maandag 15 februari 2016

Quiche spinazie met gorgonzola



Voor de lunch van afgelopen zondag stond een witlofsoep op het programma. Maar alleen een soep is te weinig voedzaam, vandaar dat er ook een bijgerecht gemaakt werd. Dat is met een quiche eigenlijk nooit een probleem. Je vult het taartdeeg met wat je nog in de koelkast of vriezer hebt liggen. Helaas had ik nog maar 4 plakjes taartdeeg liggen, want anders had ik er zeker meer van willen maken. De combinatie van spinazie en gorgonzola paste goed bij de enigszins bittere smaak van de witlofsoep. Hoewel ik eigenlijk geen winterse gerechten meer wil maken en smachtend wacht op de doorbraak van het voorjaar, past deze soep en de quiche goed op deze winterse dag.

Ingrediënten:

4 plakjes deeg voor hartige taart
100 gram diepvries spinazie
2 sjalotten
1 teentje knoflook
scheut olijfolie
2 zongedroogde tomaten in olijfolie
100 gram gorgonzola
40 gram Parmenzaanze kaas
1 ei
50 milliliter kookroom
boter om in te vetten

Attributen:

Muffinvorm
Beslagkom
Garde
Rasp


Werkwijze:

Verwarm de oven voor op 200 graden (heteluchtoven 185 gaden).

Ontdooi de spinazie. Maak de sjalotten en het teentje knoflook schoon en snijd in fijne snippers. Laat ondertussen de deeglapjes ontdooien. Verbrokkel de gorgonzola en verdeel alvast in vieren. Snijd de tomaten in stukje en verdeel alvast in vieren.

Doe een scheut olijfolie in een pan met dikke bodem. Voeg de snippers sjalotten en knoflook toe en laat dit in een paar minuten glazig worden.Voeg de ontdooide spinazie toe, meng het geheel en laat 5 minuten zachtjes en onder af en toe roeren smoren.

Breek het ei boven een kom. Voeg de kookroom toe en rasp de Parmenzaanse kaas erboven. Klop het geheel met een garde.

Plaats de deeglapjes voorzichtig in de muffinvorm. Vul achtereenvolgens met het spinaziemengsel, de tomaat en de gorgonzola. Schenk als laatste het ei/room/kaasmengsel over de vulling.

Plaats de vorm in het midden van de voorverwarmde oven en bak in 20 minuten gaar en goudbruin.

Smullen maar!



Geen opmerkingen:

Een reactie posten