dinsdag 8 februari 2011

Duitse chocolade-hazelnootcake


Eigenlijk is het vandaag te mooi weer om iets te bakken. De tuin roept om hulp: na de storm van de laatste dagen is het een puinhoop. Overal ligt blad en her en der moet er weer wat gefatsoeneerd worden. Ik kan niet wachten totdat de lente echt doorbreekt. Nu is de temperatuur aangenaam om in de tuin te werken.

Toch nog even tijd gevonden en deze klassieke Duitse cake gebakken. Lekker eenvoudig te maken. De cake smaakt heerlijk 's middag bij een kopje koffie of thee. Een traktatie voor na de werkzaamheden in de tuin.

Duitse chocolade-hazelnootcake

Ingredienten:

175 gram zachte boter, plus extra om in te vetten
115 gram zelfrijzend bakmeel, plus extra om te bestuiven
175 gram donkere rietsuiker
1 eetlepel cacao
1 theelepel koekkruiden
3 eieren, losgeklopt
115 gram gemalen hazelnoten
2 eetlepels zwarte koffie
Poedersuiker om te bestrooien

Attributen:

Tulbandvorm

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 180 graden (heteluchtoven 160 graden). Vet een tulbandvorm in en bestuif met meel. Klop in een kom boter en rietsuiker licht en luchtig. Zeef zelfrijzend bakmeel, cacao en koekkruiden boven een aparte kom.

Klop een voor een de eieren door het botermengsel en voeg met het tweede en derde ei een eetlepel van het droge mengsel toe. Spatel er de rest van het meelmengsel, de gemalen hazelnoten en de koffie door.

Schep in de vorm en bak in ongeveer 45 tot 50 minuten. De cake moet terugveren als hij lichtjes ingedrukt wordt. Laat 10 minuten in het bakblik staan en stort hem daarna op een rooster om verder af te koelen. Bestuif flink met poedersuiker alvorens op te dienen.

Smullen maar!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten