maandag 16 juni 2014

Kletskoppen



Koffievisite vandaag. Mijn nieuwe keuken showen en lekker bijpraten over van alles en nog wat. Even dacht ik nog een taart of cake te bakken om onder het genot van een kopje koffie te nuttigen. Maar toen kreeg ik een ander toepasselijk idee voor een koekje. Een kletskop. Dit ouderwetse koekje past wel voor deze gelegenheid.

Het recept komt uit het boekje "Koekje" Jonah Freud. Hierin staan vele koekjes beschreven die van alles te maken hebben met de Hollandse traditie. De schrijfster maakt gebruik van recepten van Cees Holtkamp en Kees Raat, beiden experts in het bakken.

Kletskoppen

Ingredi├źnten:

30 gram zachte boter
100 gram witte basterdsuiker
20 gram melk
1 mespuntje kaneel
1 mespuntje zout
30 gram fijngehakte blanke amandelen
50 gram gezeefde zeeuwse bloem

Werkwijze:

Meng de boter met de basterdsuiker en de melk. Roer de kaneel, het zout en de gehakte amandelen erdoor.

Meng de bloem erdoor en kneed het tot een egale deegbal. Laat het deeg afgedekt 1 uur rusten in de koelkast.

Verwarm de oven voor tot 200 graden (heteluchtoven 180 graden).

Rol van het deeg op een licht met bloem bestoven werkblad pillen van 1 centimeter dik. Snijd de pillen in plakjes van 1 centimeter en leg deze op een licht ingevette bakplaat. Druk ze iets plat. Houd genoeg ruimte tussen de koekjes. De kletskoppen vloeien uit tijdens het bakken.

Bak de koekjes enkele minuten (ongeveer 4 tot 6 minuten).

Haal de kletskoppen direct na het bakken met een plamuurmes van de bakplaat en laat ze afkoelen op het aanrecht.

Bewaar de koekjes in een afgesloten koektrommel.

Smullen maar!

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen