donderdag 10 februari 2011

Romige rijstpudding




Na de avondmaaltijd komt meestal wel een toetje op tafel. In de keuken van Johanna is dat een 'must'. Vaak kies ik voor een kant-en-klaar dessert. Gemakkelijk en vooral omdat er een uitgebreide keuze voorradig is in de supermarkt. Van een frisse yoghurt tot zelfs een tiramisu-variatie, voor elk wat wils.

De ouderwetse rijstepap is ook een favoriet: gekoeld of verwarmd met een schepje donkerbruine basterdsuiker.

Een zelfgemaakte rijstpudding vind ik een ware traktatie. Geduld is echter wel noodzakelijk. De voorbereiding is snel en eenvoudig, maar de uiteindelijke oventijd is lang.

Als je er voor kiest om de toplaag niet te bruin te laten worden, dan adviseer ik halverwege de baktijd de ovenschaal af te dekken met aluminiumfolie. Bij deze versie is dat niet gedaan. Op de smaak heeft het verder weinig invloed. Het geheel blijft romig en smeuig.

Romige rijstpudding


Ingredienten:

1 eetlepel boter om in te vetten
85 gram sultana's
5 eetlepels fijne tafelsuiker
90 gram puddingrijst
1,2 liter volle melk
1 theelepel vanille-essence
geraspte schil van een grote citroen
snufje vers gemalen nootmuskaat
gehakte pitachnootjes ter garnering

Attributen:

Ovenschaal

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 160 graden (heteluchtoven 140 graden)

Doe de sultana's, suiker en rijst in een mengkom en roer de melk en de vanille-essence erdoor. Doe over in de ovenschaal, strooi er citroenrasp en nootmuskaat overheen en bak 2 uur in de oven.

Haal de pudding uit de oven en schep hem in eenpersoons schaaltjes. Garneer met pistachnootjes en dien op.

Smullen maar!

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen