maandag 28 februari 2011

Vijgen in Port met slagroom



Na enkele weken in een weckpot in het donker eindelijk verlost en geproefd. De vijgen in Port geserveerd met slagroom. Een ware traktatie na een heerlijk diner. De port is goed door de vijg opgenomen. Om de smaak van de ingemaakte vrucht tot z'n recht te laten komen heb ik deze even in de magneton gezet om te laten verwarmen. Een aanrader.

In de weckpot zitten nog een paar 'Dronken vijgen'. Deze komen binnenkort op een kaasplankje. Lekker bij een borrel of een hartige variatie voor een dessert.

Smullen maar!

maandag 14 februari 2011

Boeuf Bourguignon


De keuken van Johanna vult zich met een heerlijke geur van een lekkere stoofpot. Een Boeuf Bourguignon staat op het vuur. Volgens een recept uit het laatste winternummer Proef&, het blad van Gall&Gall.

De fles wijn die ik voor deze gelegenheid had gekocht, heeft het weekend maar ternauwernood overleefd. Bijna had manlief de fles uitgeschonken (overigens smaakte deze wijn voortreffelijk) maar gelukkig bleef er genoeg over voor deze maaltijd.

Vanavond staat deze stoofpot op de dis, geserveerd met een romige aardappelpuree en een groene salade.


Boeuf Bourguignon


Ingrediënten:

1 kilogram sukadelappen
zout
versgemalen peper
3 eetlepels olie
125 gram magere spekblokjes
2 uien, gesnipperd
1 winterwortel, in blokjes
2,5 eetlepels bloem
250 milliliter rode wijn
1 pot vleesfond (380 milliliter)
1 pot zilveruitjes
2 laurierblaadjes
5 takjes tijm
1 teentje knoflook, gepeld en geplet
25 gram boter
10 sjalotten, in kwarten
350 gram kastanjechampignons, schoongeveegd en in vieren gesneden.


Attributen:

Braadpan


Bereiding:

Snijd de sukadelappen in stukken en bestrooi ze met zout en peper. Verhit de olie in een grote braadpan en bak de spekjes in circa 3 minuten krokant. Schep het spek uit de pan. Bak in het achtergebleven bakvet het vlees in gedeelten rondom bruin. (Voeg eventueel tussentijds extra olie toe). Haal het vlees uit de pan en bak in hetzelfde bakvet de ui en de winterwortel in 3 minuten. Strooi de bloem erover en bak die even mee. Schenk de wijn en de fond erbij en breng alles al roerend aan de kook.

Spoel de zilveruitjes in een vergiet af met water. Doe het vlees en het spek terug in de pan en schep de zilveruitjes, de laurier, de tijm en de knoflook erdoor. Zet de pan op zeer laag vuur. Stoof het gerecht minstens 2 uur zachtjes met het deksel op de pan.

Smelt ondertussen de boter in een grote koekenpan. Bak de sjalotten en de champignons circa 20 minuten en voeg ze bij het vleesmengsel. Laat dit nog 20 minuten meestoven. Schep regelmatig om.

Verwijder de knoflook, de laurier en de kruidentakjes. Breng op smaak met zout en peper.

Serveer met aardappelpuree en een salade.


Smullen maar!

zondag 13 februari 2011

Gehaktbrood


Gisteren was ik weer vroeg op pad voor de weekendboodschappen. Het voordeel van de vroege zaterdagmorgen is dat het nog lekker rustig is in de winkels. Je merkt dat men op deze eerste weekenddag het rustig aan doet. Uitslapen, koppie koffie met een krantje en dan gaan de meeste mensen pas op pad. Ik doe dat anders: Eerst de boodschappen, een vers broodje, krantje en koppie koffie. Deze volgorde past mij meer.

Een bijkomend voordeel is dat in de plaatselijke supermarkt waar ik de inkopen doe, een groot aantal vers artikelen afgeprijsd worden, zoals kaas, vlees en groentegerechten. Dit voordelige aanbod geeft mij vaak inspiratie als ik denk aan de verschillende maaltijden die ik wil gaan maken. Gisteren kocht ik runder, kalfs- en varkensgehakt met 35% korting. Mijn plan wat te eten was dus al snel gemaakt.

Dit gehaktbrood smaakt heerlijk, in plakken gesneden, op vers gebakken bruin volkoren brood. Het gedeelte dat niet direct geserveerd wordt, kan gemakkelijk ingevroren worden.



Gehaktbrood


Ingrediënten:

500 gram rundergehakt
500 gram varkensgehakt
500 gram kalfsgehakt
100 gram mager ontbijtspek
3 fijngesneden sjalotten
5 lente-uitjes
5 teentje knoflook (geperst)
3 eieren
1 theelepel djintan
1 theelepel gemalen piment
0,5 theelepel cayennepeper
0,5 theelepel nootmuskaat
zout
4 eetlepels olijfolie
4 eetlepels tomatenketchup
4 takjes rozemarijn
4 blaadjes laurier
75 gram vers broodkruim of paneermeel


Attributen:

Wok
Cakeblik


Bereiding:

Oven voorverwarmen op 225 graden (heteluchtoven 200 graden).

Bak in de wok de sjalotten, lente-uitjes en de knoflook 5 minuten in de olijfolie op een zacht vuur. Laat het afkoelen.

Klop de eieren los met cayennepeper, zout, djintan, piment, nootmuskaat en tomatenketchup.
Meng het gehakt met het groentemengsel en het eimengsel. Voeg het broodkruim/paneermeel toe en maak een samenhangend geheel.

Vorm het gehakt tot een brood en leg het in het cakeblik. Leg de dunne plakjes ontbijtspek over het gehaktbrood en stop de uiteinden van het spek onder het brood. Steek wat de takjes rozemarijn en het laurierblad in het brood.
Zet het blik in de oven en bak 15 minuten.
Schakel de oven terug naar 175 graden (heteluchtoven 155 graden) en bak het gerecht ongeveer 1,5 uur.

Serveer het gehaktbrood in plakken.


Smullen maar!

donderdag 10 februari 2011

Romige rijstpudding




Na de avondmaaltijd komt meestal wel een toetje op tafel. In de keuken van Johanna is dat een 'must'. Vaak kies ik voor een kant-en-klaar dessert. Gemakkelijk en vooral omdat er een uitgebreide keuze voorradig is in de supermarkt. Van een frisse yoghurt tot zelfs een tiramisu-variatie, voor elk wat wils.

De ouderwetse rijstepap is ook een favoriet: gekoeld of verwarmd met een schepje donkerbruine basterdsuiker.

Een zelfgemaakte rijstpudding vind ik een ware traktatie. Geduld is echter wel noodzakelijk. De voorbereiding is snel en eenvoudig, maar de uiteindelijke oventijd is lang.

Als je er voor kiest om de toplaag niet te bruin te laten worden, dan adviseer ik halverwege de baktijd de ovenschaal af te dekken met aluminiumfolie. Bij deze versie is dat niet gedaan. Op de smaak heeft het verder weinig invloed. Het geheel blijft romig en smeuig.

Romige rijstpudding


Ingredienten:

1 eetlepel boter om in te vetten
85 gram sultana's
5 eetlepels fijne tafelsuiker
90 gram puddingrijst
1,2 liter volle melk
1 theelepel vanille-essence
geraspte schil van een grote citroen
snufje vers gemalen nootmuskaat
gehakte pitachnootjes ter garnering

Attributen:

Ovenschaal

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 160 graden (heteluchtoven 140 graden)

Doe de sultana's, suiker en rijst in een mengkom en roer de melk en de vanille-essence erdoor. Doe over in de ovenschaal, strooi er citroenrasp en nootmuskaat overheen en bak 2 uur in de oven.

Haal de pudding uit de oven en schep hem in eenpersoons schaaltjes. Garneer met pistachnootjes en dien op.

Smullen maar!

dinsdag 8 februari 2011

Duitse chocolade-hazelnootcake


Eigenlijk is het vandaag te mooi weer om iets te bakken. De tuin roept om hulp: na de storm van de laatste dagen is het een puinhoop. Overal ligt blad en her en der moet er weer wat gefatsoeneerd worden. Ik kan niet wachten totdat de lente echt doorbreekt. Nu is de temperatuur aangenaam om in de tuin te werken.

Toch nog even tijd gevonden en deze klassieke Duitse cake gebakken. Lekker eenvoudig te maken. De cake smaakt heerlijk 's middag bij een kopje koffie of thee. Een traktatie voor na de werkzaamheden in de tuin.

Duitse chocolade-hazelnootcake

Ingredienten:

175 gram zachte boter, plus extra om in te vetten
115 gram zelfrijzend bakmeel, plus extra om te bestuiven
175 gram donkere rietsuiker
1 eetlepel cacao
1 theelepel koekkruiden
3 eieren, losgeklopt
115 gram gemalen hazelnoten
2 eetlepels zwarte koffie
Poedersuiker om te bestrooien

Attributen:

Tulbandvorm

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 180 graden (heteluchtoven 160 graden). Vet een tulbandvorm in en bestuif met meel. Klop in een kom boter en rietsuiker licht en luchtig. Zeef zelfrijzend bakmeel, cacao en koekkruiden boven een aparte kom.

Klop een voor een de eieren door het botermengsel en voeg met het tweede en derde ei een eetlepel van het droge mengsel toe. Spatel er de rest van het meelmengsel, de gemalen hazelnoten en de koffie door.

Schep in de vorm en bak in ongeveer 45 tot 50 minuten. De cake moet terugveren als hij lichtjes ingedrukt wordt. Laat 10 minuten in het bakblik staan en stort hem daarna op een rooster om verder af te koelen. Bestuif flink met poedersuiker alvorens op te dienen.

Smullen maar!