dinsdag 2 oktober 2012

Pompoensoep met Tête de Moine
De zomer kan ik nog niet uit mijn hoofd zetten. Als de zon in mijn huiskamer schijnt heb ik nog steeds de neiging om ramen en deuren open te zetten en van ‘het buiten zijn’ te genieten. De zon schijnt nog wel, maar de temperatuur blijft helaas wat achter. Herfststormen zijn al een keer gepasseerd en in de tuin heb ik een aantal grote afgewaaide takken moeten verwijderen.

Echter, de herfst heeft ook zijn bekoring. Het blad aan de bomen verkleuren naar een prachtige roodbruine teint. Nog eventjes en de kastanjes liggen weer voor het oprapen, de paddenstoelen schieten uit de grond en de lucht zal weer naar het najaar gaan ruiken.

In de winkels liggen nu ook weer pompoenen met hun warme oranje kleur. Dit nodigt mij uit tot het maken van een smakelijke en volle soep. Voor tussen-de-middag of voor een eenvoudige avondmaaltijd.

Ik heb geëxperimenteerd met de kaas. In het oorspronkelijke recept wordt Emmentaler kaas gebruikt. Dat smaakt ook heerlijk. In de koelkast, goed geseald, lag nog een stuk Tête de Moine (Monnikshoofd kaas). Vaak snijd ik daar een paar krullen vanaf voor bij een glaasje rode wijn en soms gebruik ik enkele krullen als garnering bij verschillende gerechten op een buffet.

Het experiment is een succes. De smaak van de pompoen, de groenten en de krachtige kaas combineren perfect met elkaar.

Pompoensoep met Tête de Moine

Ingrediënten:

1 kleine pompoen
2 stengels bleekselderij
2 uien
1 teentje knoflook
1 halve winterwortel
4 sneetjes oud witbrood
150 gram Tête de Moine (Monnikshoofd kaas)
Zout en peper

Attributen:

1 kaaskruller
4 soepkommen

Werkwijze:

Schil de pompoen en verwijder de zaadjes. Snijd het vruchtvlees in blokjes.
Snijd de ui, bleekselderij en de wortel in blokjes. Fruit deze in een scheut olijfolie en in soeppan en knijp de knoflook hierboven uit.

Voeg na 5 minuten de pompoenblokjes toe en laat het mengsel nog 5 minuten verder sudderen.

Voeg 1 liter water met wat zout toe. Breng het aan de kook en laat voor 60 minuten op een laag vuurtje sudderen. Breng op smaak met zout en peper.

Verwarm de oven voor op 250 graden (heteluchtoven 200 graden)

Snijd de sneetjes brood in vieren en besprenkel deze met wat olijfolie. Bak de sneetjes brood in de oven totdat deze mooi bruin en krokant zijn.

Snijd met een kaaskruller mooie krullen van de Monnikshoofd kaas.

Verdeel de kaas over de sneetjes brood.
Leg twee sneetjes brood in een laagje in elke soepkom en schenk de soep eroverheen.

Smullen maar!

1 opmerking: