dinsdag 1 april 2014

Spring rolls



Vaak kom je ze tegen: Op pleinen, bij winkelcentra en stations, de kleine stalletjes waar je Vietnamese loempia's kan kopen. Kleine, maar smaakvolle tussendoortjes. Je denk er gelukkig niet over na, maar het is: Hap, slik en weg. Je vergeet dan dat het best wel even werk is om deze snacks te maken. De groenten schoonmaken en te snijden, de garnalen te hakken en dan ieder velletje vullen en rollen. Veel werk voor één zo'n rolletje.

Loempia's zijn er in verschillende varianten. Chinese loempia's zijn groter dan de Vietnamese variant en ook in de gebruikte vellen zit weer verschil. Overwegend worden de loempia's gefrituurd, maar er zijn ook varianten die rauw geserveerd worden. Loempia's behoren van oorsprong bij een Chinese traditie waarin de komst van de lente wordt gevierd. Vandaar dat je ook vaak de naam Spring Roll ziet. Een "Lente" snack dus. Zelf associeer ik deze snack met het voorjaar door het lente-uitje dat onderdeel is van de vele groenten die men kan gebruiken als vulling.

Vandaag heb ik deze heerlijke hapjes niet als snack gegeten maar als onderdeel van een Oosterse maaltijd. Eerst grote schaal met knapperig vers gefrituurde Spring rolls op tafel en daarna met een bord op schoot genieten van een goedgevulde bamischotel.



Spring rolls

Ingrediënten (20 stuks:

20 Spring roll vellen, ingevroren
1 ui, gesnipperd
2 tenen knoflook
75 gram rundergehakt
50 gram roze garnalen
100 gram verse groenten (lente-uitje, gesneden wortel, rode peper)
2 eetlepels fijne doperwtjes uit blik
2 eetlepels Arachideolie
10 milliliter sesamolie
50 gram glasnoedels
15 milliliter sojasaus
2 theelepels vijfsterren poeder
Zoete chilisaus

Arachideolie om te frituren

Attributen:

Koksmes
Schone en vochtige theedoek
Een pan om te frituren
Keukenpapier

Bereiding van de vulling:

Ontdooi de spring roll vellen. Houd de vellen tot en tijdens de verwerking vochtig onder een schone vochtige theedoek. Dit voorkomt uitdroging en schuren van de vellen.

Week de glasnoedels 15 minuten in heet water. Laat ze uitlekken en knip de noedels in kleine stukjes.
Snijd de groenten in fijne stukjes. Hak de garnalen met behulp van een koksmes in stukjes.

Verhit de arachideolie in een ruime pan en fruit de ui totdat deze glazig zijn en pers de knoflook er boven uit.
Voeg het gehakt en de garnalen toe en roerbak totdat deze gaar zijn.
Voeg de groenten en de glasnoedels toe en roerbak totdat alles goed gemengd en gaar is.
Voeg tot slot de sojasaus, vijfsterren poeder en sesamolie toe.

Vouwen van de vellen:

Leg 1 eetlepel van het mengsel in het middel van een vel en vouw de onderste zijde over de vulling. Druk het mengsel aan en vouw vervolgens de linker en rechter zijden als bij een envelop naar het midden en rol door.

Frituren:

Frituur de Spring rolls met 3 tot 4 stuks tegelijk totdat deze knapperig zijn en goudbruin kleuren. Laat kort uitlekken op keukenpapier en serveer warm met de zoete chilisaus.

Smullen maar!

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen