zondag 18 oktober 2020

Zalmquiche met spinazie en ricotta




Een quiche of hartige taart maken is zo gedaan. Het is niet tijdrovend, de ingrediënten zijn makkelijk te verkrijgen, er zijn vele variaties voor wat de vulling betref en het basisrecept steekt makkelijk in elkaar. Er kan bijna niets fout gaan. 

Het deeg vergt misschien het meeste werk en voorbereiding in verband met de rusttijd of misschien het uitrollen van de deeglap voor de bodem. Je kan het deeg een dag van te voren voorbereiden en in folie verpakt in de koelkast bewaren. Of je gebruikt de verpakte en ingevroren deeglapjes voor een hartige taart uit de supermarkt  Dat kan ook. De smaak zal (bijna) hetzelfde zijn. 

Heb je een stuk taart over dan kan je die invriezen voor een andere keer. Of overgebleven stukjes kunnen maximaal twee dagen bewaard worden in de koelkast. Ook lekker voor bijvoorbeeld bij een glaasje wijn of een biertje. 

Ingrediënten voor het deeg:

300 gram bloem
150 gram boter, in blokjes gesneden
1 ei

Ingrediënten voor de vulling:

1 eetlepel olijfolie
600 gram verse spinazie, gewassen en uitgelekt
4 eieren
250 gram ricotta
1 bosje bieslook, fijngehakt
1 bosje platte peterselie, fijngehakt
1 teentje knoflook, fijngehakt
rasp en sap van een halve citroen
200 gram gerookte zalm, in snippers gesneden

Attributen:

Quichevorm of springvorm van 26-28 cm doorsnede
Plastic folie
Deegrol

Werkwijze:

Maak eerst het deeg:
Meng in een kom de bloem met de boter, het ei, een snufje zout en twee eetlepels koud water tot er een egaal deeg ontstaat. Voeg 1 extra eetlepel water toe als het deeg te droog aanvoelt.
Verpak het deeg in plastic folie en laat minimaal 30 minuten in de koelkast rusten.

Ondertussen verwarm je de oven voor op 200  graden (hetelucht oven 180 graden)

Maak nu de vulling:
Laat de spinazie slinken in een pan met een scheut olijfolie.
Meng de eieren met de ricotta en breng op smaak met zout en peper. Roer de spinazie, bieslook, peterselie, knoflook, citroenrasp en -sap en twee derde van de zalm erdoor.

Haal nu het deeg uit de koelkast en rol het op een met bloem bestoven werkvlak uit tot een ronde lap van ca. 30 centimeter. Bekleed de vorm met het deeg. 

Schenk de vulling op de deegbodem en bestrooi met de overige zalmsnippers. Bak de quiche in de oven in 40 tot 45 minuten gaar en goudbruin.

Smullen maar!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten