maandag 14 februari 2011

Boeuf Bourguignon


De keuken van Johanna vult zich met een heerlijke geur van een lekkere stoofpot. Een Boeuf Bourguignon staat op het vuur. Volgens een recept uit het laatste winternummer Proef&, het blad van Gall&Gall.

De fles wijn die ik voor deze gelegenheid had gekocht, heeft het weekend maar ternauwernood overleefd. Bijna had manlief de fles uitgeschonken (overigens smaakte deze wijn voortreffelijk) maar gelukkig bleef er genoeg over voor deze maaltijd.

Vanavond staat deze stoofpot op de dis, geserveerd met een romige aardappelpuree en een groene salade.


Boeuf Bourguignon


Ingrediënten:

1 kilogram sukadelappen
zout
versgemalen peper
3 eetlepels olie
125 gram magere spekblokjes
2 uien, gesnipperd
1 winterwortel, in blokjes
2,5 eetlepels bloem
250 milliliter rode wijn
1 pot vleesfond (380 milliliter)
1 pot zilveruitjes
2 laurierblaadjes
5 takjes tijm
1 teentje knoflook, gepeld en geplet
25 gram boter
10 sjalotten, in kwarten
350 gram kastanjechampignons, schoongeveegd en in vieren gesneden.


Attributen:

Braadpan


Bereiding:

Snijd de sukadelappen in stukken en bestrooi ze met zout en peper. Verhit de olie in een grote braadpan en bak de spekjes in circa 3 minuten krokant. Schep het spek uit de pan. Bak in het achtergebleven bakvet het vlees in gedeelten rondom bruin. (Voeg eventueel tussentijds extra olie toe). Haal het vlees uit de pan en bak in hetzelfde bakvet de ui en de winterwortel in 3 minuten. Strooi de bloem erover en bak die even mee. Schenk de wijn en de fond erbij en breng alles al roerend aan de kook.

Spoel de zilveruitjes in een vergiet af met water. Doe het vlees en het spek terug in de pan en schep de zilveruitjes, de laurier, de tijm en de knoflook erdoor. Zet de pan op zeer laag vuur. Stoof het gerecht minstens 2 uur zachtjes met het deksel op de pan.

Smelt ondertussen de boter in een grote koekenpan. Bak de sjalotten en de champignons circa 20 minuten en voeg ze bij het vleesmengsel. Laat dit nog 20 minuten meestoven. Schep regelmatig om.

Verwijder de knoflook, de laurier en de kruidentakjes. Breng op smaak met zout en peper.

Serveer met aardappelpuree en een salade.


Smullen maar!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten