maandag 15 december 2014

Pompoensoep met kastanjes



Het einde van het jaar komt langzaam weer in zicht. Voor degenen die een Kerstdiner gaan voorbereiden kan ik deze soep van harte aanbevelen. Maar ook is deze soep een aanrader voor na een herfstachtige wandeling.

De soep hoeft niet op de dag zelf gemaakt te worden; de werkzaamheden kunnen al een dag eerder beginnen. De bewerking van de pompoen vraagt een wat langere voorbereiding, maar daar staat tegenover dat dit de smaak zeker ten goede komt.

De keuze van dit recept komt van de chef kok Patrick Boisjot. De 'huiskok' van de fabriek Lacanche van mijn fornuis uit Frankrijk. De Nederlandse importeur Bos Fornuizen in Tull en 't Waal organiseerde kort geleden een masterclass, waar de liefhebbers en eigenaren van deze 'kachels' onder het genot van een hapje en drankje konden deelnemen. Het was een dag om op terug te kijken. Vol met gezelligheid, heerlijke recepten, proeverijen en bovenal de tips en trucs van de deelnemers onderling. Eén van de recepten die Patrick ons voorschotelde was deze smaakvolle soep.

Pompoensoep met kastanjes

Ingrediënten:

2 fles pompoenen
4 kleine stengels prei
1 liter kippenbouillon
0,5 liter appel cider
2 eetlepels pompoenzaad olie of sesamzaad olie
0,5 theelepel zout
2 theelepels suiker
Tabasco
Eventueel wat geslagen room voor de afwerking/garnering

Voor de kastanjes:

2 eetlepels boter
1 theelepel suiker
zout naar smaak
300 gram kastanjes (geroosterd of gepoft en geschild)
0,5 liter kippenbouillon
cayennepeper

Attributen:

Grote ovenschaal
Pan met een dikke bodem
Staafmixer


Werkwijze:

Verwarm de oven voor tot 200 graden (heteluchtoven 180 graden).

Giet een laagje water in een grote ovenschaal en voeg een paar kleine klontjes boter toe. Snijd de fles pompoenen in de lengte doormidden. Leg de pompoenhelften met de gesneden kant onder in de ovenschaal. Zet de schaal in de oven voor ongeveer 45 minuten. Laat de pompoenen buiten de oven afkoelen tot deze verwerkt kunnen worden.


Doe de kastanjes in een kleine pan. Voeg boter, zout en suiker toe en voldoende bouillon totdat de kastanjes geheel onder staan. Verhit voorzichtig en laat ongeveer 30 minuten zachtjes koken. Voeg eventueel nog wat kippenbouillon toe. Voeg als laatste een flinke snuf cayennepeper toe.

Snijd ondertussen de prei in dunne reepjes. Gebruik alleen het witte gedeelte. Schep met een lepel het vruchtvlees uit de pompoenen en zet apart.

Verwarm een pan met een dikke bodem en voeg de olie toe. Doe prei in de pan en stoof de prei ongeveer 5 minuten of totdat de prei mooi glazig is.
Voeg een liter bouillon en de cider toe en breng het mengsel aan de kook. Voeg dan het vruchtvlees van de pompoenen toe met zout en peper. Laat 15 minuten zachtjes koken.
Voeg de kastanjes toe en pureer de soep met een staafmixer.

Vlak voor het serveren de soep nog een keer verhitten en tabasco naar smaak toevoegen. Voor een extra romige uitvoering kan nu een geslagen room toegevoegd worden.

Serveer de soep in hete kommen en garneer met een druppel olie, kastanjestukjes en bieslook.

Smullen maar!






2 opmerkingen:

  1. Dit lijkt me een heerlijke soep voor de winter!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Mmmmm ziet er heerlijk uit! Had ik laatst moeten weten toen ik een hele berg pompoenen thuis had liggen en geen idee wat ik ervan kon maken. Ik ga dit dus zeker even onthouden!

    BeantwoordenVerwijderen