dinsdag 10 mei 2011

Varkensvlees met Chinese roerbakgroenten


Dit is een van mijn favoriete slanke gerechten. Maar sowieso is wokken heel smaakvol en bovenal gemakkelijk.

Belangrijk is dat het vlees genoeg tijd krijgt om te marineren. Het liefst ’s morgens vroeg snijden, marineren en laten intrekken.
Het meeste werk aan dit gerecht is het snijden van de groenten. Mooie, gelijke reepjes paprika en wortel, selderij en dunne schijfjes champignons. Dit neemt natuurlijk wat tijd in beslag, maar is wel nodig om gelijkmatig beetgaar te wokken.

Eigenlijk vind ik het allerlekkerst van dit gerecht het gebruik van de Chinese kruidenmix: Vijf sterren kruiden of vijf kruiden poeder wordt het ook wel genoemd. Dit is een mix van peper, kruidnagel, steranijs, kaneel en venkel. Deze combinatie bevat alle basis smaken: zoet, zuur, zout, bitter en scherp. Met de sojasaus en oestersaus past deze kruidenmix heerlijk bij het vlees en de groenten.

Het gerecht serveer ik bij voorkeur met Chinese mie (noedels of noodles).

Varkensvlees met Chinese roerbakgroenten (Hoofdgerecht voor 2 personen)

Ingrediënten:

200 gram mager varkensvlees, rauw en in reepjes gesneden
1 eetlepel sojasaus
1 eetlepel Chinese oestersaus
1 theelepel Chinese kruidenmix
2 eetlepels arachideolie
1 halve rode paprika, in reepjes gesneden
1 stengel selderij, in reepjes gesneden
2 middelgrote wortels, in reepjes gesneden
75 gram champignons, dun in plakjes gesneden
75 gram broccoli, in roosjes
1 sjalot, fijngehakt
250 gram mie, gekookt

Bereiding:

Doe het varkensvlees in een schaal. Vermeng met de sojasaus, oestersaus, de kruidenmix en 2 eetlepels water in een kom. Roer goed door elkaar. Bestrijk het vlees royaal met de saus, dek af en laat minstens 2 uur intrekken (bij voorkeur nog langer).

Verwarm olie in een grote wok op hoog vuur. Voeg de paprika, selderij en de wortels toe en bak al roerend 3 minuten. Doe vervolgens de champignons, broccoli en de sjalot erbij. Roerbak nog eens 2 minuten.

Haal de groenten met een schuimspaan uit de wok en zet apart. Doe nu het gemarineerde vlees in de wok en roerbak 3 minuten. Voeg de resterende marinade toe aan de wok en laat het geheel nog even bakken. Doe dan de groenten er weer bij en roer goed door elkaar.

Doe ondertussen de noedels (mie) in kommetjes er verdeel de groenten met het vlees over de twee porties.

Smullen maar!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten