dinsdag 29 oktober 2013

Rode kool


Rode kool uit een glazen potje, van een welbekend merk, smaakt over het algemeen best goed. Maar een pan met eigen gemaakte kool is toch vele malen lekkerder en is niet moeilijk te bereiden. Met de juiste ingrediënten maak je een ouderwets lekkere rode kool klaar.

Eén van de benodigdheden is een goede rode wijn. Toevallig had ik voor het weekend een mooie Spaanse rode wijn uit Catalunya in huis gehaald. Deze wijn van de Tempranillo druif is ook ideaal voor gebruik in de keuken. Ik heb er voor gezorgd dat niet alle wijn uitgeschonken werd; het restant kon ik zo verwerken in dit winters groenten gerecht.

Een grote pan rode kool is voor twee personen wel erg veel, maar dat is juist een voordeel. Deze groenten kan je goed van te voren maken en in de koelkast bewaren. De kool zal er alleen maar lekkerder op worden. Ook kan je een gedeelte voor later gebruik invriezen, de smaak zal er zeker niet onder leiden.

Gecombineerd met gebakken bloedworst en appel is dit een heerlijke avondmaaltijd.

Rode kool

Ingrediënten:

1 rode kool
50 gram roomboter
1 ui
100 gram suiker
1 theelepel zout
2 kruidnagels
1 kaneelstokje
2 laurierblaadjes
150 milliliter rode wijn
120 milliliter witte wijn azijn
Grof gemalen zwarte peper
2 appels (Elstar)


Bereiding:

Verwijder de stronk en de buitenste bladeren van de kool en snijd deze in vier delen. Verwijder de witte kern en snijd de vier delen overdwars in dunne reepjes.

Verwijder van de ui de buitenste blaadjes, halveer de ui en snijd in ringen.

Smelt de boter in een grote pan met een dikke bodem en fruit de ui totdat deze glazig is. Voeg de suiker, het zout, de kruidnagels, het kaneelstokje en de laurierblaadjes toe. Meng dit voor even en voeg de rode kool erbij. Schenk de wijn en azijn over de kool en voeg wat grof gemalen peper naar smaak toe.

Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd de appels in vieren. Leg de stukjes appel bovenop de kool.

Stoof, met de deksel op de pan, de kool in ongeveer 1 uur gaar. Roer af en toe om aanbranden te voorkomen. Laat de kool niet te gaar worden en zorg dat er nog een lekker ‘bite’ blijft.


Smullen maar!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten