maandag 21 oktober 2013

Kaassoep met blauwaderkaasDe zondagmorgen vroeg begonnen met een fietstocht. Door polders, over dijken en door het bos. De wind wakkerde tijdens de tocht behoorlijk aan. In eerste instantie waren we vertrokken, met een zwak windje en een loodgrijze lucht. Het beloofde niet veel goeds. Dit pakte echter anders uit. De wind kwam opzetten en de hemel trok open. Maar ja, het is linksom of rechtsom.

Op de terugweg behoorlijk veel last gehad van tegenwind. Dat was hard trappen. Gelukkig kon ik nog enige beschutting vinden om achter de fiets van mijn partner te gaan rijden. Zodoende was de 5 kilometer lange, kaarsrechte weg door de polder nog enigszins eenvoudig te overbruggen.

Deze prestatie beloonde ik met een stevige en eenvoudig te bereiden soep. De blauwaderkaas Bleu d'Auvergne geeft heerlijke pit aan deze opkikker.

De soep werd vandaag warm opgediend. Als amuse-hapje kan dit gerechtje ook gepresenteerd worden, zowel warm als koud.


Kaassoep met blauwaderkaas

Ingredi├źnten:

15 gram boter
1 prei, alleen het wit in ringen gesneden
500 gram licht kruimige aardappels, geschild en in stukjes gesneden
0,75 liter kippenbouillon
0,75 milliliter slagroom
8 plakjes spek, uitgebakken en lekker krokant
150 gram Bleu d'Auvergne
1 takje tijm of lavendel voor de garnering

Attributen:

Keukenmachine

Werkwijze:

Spoel de prei goed schoon met koud water. Smelt de boter in een steelpan. Stoof hierin de prei met aanhangend water op een zacht vuur onder herhaaldelijk roeren in 6 minuten gaar.

Voeg de aardappels en bouillon toe. Breng de inhoud aan de kook en draai het vuur lager. Leg een deksel op de pan en kook nog 15 minuten door tot de aardappels goed gaar zijn.

Giet het mengsel in een keukenmachine en pureer het glad. Giet het weer terug in de pan en voeg de room en de kaas toe. Verwarm op een laag vuur totdat de kaas gesmolten is. Pas op, laat de soep niet koken!

Doet de soep in de kommen en garneer met de uitgebakken spek en een takje tijm of lavendel.

Smullen maar!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten