dinsdag 29 april 2014

Sukadelapjes



Een ouderwets stukje vlees op het menu vanavond. Een sukadelapje zoals mijn moeder altijd maakt. Een lekkere, eenvoudige bewerking van dit bijna vergeten stukje van de koe. De bewerking vergt wel wat tijd, dus even snel aanbraden vlak voor het opdienen is er niet bij. Het vlees moet wel de tijd krijgen en minimaal twee en half uur sudderen. Het liefst maakt ik dit een dag van te voren, dan kunnen de smaken goed intrekken en het vlees wordt met dit extra nachtje in zijn eigen vocht nog smeuïger.
Combineert heel goed met een lekkere kruimige aardappel en sperzieboontjes.

Sukadelapjes

Ingrediënten:

4 sukadelapjes
2 medium uien, in halve ringen gesneden
2 eetlepels bloem
50 gram boter
1 liter runderbouillon van twee blokjes
4 eetlepels azijn
1 blikje tomatenpuree van 70 gram
2 laurierblaadjes
Peper en zout naar smaak

Attributen:
Aluminiumfolie

Bereiding:

Laat de lapjes eerst op kamertemperatuur komen en bestrooi met versgemalen peper en eventueel wat zout.

Verwarm 1 liter water en voeg de bouillonblokjes toe. Laat even koken (sudderen) tot gebruik.

Laat de boter smelten en verhit totdat het schuim bijna verdwenen is. Braad het vlees om en om in ongeveer 5 minuten gaar. Haal het vlees uit de pan en wikkel de lapjes even in aluminiumfolie om deze warm te houden.

Bak de uiringen in het achtergebleven braadvet lichtbruin. Voeg de bloem toe en bak het geheel voor ongeveer 3 minuten.
Voeg de hete bouillon, azijn, tomatenpuree en de laurierblaadjes toe en breng aan de kook. Voeg het vlees toe en laat met de deksel op de pan voor minimaal 2,5 uur heel zachtjes sudderen.


Smullen maar!

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen