zondag 14 februari 2016

WitlofsoepHet is wel genoeg geweest. Wordt het nou winter of niet? Denk je dat het eindelijk gaat vriezen, is dat voor maar twee dagen en wordt het al weer bijna zomers. Dan gaat je gedachten alweer uit naar zwoele avonden.
Vanmorgen bij het opstaan is de wereld weer wit. Enkele winterse buien passeren, maar echt doorzetten zodat er misschien een elfstedentocht gereden kan worden zit er echt niet in.

Vanaf nu wil ik eigenlijk alle winterse gerechten in de ban doen, want ik ben het zat. Geen erwtensoep meer, geen bruinebonenschotels en geen winterse stamppotten. Voor de zondagse soep voor vandaag vond ik dit recept. In het boek Smaakvrienden van Angélique Schmeinck. Heerlijk en intens van smaak, maar verrassend licht.

Witlofsoep

Ingrediënten:

1 witte ui
1 teen knoflook
scheut olijfolie
8 stronkjes witlof
300 milliliter kippenbouillon
1 fles witbier (500 milliliter)
2 kruimige aardappels
1 steranijs
200 milliliter slagroom
100 gram uitgebakken spekjes

Attributen:

Staafmixer
Zeef

Werkwijze:

Maak de ui en de teen knoflook schoon en snipper deze. Schil de aardappels en snijd in kleine blokjes van 1 centimeter en zet apart tot gebruik. Verwijder het onderste deel van de witlof en de buitenste bladeren. Houd een aantal blaadjes witlof apart voor de garnering. Snijd de stronkjes in stukken van 2 centimeter.

Fruit de ui en knoflook in een scheut olijfolie tot deze glazig zijn. Voeg de witlof toe en laat 1 minuut verwarmen. Voeg de kippenbouillon, het witbier, de stukjes aardappel en de steranijs toe. Laat zachtjes koken totdat de aardappelstukjes gaar zijn. Dit duur ongeveer 15 minuten.

Verwijder de steranijs. Pureer de soep met een staafmixer en zeef vervolgens de soep. Server met uitgebakken spekjes en stukjes rauwe witlof.

Smullen maar!

1 opmerking:

  1. Het is heel zeldzaam om witlof in Nieuw Yeeland te vinden. Nooit gedacht om het in soep te verwerken.Goed idee!

    BeantwoordenVerwijderen