maandag 30 juni 2014

Maiskoekjes



Een gerecht gemaakt op de plancha of wel teppan yaki. Met mijn nieuwe fornuis heb ik allerlei mogelijkheden om diverse kooktechnieken te gebruiken. Eén van de redenen waarom ik voor een fornuis van Westahl heb gekozen is dat deze uitgebreid kon worden met een plancha. Op deze bakplaat kan men bakken zonder vet; van eenvoudige tot verfijnde gerechten. Vele ingrediënten kunnen er op de plaat bereid worden. Intussen ben ik al aan het experimenteren geweest: hamburgers, een stukje vis en zelfs garnalen. Dit alles kan zonder gebruik van extra olie of bakvet op de plaat gelegd worden. Kleine pannenkoekjes lenen zich hier ook uitstekend voor.

Een pittig en goed gevuld pannenkoekje had ik gekozen voor vandaag. Deze variant heeft een Oosters smaakje door het gebruik van koriander. Voor deze gelegenheid geserveerd met een fris pittige dipsaus op basis van yoghurt.

Maiskoekjes met yoghurtdip

Ingrediënten voor de koekjes:

100 gram bloem
0,5 theelepel bakpoeder
1 ei, losgeklopt
4 eetlepels halfvolle melk
olijfolie
2 bosuitjes, in dunne ringetjes gesneden
1 rode chilipeper, fijn gehakt
2 eetlepels verse koriander, grof gehakt
1 blikje maiskorrels, uitgelekt (ca. 150 gram)
zout en peper naar smaak

Ingrediënten voor de yoghurtdip:

250 gram volle yoghurt
1 rode chilipeper, fijn gehakt
sap van een halve limoen
3 eetlepels verse koriander, grof gehakt
1 eetlepel honing

Werkwijze:

Meng alle ingrediënten voor de dipsaus. Breng op smaak met vers gemalen zwarte peper en zout.

Verwarm de bakplaat tot 270 graden.

Zeef de bloem en bakpoeder in een kom. Voeg versgemalen peper en zout toe. Meng alles met een vork en maak een kuiltje in het midden. Schenk het ei en de melk hierin. Klop met een grade de bloem geleidelijk door het natte mengsel tot een glad beslag. Voeg 1 eetlepel olie toe en klop opnieuw glad. Voeg eventueel wat melk toe, maar maak het geheel niet te nat.

Meng de bosuitjes, chilipeper, koriander en maiskorrels grondig door het beslag.

Schep voor elk pannenkoekje een volle eetlepel van het mengsel op de hete bakplaat. Bak de koekjes ongeveer 2 minuten aan iedere kant goudbruin.

Serveer de maiskoekjes lauwwarm en geef de yoghurtdip er apart bij.

Smullen maar!




Geen opmerkingen:

Een reactie posten