zaterdag 2 juni 2012

Wieringer Stik


Wat is een Wieringer Stik. Dit was voor mij en mijn collega’s tot gisterenmorgen ook een groot raadsel. In de auto naar de bestemming van ons jaarlijks personeelsuitje hebben wij dat uitvoerig besproken en getracht het raadsel op te lossen. Allerlei ideeën borrelden boven, maar deze eenvoudige, maar smakelijke en voedzame oplossing van ons vraagstuk hadden wij niet kunnen bedenken.

Langs de Oosterkade in Den Oever werden wij ontvangen door schipper Jan Rotgans op het schip WR 130, MS “Johanna II”. De naam van het schip is geheel toevallig, maar ik vind het wel een leuke bijkomstigheid en inspireerde mij om over onze culinaire oestertocht te vertellen.

De koffie met een Wieringer Stik stond klaar en al spoedig voerden wij het wad op. Het visnet ging overboord voor de ingrediënten welke de basis zouden zijn van een bisque. Met eigen handen heb ik jonge haringen apart gehouden en krabbetjes en de garnalen gesorteerd. Waddenkok Grote Ben maakte van de schaaldieren een fantastische vissoep. Verser dan vers kan gewoonweg niet. Met wat geslagen room en een paar takjes wilde venkel was dit onze eerste culinaire verrassing van de dag.

Het bijbootje van de Johanna II bracht ons tot vlak voor een zandplaat in het zicht van de marinehaven van Den Helder en aan de horizon het eiland Texel. Met geplons en gespetter bereikten wij na een korte wandeling de oesterbank. Op de bij eb drooggevallen zeebodem verzamelden wij het zeebanket voor onze maaltijd. Maar eerst moest er geproefd worden. Schipper Jan opende vakkundig de eerste oesters en alvorens wij deze verorberden schonk hij een dopje wodka. Een mooie begeleiding bij de zilte smaak van de oester.

Onze boodschappenmand vulde zich al ras. Oesters en kokkels. Waddenkok Grote Ben stond bij terugkomst op de Johanna II al klaar om de proeverij te starten. Een opsomming van de culinaire verrassingen:
Gestoomde oesters met zwarte bonensaus, Oesters met (drie minuten gekookt en daarna geklust) ei. Kokkels gestoomd met knoflook en tomaat.


Jonge haring, gefrituurd en in gelegd in een zwarte bonen saus.


Gefrituurde garnalen.

Met plezier kijk ik terug naar deze dag vol culinaire verrassingen en nieuwe indrukken. Een uitje weg van de dagelijkse drukte. Met de wind in de haren en de zon in het gezicht, met de voeten in het slik en in het gezelschap van een wijze visserman en grote waddenkok. Bedankt mannen voor deze onuitwisbare culinaire zeereis.

Wieringer Stik

Ingrediënten:

1 beschuitje
Klein beetje boter
Plakjes romige jong belegen kaas
1 plakje roggebrood

Bereiding:

Besmeer het beschuitje met een beetje boter. Beleg het beschuitje met de plakjes kaas. Leg daarbovenop het plakje roggebrood.

Smullen maar!

1 opmerking:

  1. dit was inderdaad een leuke binnenkomer op het schip. Het was voor mij de eerste keer dat ik een oester heb gegeten, het zal zeker niet de laatste zijn! Ook de gefrituurde garnalen "met huid en haar" ... waren heerlijk!!!! Alles zelf gevangen en vers van het wad!

    BeantwoordenVerwijderen