maandag 22 augustus 2011

Cheesecake met Limoncello



Voordat ik de fles Limoncello helemaal soldaat maak, wilde ik toch nog een dessert maken met deze heerlijke likeur. Dit nagerecht stond dan ook op het menu voor de zondag. Ware het niet dat mijn man en ik een onverwachte uitnodiging kregen om deze zonnige dag door te brengen op het water in een boot. Zo’n uitnodiging laten wij niet aan onze neus voorbijgaan. De plannen (lees ingrediënten) bleven dus nog even in de koelkast staan. Vandaar ik deze feestelijke en zomerse cheesecake serveer op een gewone doordeweekse dag.

Het resultaat is er niet minder om. Ik moet toegeven: de presentatie kon mooier, maar dit stukje, dat ik inmiddels heb voorgeproefd, smaakte mij uitstekend. Romig en toch lekker fris.

Cheesecake met Limoncello

Ingrediënten voor de bodem:
100 gram amandelkoekjes
3 eetlepels fijne kristalsuiker
50 gram roomboter

Ingrediënten voor de vulling:
680 gram volle kwark
50 gram fijne kristal suiker
3 eetlepels Limoncello
1 eetlepel citroenrasp
½ theelepel vanille extract
3 eieren
1 eiwit

Ingrediënten voor de topping:
50 gram fijne kristalsuiker
2 eetlepels maizena
½ kop water
3 eetlepels Limoncello
1 eigeel

Attributen:
Springvorm Ø 20 cm
Bakpapier
Glaceer mes

Werkwijze bodem:
Verwarm de oven voor op 180 graden (heteluchtoven 165 graden).
Leg een stuk bakpapier op de bodem van de springvorm en vet de bodem en de randen in met wat boter.

Smelt de boter. Verkruimel de koekjes in de foodprocessor. Meng de kruimels met de suiker en de gesmolten boter. Druk het mengsel in de vorm. Bak de bodem 10 minuten.

Werkwijze bodem:
Meng alle ingrediënten, behalve de eieren op halve snelheid totdat alles goed vermengd is. Voeg de eieren een voor een toe en blijf mixen.
Giet het mengsel op de gebakken bodem. Druk met een lepel de luchtbelletjes weg.

Bak de cake voor 55 tot 60 minuten op 150 graden (heteluchtoven 130 graden). Controleer of het midden goed gaar is. Laat in de oven afkoelen voor minstens 1 uur.

Haal met een mes de randen los om de cake goed uit de vorm te krijgen.
Zet de cake voor 4 uur in de koelkast.

Werkwijze topping:
Meng de suiker en de maizena in een kleine pan. Voeg het water en Limoncello langzaam toe. Laat het koken en blijf constant roeren, totdat het mengsel is ingedikt.
Voeg een lepel met de hete vloeistof toe aan het eigeel en roer dit om. Voeg vervolgens het eigeel toe aan het hete Limoncello mengsel. Blijf roeren totdat het mengsel drillerig wordt.

Laat het mengsel afkoelen. Smeer daarna met een glaceer mes op de kwarktaart.

Smullen maar!

5 opmerkingen:

  1. Hmmm, ziet er heerlijk uit, deze ga ik beslist een keertje maken.
    groeten, Caroline

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Moet je doen. Dit recept is zeker aan te raden. Groet, Johanna

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Kaastaarten doen het altijd goed bij mij. Daar lust ik altijd wel een stukje van! :)

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Kijk, dit is nu eens een cheesecake met een lekker fris smaakje. Diep in mijn hart vind ik die kaaskoek nogal zwaar, maar ik wil deze zeker gaan proberen.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik kom hier via Caroline's website,
    Deze cheesecake ziet er erg lekker uit!

    BeantwoordenVerwijderen