dinsdag 23 februari 2010

Donker Meergranen brood met abrikozen, rozijnen en walnoten


De Cottage Bread Donker Meergranen-mix heb ik altijd wel in huis. Het brood kan je zonder vruchten maken, maar is ook goed samen te stellen met allerlei soorten vruchten en noten. Vaak voeg ik ook nog dadels of vijgen toe. Vandaag heb ik de variant met alleen abrikozen, rozijnen en noten gemaakt, want iets anders kwam ik niet tegen in de voorraadkast.

Een sneetje van het vers gebakken brood heb ik zojuist besmeerd met vijgenjam. Zo kan je dit brood heel goed combineren. Het smaakte naar meer!

Ingrediënten:

500 gram Cottage Bread Donker Meergranen-mix
325 gram lauw water
50 gram abrikozen, klein gesneden
50 gram rozijnen
50 gram walnoten, kleine stukjes
Zonnebloemolie

Bereiding:

Kneed het deeg en het water in de KitchenAid met de deeghaak in 15 minuten tot een soepel deeg dat van de wand loslaat.

1e rijs:
Vorm het deeg tot een bal en doe het over in een licht met zonnebloemolie ingevette kom. Keer eenmaal zodat alle kanten met wat olie bedekt zijn. Dek de kom af en laat het deeg op kamertemperatuur in circa 1 uur tot ongeveer dubbel volume rijzen.

Vormen:
Stort het deeg op een licht met zonnebloemolie ingevette werkplek. Druk de lucht eruit en bol losjes op. Laat de bol ongeveer 15 minuten liggen.
Vorm er dan een busbrood van:
Uitrollen tot een rechthoek.
Strooi een gedeelte van de vulling over het deeg.
Vouw de rechterkant tot net over het midden van het deeg. Doet ditzelfde met de linkerkant. Weer plat rollen (tot de breedte van het bakblik).
Strooi het restant van de vulling over het deeg.
Het deeg stevig oprollen en de naad dichtdrukken. Met de naad naar beneden in het bakblik leggen.

Dek af met ingevet plastic folie.

2e rijs:
Laat het deeg in 40 tot 60 minuten tot bijna het dubbele volume rijzen. Het deeg is genoeg gerezen als je er met je vinger op drukt en het veert langzaam terug.

Verwarm tijdens deze laatste rijs de oven voor op 220 graden.

Bakken:
Bak het brood ongeveer 20 minuten in de oven en verlaag dan de temperatuur naar 200 graden. Bak daarna nog 25 minuten lekker bruin en gaar. Stort het brood direct op een rooster en laat het afkoelen voordat je het brood aansnijdt.


Smullen maar!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten