dinsdag 14 juni 2011

Crème brûlée met lavendel



In mijn voortuin, en tegenwoordig ook in de achtertuin, staan op dit moment de perken met lavendel in volle bloei. Het is een prachtig gezicht, maar ook geuren deze plantjes heerlijk. Vooral na een regenbui ruikt het naar de Franse Provence.

Op zich is het best veel werk, het onderhoud van deze perken. Na de bloei knip ik alle bloemsteeltjes af en op het eind van de winter snoei ik elk jaar de plantjes terug tot op het hout. Meestal eind februari begin maart. Ik zorg er dan voor dat ik terugsnoei tot aan het eerste groene knopje dat tevoorschijn komt. Dit ‘monnikenwerk’ heb ik er wel voor over, want ik krijg steeds weer complimenten dat mijn lavendel zo mooi staat en niet uitgegroeid is tot een compleet verwilderd bos.

Ik ben dol op de kleur en de geur van deze prachtige plant. Nu probeer ik dan ook de smaak uit. In de reeks van de crème brûlée’s die ik eerder gemaakt heb, volgt dan vandaag een recept met lavendel.

Crème brûlée met lavendel

Ingrediënten:

4 eieren (M)
30 gram fijne tafelsuiker
312,5 milliliter slagroom
10-12 steeltjes lavendel

Afwerking:

3 eetlepels poedersuiker

Benodigdheden:

4 ronde soufflébakjes
1 braadpan
Eventueel een brander.

Werkwijze:

Verwarm de oven voor op 180 graden (heteluchtoven 160 graden).

Pluk de lavendelbloementjes van de steeltjes en doe ze in een steelpan. Giet de room in de pan en breng langzaam tegen de kook aan. Neem de pan van het vuur en laat de lavendelsmaak 30 minuten in trekken.

Splits de eieren voorzichtig. Alleen de dooiers zijn nodig voor dit gerecht. Het eiwit kan in de diepvries bewaard worden voor een andere toepassing.

Meng met een vork de eierdooiers en de suiker in een kom. Klop de room dan geleidelijk door het dooiermengsel. Zeef de custard voordat deze in de bakjes gaat.

Zet 4 soufflébakjes in een braadpan en verdeel de custard er over. Giet zoveel warm water rond de bakjes dat ze half onderstaan. Bak dan 20 tot 25 minuten in de voorverwarmde oven tot de custard net stevig, maar in het midden nog zacht is.
Laat de bakjes in het water afkoelen. Neem ze eruit en zet ze voor 3 tot 4 uur in de koelkast.

Bestrooi voor het opdienen met de poedersuiker. Karamelliseer de suiker met een brander of onder een hete grill. Zet tot het moment van serveren weg op kamertemperatuur. Serveer met wat takjes lavendel.

Smullen maar!

3 opmerkingen:

  1. Klinkt heerlijk! Ik heb onlangs een flesje olijfolie met lavendel gekregen van mijn schoonbroer. Heb je een idee wat ik hiermee zou kunnen doen?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Beste Saskia,
    De olijfolie met lavendel kan je gebruiken in combinatie met een limoen in een marinade voor bijvoorbeeld een varkenshaasje of lamsvlees.
    Of als een dressing in combinatie met wijnazijn, in blokjes gesneden tomaten, tomatenpuree, wat zout en peper voor een zeegerecht.
    De smaak van lavendel is goed te combineren met thijm of in plaats van thijm.
    Kortom, vele mogelijkheden.
    Groet van Johanna

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hallo Johanna,
    Gebruik je hiervoor gewoon de bloemetjes van je lavendel uit de tuin? Of is dit een speciaal soort?
    groeten, Caroline

    BeantwoordenVerwijderen