dinsdag 31 mei 2011

Ratatouille



Het vervolg van een ‘mager’ menu. Nog steeds probeer ik wat pondjes af te vallen. En ik moet zeggen, het gaat langzaam maar gestaag. In mijn dagelijkse zoektocht naar gepaste recepten trek ik regelmatig ‘slanke' kookboeken uit de kast. Zo ook voor dit recept van vanavond. Deze komt uit een oud kookboek van WeightWatchers.

Niet alle gerechten spreken mij aan, maar zoals gezegd het vormt wel een basis voor gezonde voeding. Ook sommige punten van de ingrediëntenlijst pas ik naar mijn eigen smaak aan. Natuurlijk blijf ik letten op wat wel of niet past binnen het totaal aantal calorieën.

Mijn doelstelling om voor de vakantie mijn gewicht te reduceren dreigt te gaan lukken. Tot nu toe is dat niet ten koste gegaan van het plezier dat ik ontleen aan het kokkerellen en het gezellig met elkaar tafelen.
Voor vandaag dus weer zo’n recept:

Ratatouille


Ingrediënten:

400 gram aubergines
zout
2 eetlepels olijfolie
1 teentje knoflook, fijn gehakt
1 ui, gesnipperd
1 rode paprika, in blokjes gesneden
1 groene paprika, in blokjes gesneden
400 gram courgette, in blokjes gesneden
400 gram tomaten, in blokjes gesneden
1 eetlepel tomatenpuree
1 theelepel Italiaanse kruiden
Peterselie

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 180 graden (heteluchtoven 160 graden).

Snijd de aubergines in blokjes en bestrooi met zout. Laat deze 30 minuten uitlekken, spoel af en dep droog.

Verhit de olie in een pan en laat de fijngehakte knoflook, de gesnipperde ui en de in blokjes gesneden paprika fruiten. Voeg vervolgens de aubergine, de courgette, de stukjes tomaat, de tomatenpuree en de Italiaanse kruiden toe.

Doe het mengsel in een ovenschaal en dek deze af met aluminiumfolie. Plaats voor 45 minuten in de voorverwarmde oven.
Garneer met peterselie.

Serveer met aardappelpuree en een ‘magere’ gegrilde beefburger.

Smullen maar!

maandag 30 mei 2011

Roergebakken asperges met kastanjechampignons



Vandaag is het bijna een tropische dag. De zon schijnt volop en af en toe een lekker windje. Maandag is voor mij een vrije dag. Nou ja, vrij? Het huishouden roept, de bedden moeten verschoont en de kamers gestoft en gezuigd.
's morgens bij de koffie met de kranten en folders heerlijk in het zonnetje gezeten. In een folder van de plaatselijke slijter stuitte ik op een recept met asperges dat voor zo'n zonnige dag wel geschikt lijkt. Dus ook maar even snel boodschappen gedaan, want deze heb ik niet zomaar in de koelkast liggen.

Asperges blijven altijd een traktatie. Op welke manier ik deze maar ook op tafel zet. De combinatie met de sesamolie en Japanse sojasaus geeft een Oosters tintje. Helemaal met de toevoeging van taugé. Door de snelle manier van bereiden met de wok blijven de asperges en de taugé lekker knapperig. Een prachtig gerecht voor een zonnige dag!

Roergebakken asperges met kastanjechampignons

Ingrediënten: (voor 4 personen)

1,5 tot 2 kilogram witte asperges
250 gram kastanjechampignons
3 lente-uitjes
3 eetlepels notenolie
1 theelepel sesamolie
2 eetlepels Japanse sojasaus
peper en zout
100 gram taugé
bieslook|

Attributen:

Wok

Bereiding:

Leg de witte asperges een half uurtje voor het schillen in ruim koud water. De stengels zuigen zich vol water en laten ze zich daarna gemakkelijk schillen. Schil de asperges zorgvuldig en snijd van de onderkant 1 tot 2 centimeter af.

Blancheer de asperges 5 tot 6 minuten in kokend water. (Dunne asperges 4 tot 5 minuten). Kook er niet te veel tegelijk, het water koelt dan te veel af en de asperges gaan stoven in plaats van koken. Spoel de asperges direct af met koud water zodat het kookproces wordt gestopt en laat ze uitlekken op keukenpapier. Blancheer vervolgens de volgende portie(s) op dezelfde manier. Snijd de asperges in diagonale stukjes van 3 tot 4 cm.

Borstel de champignons schoon en snijd ze in plakjes. Maak de lente-uitjes schoon en snijd ze in diagonale stukjes van 2 tot 3 centimeter.

Verhit de wok, voeg de noten- en sesamolie toe. Bak eerst de champignons met de lente-ui goed aan, voeg de asperges toe en breng op smaak met sojasaus, peper en zout. Schep, als het geheel goed warm is, de laatste minuut de gewassen en goed uitgelekte taugé door het gerecht.

Lekker om te serveren met gebakken krielaardappeltjes of met witte gekookte rijst en garneer met bieslook.

Smullen maar!

zaterdag 28 mei 2011

Panini met pesto, prosciutto en verse mozzarella


Vandaag de stad Zutphen bezocht, een heerlijke winkelstad met een gezellige markt. Leuke winkeltjes gezien: een kaaswinkel waar ik de mozzarella gekocht heb en ook een notenwinkel met allerlei andere producten, zoals de enige echte Zutphensche mosterd van Cornegoor en verschillende soorten olie. Ik heb weer genoeg ideeën opgedaan en ingrediënten gekocht voor toekomstige gerechten.

Eenvoudig en snel te maken en bovenal heerlijk van smaak. Voor deze zaterdag had ik een panini in gedachten. Ik had niet veel zin en tijd om te koken. Op de website van Happy Panini zag ik van de week al een eenvoudig en smaakvol idee langskomen voor een panini.

Panini met pesto, prosciutto en verse mozzarella

Ingrediënten:

8 sneetjes Italiaans brood
Pesto op basis van basilicum
8 plakjes dun gesneden prosciutto
1 verse bol mozzarella
Olijfolie

Attributen:

Panini grill

Bereiding:

Zet de panini grill aan op gemiddelde hittestand.

Verdeel de pesto ruim over de 4 sneetjes brood. Leg vervolgens de plakjes prosciutto er boven op.

Snijd de bol mozzarella in 8 plakken en verdeel deze ook over de vier sneetjes.

Sluit de broodjes af met de achtergebleven 4 sneetjes brood en borstel de olijfolie hierop.

Leg de broodjes op de verwarmde grill en rooster deze voor ongeveer 5 minuten tot dat de kaas is gesmolten en mooie goudbruine strepen op het brood ontstaan.

Serveer direct.

Smullen maar!

maandag 16 mei 2011

Amaretto crème brûlée


Een crème brûlée hoeft niet gecompliceerd te zijn om goed te zijn. De toevoeging van de Italiaanse likeur Amaretto di Saronno en wat amandelsnippers zorgen voor een overheerlijk nagerecht. Een gemakkelijk te bereiden gerecht, snel maar zeer smaakvol. Een traktatie voor de eter.

Zelf doe ik de voorbereidingen voor de crème brûlée. Mijn man zorgt voor de afwerking. Dat wil zeggen hij draagt zorg voor het branden van de suiker. Dat gebeurt in de garage met een hobbybrander, vlak voordat het gerecht als dessert op tafel wordt geserveerd. In principe een eenvoudig klusje waar ik ook voor zou kunnen zorgen. Maar ja; branden en mannen! Dan weet je het wel.

Amaretto crème brûlée

Ingrediënten:

8 eieren (M)
60 gram fijne tafelsuiker
625 milliliter slagroom
125 milliliter Amaretto di Saronno

Afwerking:

6 theelepels amandelsnippers
3 eetlepels poedersuiker

Benodigdheden:

6 ronde soufflébakjes
1 braadpan
Eventueel een brander.

Werkwijze:

Verwarm de oven voor op 180 graden (heteluchtoven 160 graden).
Splits de eieren voorzichtig. Alleen de dooiers zijn nodig voor dit gerecht. Het eiwit kan in de diepvries bewaard worden voor een andere toepassing.

Meng met een vork de eierdooiers en de suiker in een kom. Giet de room in een steelpan en breng langzaam tegen de kook aan. Klop de room dan geleidelijk door het dooiermengsel.

Roer er de Amaretto door en zeef de custard boven de steelpan.

Zet 6 soufflébakjes in een braadpan en verdeel de custard er over. Giet zoveel warm water rond de bakjes dat ze half onderstaan. Bak dan 20 tot 25 minuten in de voorverwarmde oven tot de custard net stevig, maar in het midden nog zacht is.

Laat de bakjes in het water afkoelen. Neem ze eruit en zet ze voor 3 tot 4 uur in de koelkast.

Bestrooi voor het opdienen met de amandelsnippers en de poedersuiker. Karamelliseer de suiker met een brander of onder een hete grill. Zet tot het moment van serveren weg op kamertemperatuur.

Smullen maar!

dinsdag 10 mei 2011

Varkensvlees met Chinese roerbakgroenten


Dit is een van mijn favoriete slanke gerechten. Maar sowieso is wokken heel smaakvol en bovenal gemakkelijk.

Belangrijk is dat het vlees genoeg tijd krijgt om te marineren. Het liefst ’s morgens vroeg snijden, marineren en laten intrekken.
Het meeste werk aan dit gerecht is het snijden van de groenten. Mooie, gelijke reepjes paprika en wortel, selderij en dunne schijfjes champignons. Dit neemt natuurlijk wat tijd in beslag, maar is wel nodig om gelijkmatig beetgaar te wokken.

Eigenlijk vind ik het allerlekkerst van dit gerecht het gebruik van de Chinese kruidenmix: Vijf sterren kruiden of vijf kruiden poeder wordt het ook wel genoemd. Dit is een mix van peper, kruidnagel, steranijs, kaneel en venkel. Deze combinatie bevat alle basis smaken: zoet, zuur, zout, bitter en scherp. Met de sojasaus en oestersaus past deze kruidenmix heerlijk bij het vlees en de groenten.

Het gerecht serveer ik bij voorkeur met Chinese mie (noedels of noodles).

Varkensvlees met Chinese roerbakgroenten (Hoofdgerecht voor 2 personen)

Ingrediënten:

200 gram mager varkensvlees, rauw en in reepjes gesneden
1 eetlepel sojasaus
1 eetlepel Chinese oestersaus
1 theelepel Chinese kruidenmix
2 eetlepels arachideolie
1 halve rode paprika, in reepjes gesneden
1 stengel selderij, in reepjes gesneden
2 middelgrote wortels, in reepjes gesneden
75 gram champignons, dun in plakjes gesneden
75 gram broccoli, in roosjes
1 sjalot, fijngehakt
250 gram mie, gekookt

Bereiding:

Doe het varkensvlees in een schaal. Vermeng met de sojasaus, oestersaus, de kruidenmix en 2 eetlepels water in een kom. Roer goed door elkaar. Bestrijk het vlees royaal met de saus, dek af en laat minstens 2 uur intrekken (bij voorkeur nog langer).

Verwarm olie in een grote wok op hoog vuur. Voeg de paprika, selderij en de wortels toe en bak al roerend 3 minuten. Doe vervolgens de champignons, broccoli en de sjalot erbij. Roerbak nog eens 2 minuten.

Haal de groenten met een schuimspaan uit de wok en zet apart. Doe nu het gemarineerde vlees in de wok en roerbak 3 minuten. Voeg de resterende marinade toe aan de wok en laat het geheel nog even bakken. Doe dan de groenten er weer bij en roer goed door elkaar.

Doe ondertussen de noedels (mie) in kommetjes er verdeel de groenten met het vlees over de twee porties.

Smullen maar!

maandag 9 mei 2011

Pastasalade met kip


In het kader van: “Het moet maar eens wat slanker” heb ik voor vandaag een salade bereid. Het idee komt uit de nieuwsbrief die ik elke week ontvang van Weight Watchers. Enkele jaren geleden heb ik een periode deelgenomen aan de wekelijkse bijeenkomsten om een paar kilootjes van m’n gewicht af te halen.

Nu, met het prachtige mooie weer van de laatste weken en het voornemen om van de zomer ook echt slank te kunnen zijn, heb ik me voorgenomen om maar weer eens een poging te gaan wagen. Dus in de komende weken let ik op wat ik bereid en eet. Er staan nog wel wat recepten in mijn bibliotheek die gebruikt kunnen worden.

Het rosétje, het stukje kaas en het handje nootjes voor het avondeten blijft voorlopig achterwege. Ik ga mijn best doen. Een extra bezoekje aan de sportschool zal mij verder op weg helpen.


Pastasalade met kip (Hoofdgerecht voor 4 personen)

Ingrediënten:

250 gram volkoren pasta, bijvoorbeeld Penne
1 rode ui, in dunne ringen gesneden
2 stengels selderij, in stukjes gesneden
1 middel grote appel, in stukjes gesneden
1 rode paprika, in stukjes gesneden
1 blikje mais (150 gram) afgespoeld en uitgelekt
300 gram gebakken kipfilet, in stukjes gesneden
1 eetlepel peterselie, fijn gesneden
1 eetlepel bieslook, fijn gesneden
150 gram magere yoghurt

Bereiding:

Kook de pasta in gezouten water volgens de instructie op de verpakking. Laat uitlekken en spoel goed af onder koud water.

Meng in een schaal de ui, selderij, appel, paprika, mais, kip, peterselie en bieslook. Voeg de pasta en yoghurt toe en breng op smaak met peper en zout. Roer goed door. Dek de schaal af en zet in de koelkast tot gebruik.

Eventueel kan je twee theelepeltjes currypoeder toevoegen om het gerecht wat pittiger te maken.

Smullen maar!