maandag 29 maart 2010

Oranjekoek met botercrème




Voor mijn recept van vandaag heb ik me laten leiden door de ingrediënten die nog in mijn voorraadkast staan. Een stukje amandelspijs, oranjesnippers en anijszaadjes. In de lijn van de baksels van de laatste weken – veel streekrecepten vanuit Friesland – kon ik dus niet anders dan een Oranjekoek bakken.
Op zich is het maken van de koek geen probleem. De moeilijkheid zit in de afwerking. Het fondant aanbrengen valt nog wel mee, maar dan: de botercrème. Dat is een secuur werkje, want de temperatuur van de bereiding luistert nogal nauw. Als je het suikerwater te warm en te snel bij de eierdooiers doet, dan wil het ei al gauw gaan stollen en krijg je geen gladde crème.
Dit is waarschijnlijk ook de reden dat ik weinig Oranjekoeken tegenkom waar nog botercrème gebruikt wordt. Tegenwoordig zie ik steeds vaker dan men de koeken garneert met geklopte slagroom. Dat is jammer. Wel lekker, maar het hoort er van oorsprong niet op.
Ik heb het gewaagd en een originele Oranjekoek met botercrème gemaakt.

Oranjekoek met botercrème

Ingrediënten voor de koek:

340 gram bloem
8 gram backin
200 gram basterdsuiker
40 gram boter
1 sinaasappelschil
75 gram oranjesnippers
2 eetlepels anijszaad
0,5 dl water
zout, nootmuskaat
1 ei

Ingrediënten spijsvulling:

100 gram amandelspijs
1 theelepel citroenrasp
2 eetlepel water

Ingrediënten fondant:

100 gram poedersuiker
1 theelepel rode bessensap

Ingrediënten voor de botercrème:

4 eierdooiers
100 gram kristalsuiker
80 milliliter water
200 gram zachte boter
2½ eetlepel Amaretto


Ingrediënten voor de garnering:

Chocoladefiguurtjes
Oranjesnippers


Bereiding koek met spijs:

Zeef bloem en bakpoeder in een schaal.
Meng de basterdsuiker, boter, geraspte sinaasappelschil, gehakte snippers, gemalen anijszaad, water, zout, nootmuskaat en het ei goed door elkaar in een andere schaal. Als alles goed met elkaar vermengd is de bloem toevoegen. Kneden tot een stevig deeg. Laat het deeg een half uur opstijven in de koelkast.
Kneed het deeg nog even door en rol het deeg tot circa 4 mm dikte. Snij 2 even grote vierkanten uit het deeg. Leg een van de twee plakken op een beboterd bakblik.
Meng amandelspijs, citroenrasp en water. Bestrijk deze plak met de amandelspijs tot 1 cm van de rand. Leg er de tweede plak op en bestrijk de rand met ei.
Bak de koek in circa 25 minuten bij 210 graden.
Laat de koek even afkoelen voordat de fondant erop gestreken wordt.

Bereiding fondant:

Zeef de poedersuiker boven een schaaltje en voeg het bessensap toe.
Bestrijk de fondant met een nat mes op de wat afgekoelde koek.
Snijdt de koek, voordat de fondant kan barsten, in kleine, handzame vierkantjes of rechthoekjes.

Bereiding botercrème:

Zet een grote pan met koud water klaar om het mengsel later in te laten afkoelen.
Breng de suiker met het 80 milliliter water aan de kook in een klein pannetje en kook zonder al te veel roeren door tot 120 graden.

Klop ondertussen met een elektrische mixer de dooiers tot schuim.

Giet de hete suikersiroop al kloppend bij de dooiers. Giet de suikersiroop niet op de gardes, maar langs de rand van de kom. Zet de kom in de pan met koud water en blijf mixen totdat het mengsel afgekoeld is.
Voeg beetje bij beetje de Amaretto toe en daarna de zachte boter en roer tot een gladde crème.

Zet het mengsel in de koelkast.


Haal het mengsel 30 minuten voor gebruik uit de koelkast Het is dan gemakkelijker te spuiten.
Spuit met een spuitzak de crème op de koeken met garneer daarop oranjesnippers en chocoladefuguurtjes.

Smullen maar!

4 opmerkingen:

  1. Bij de botercreme, op welke temp. moeten de eierdooiers au bain marie?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. De eierdooiers zijn op kamertemperatuur.
      De oorspronkelijke tekst was niet duidelijk. De beschrijving van de bereiding is inmiddels aangepast en naar ik hoop nu beter.
      Groet Johanna

      Verwijderen
  2. Super. fijn dat je zo snel reageert. Morgen aan het bakken voor mijn Brabantse collega's. Voor de zekerheid toch ook maar slagroom gekocht voor als de crème mislukt.. :)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Gosse: Ik ben benieuwd of de Brabanders de oranjekoek konden waarderen? En natuurlijk of de botercrème nog gelukt is?
    Groet Johanna

    BeantwoordenVerwijderen