maandag 15 februari 2010

Omega 3-brood


De oven werd vandaag toch al gebruikt en in de voorraadkast stond nog een pak Soezie All-in-mix Omega 3-brood. Dit pak loopt tegen het einde van de houdbaarheidsdatum aan, dus ook nog maar een brood gebakken. Dit meel had ik aan het begin van de winter gekocht met de gedachte 'als we ingesneeuwd raken, dan is er voldoende meel in huis om verse broden te maken'. Hoewel het best wel veel gesneeuwd heeft de laatste tijd, heeft mij dat niet belemmerd naar buiten te gaan. Zelfs zaterdag 30 januari, toen bijna geheel Nederland onder gesneeuwd was, kon ik nog naar Oldenhof in Hilversum voor de workshop Broodbakken. Vandaar dat ik nu toch maar, in de nadagen van deze lange witte winter, de restanten van het broodmix heb opgemaakt.

Ingrediënten:

600 gram Soezie All-in-mix Omega 3
410 gram water

Attributen:

Broodvorm 30 cm ingevet met zonnebloemolie

Bereiden:

Doe de mix en het water in de kom van de KitchenAid en kneed met een deeghaak in circa 15 minuten tot een soepel deeg dat van de wand loslaat. Voeg eventueel nog een heel klein beetje water toe.

1e rijs
Vorm het deeg tot een bal en doe het over in een licht met olie ingevette kom, 1x keren tot alle kanten met olie bedekt zijn. Dek de kom af en laat het deeg op kamertemperatuur in circa 1 uur tot het dubbele volume rijzen.

Vormen:
Stort het deeg op een licht met olie ingevette werkplek. Druk de lucht eruit en bol luchtig op. Laat afgedekt 15 tot 30 minuten liggen.
Uitrollen tot een rechthoek. Vouw de rechterkant tot net ovet het midden van het deeg, doe hetzelfde met de linkerkant. Rol weer plat (tot de breedte van het bakblik) en rol het deeg stevig op en druk de naad dicht. Met de naad naar beneden in het bakblik leggen. Dek af met ingevet plastic folie.

2e rijs:
Laat het deeg in 45 tot 60 minuten tot bijna in volume verdubbelen. Het deeg is genoeg gerezen als je er met je vinger op drukt en het veert langzaam terug.

Verwarm de oven intussen tot 220 graden.

Bakken:
Bak het brood in 25 tot 30 minuten in de voorverwarmde oven. Stort het brood direct op een rooster en laat het afkoelen voordat je het gaat snijden.

Smullen maar!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten