zaterdag 26 oktober 2019

Champignonsoep



Een lekkere en goedgevulde soep voor een winderige maar zonnige herfstdag. Het is niet alleen qua seizoen en temperatuur een goede combinatie ook qua ingrediënten en bijgerecht.

De samenstelling van de soep is heel eenvoudig en kan snel gemaakt worden. De kastanjechampignons geven een krachtige smaak en bite. De plak ham is bijzonder product, van onze eigen slager. Deze slager slacht nog zelf zijn koeien en maakt alle vleeswaren nog in eigen "keuken". De slagersachterham is dan ook een echte traktatie en geeft extra smaak aan de soep.

Dit volkoren desem brood met maandzaad heb ik niet zelf gemaakt. Het is wel "ovenvers", de korst is nog knapperig. Vroeg in de middag heb ik het gekocht bij Mevrouw De Molenaar in Witmarsum. Zij maalt het meel zelf in de molen
"De Onderneming". Elke week geeft zij per WhatsApp door welke broden zij gaat bakken voor het weekend. Ik kan dan mijn bestelling doorgeven en vrijdags of zaterdags kan ik de broden ophalen. Vaak bakt zij nog wat extra's zoals gerst- of speculaaskoeken. Elke keer weer een verrassing en onder het motto Op=Op gaat er dan heel veel lekkers over de toonbank.


Champignonsoep

Ingrediënten:

250 gram kastanjechampignons
1 ui
2 teentjes knoflook
1 plak achterham
50 gram roomboter
50 gram bloem
half kopje volle melk
1,5 eetlepel crème fraîche
1 runderbouillon tablet
1 champignonbouillon tablet
1 liter water
Tabasco naar smaak
Zwarte peper uit de molen naar smaak

Attributen:

(Soep)pan met een dikke bodem
Steelpan
Knoflookpers
Garde
Houten lepel

Werkwijze:

Veeg de champignons schoon en snij in plakken. Snipper de ui en pers de knoflook erboven. Snij de plak ham in kleine dobbelsteentjes. Zet een steelpan op het vuur met het water en los de twee bouillontabletten hierin op.

Laat de boter zachtjes smelten in de pan en voeg de ui met de knoflook toe. Laat de ui zachtjes garen totdat deze glazig en zacht zijn. Voeg nu al roerend de bloem toe. Blijf roeren met de garde en laat even garen. Ongeveer een minuutje. Let op, deze roux mag niet aanbranden. Voeg nu met kleine beetjes de bouillon toe. (Je hoeft niet alle bouillon te gebruiken). Blijf roeren totdat de roux mooi glad is. Dan kan de melk en de crème fraîche toegevoegd worden. Hierdoor krijgt de soep een mooie witte kleur.

Nu kunnen de champignons en de stukjes ham toegevoegd worden. Laat de soep ongeveer 15 minuten zachtjes sudderen en roer af en toe met een houten lepel. Proef de soep en voeg naar smaak peper en tabasco toe.

Lekker met een snee volkoren brood met ham.

Smullen maar!




1 opmerking: