dinsdag 15 november 2011

Gebakken bloedworst met aardappels en rode bietjes




Dit is een ouderwets recept uit de keuken van mijn moeder. Het is een hele tijd geleden dat ik dit gegeten heb. De slagerij, waar mijn moeder de bloedworst altijd kocht, is er niet meer. Deze slager slachtte vroeger natuurlijk zelf. Hij maakte zijn eigen worsten en een paar recepten waren wijd en zijd bekend. Vanuit de hele regio kocht men Metworst en Bloedworst bij deze slager. Heerlijk. Als ik langs de winkel kom, moet ik daar vaak aan terug denken. Wat een lekkere smaak. Helaas is deze slager er niet meer. De winkel bestaat nog wel, maar de huidige eigenaar heeft zo zijn eigen recepten en die halen het net niet en missen de specifieke smaak die ik mij herinner.

Afgelopen zaterdag kwam ik op de markt de Twentse Bakbloedworst tegen. Dit seizoenproduct wordt door een ambachtelijke slager in de slachtmaand (november) gemaakt. Het smaakt het lekkerst in de winter tot ongeveer eind februari. De verleiding kon ik niet weerstaan en heb een aantal plakken gekocht.

De bloedworst combineert uitstekend met gebakken appel bij een kruimige aardappel en gekookte bietjes. Een makkelijk doordeweeks recept zoals moeders het vroeger maakte.

Gebakken bloedworst met aardappelen en rode bietjes

Ingrediënten:

1 kilo kruimige aardappels (Frieslander), geschild en schoongemaakt
6 gekookte rode bieten, schoongemaakt en in schijfjes gesneden.
1 uitje, fijn gesneden
Zout en peper
1 theelepel suiker
50 milliliter azijn
75 milliliter water
25 gram boter
Sago (eventueel)
4 dikke plakken bloedworst
1 schaaltje bloem
4 dikke schijven appel (goudrenet)
4 eetlepels rietsuiker
snuifje kaneel
flinke klont roomboter

Bereiding:

Kook de aardappelen met een beetje zout in 25 minuten gaar.
Doe de bietjes in een pan met het uitje en voeg zout, peper, suiker, boter en het water toe. Laat dit alles aan de kook komen en 10 minuten doorkoken. Voeg de azijn toe en bind de bietjes zo nodig met wat met koud water aangemaakte sago.

Haal de plakken worst voor de bloem en klop het overtollige eraf.
Verwarm de boter en bak de bloedworst om en om krokant in ongeveer twee minuten.

Bestrooi de appelschijven met de suiker en bak zachtjes in een andere pan rondom bruin en gaar. Strooi een snuifje kaneel over de appelschijven.


Smullen maar!

2 opmerkingen:

  1. Mmm bloedworst, dat is toch één van de dingen die ik mis sinds ik glutenvrije moet koken voor mijn man...

    BeantwoordenVerwijderen
  2. ik geef toe .Ik heb nog nooit bloedworst gegeten.Vrienden van mij zeggen dat het lekker si:)

    BeantwoordenVerwijderen