtoven 165 graden).

Klop de eidooiers, het ei, de suiker en een snufje zout circa 6 minuten.
Voeg de boter toe en roer goed door.

Zeef de bloem. Meng de bloem met de bakpoeder en het zetmeel. Spatel deze mix door het eimengsel.

Vul de vormpjes voor driekwart met het mengsel. Voeg in vier vormpjes de frambozen toe en in de resterende vier vormpjes de blauwe bessen.

Bak de taartjes circa 20 minuten in de oven.

Serveer de taartjes lauwwarm, maar koud zijn ze ook overheerlijk.

Smullen maar!

dinsdag 2 augustus 2011

Penne met tonijnsaus



Zo, ik ben weer terug van weggeweest. Eerst heb ik genoten van een heerlijke vakantie door Ierland op de motor. Het weer was goed. In twee weken tijd maar een klein aantal regenbuitjes gehad en dat was zelfs niet genoeg om volledig nat te worden. De zon liet zich gelukkig heel veel zien. Daardoor kon ik prachtige foto’s maken van Dublin, langs de ruige Atlantische kust en de fantastische gebieden zoals Connemara, het schiereiland Dingle en de county Kerry. Wat gaan de weken dan snel.

Thuisgekomen ben ik direct aan het werk gegaan en extra uren gemaakt om de vakantie uren van mijn collegaatjes op te vullen. Dus geen tijd (en zin) gehad om uitgebreid te kokkerellen. Deze week met frisse moed aan de slag gegaan.

Toevallig kreeg ik het tijdschrift La Cucina Italiana in handen en werd geïnspireerd door de smakelijke recepten. Een van de recepten die ik niet kon weerstaan was een eenvoudige vissaus met tonijn. Deze saus is makkelijk te maken en bij uitstek geschikt voor een zomerse dag zoals vandaag. Ik serveer de penne met een frisse Italiaanse salade.

Penne met tonijnsaus


Ingrediënten:

180 gram gesnipperde ui
1 ongepelde knoflookteen
4 eetlepels olijfolie
200 milliliter droge witte wijn
1 bosje platte peterselie
1 theelepel kappertjes
2 ansjovisfilets
140 gram tonijn op olie
80 gram tomatenpuree
550 milliliter water

Werkwijze:

Snipper de ui en smoor deze met de knoflookteen in de olie en de droge witte wijn.

Voeg na circa 10 minuten een bosje fijngehakte peterselie, de kappertjes en de ansjovisfilet toe. Bak het geheel ongeveer 1 minuut. Voeg de verbrokkelde tonijn toe. Roer goed door.

Voeg de tomatenpuree aangelengd met 150 milliliter water en de rest van het water toe. Kook de saus ongeveer 30 minuten met deksel op de pan.

Verwijder het deksel en kook de saus ongeveer 15 minuten verder zodat hij indikt.

Smullen maar!