zaterdag 5 november 2011

Wildschotel met Roqeufort



Hoewel het huidige weer het anders voorstelt, het is toch echt najaar. De kalender geeft aan november en dat is tijd voor wild. Niet dat ik dat zelf vaak wild bereid, zoals bijvoorbeeld haas, wild zwijn of hert, voor deze gelegenheid heb ik al deze wildsoorten tegelijk in een stoofschotel verwerkt.

Het recept komt uit een publicatie van mijn slijter. Hierin worden enkele recepten gegeven van het bereiden van Herfstgerechten met een rode wijn, namelijk de Rioja Faustino V Reserva. Dit klonk mij heerlijk in de oren. Echter, toen ik de betreffende wijn wilde kopen, bleek deze toch wel erg duur om zomaar in een gerecht te verwerken. Bijna € 15,00 per fles.

Toch heb ik een paar flessen aangekocht, maar ik serveerde de wijn in een glas naast de wildschotel. Deze smaakte voortreffelijk en combineerde uitstekend bij het gerecht. De wijn welke verwerkt is in het recept is een goedkopere Rioja en paste geweldig in de stoofpot.


Wildschotel met Roquefort


Ingrediënten:

400 milliliter rode wijn
400 milliliter koud water
2 laurierblaadjes
6 peperkorrels
2 kruidnagels
4 takjes tijm
1 kg wild poulet (samengesteld uit verschillende wild soorten)
100 gram gesneden boerensoepgroenten
40 gram boter
1 ui
2 plakjes ontbijtkoek
1 pot wild fond
50 gram roquefort
3 eetlepels cranberry compote
75 gram spekjes
100 gram champignons


Bereiding:

Maak een marinade door de rode wijn te mengen met het koude water, de lierblaadjes, gekneusde peperkorrels, kruidnagels en tijm. Leg de poulet in de marinade en voeg de soepgroenten toe. Laat dit, afgedekt, in de koelkast, 24 uur staan.

Laat het vlees uitlekken en dep het droog. De marinade niet weggooien!

Laat 40 gram boter in een braadpan uitbruisen en bak het vlees in porties op een hoog vuur aan. Bak de grof gesneden ui eventjes mee en blus het geheel af met de marinade. Doe de in stukken gesneden ontbijtkoek en de wild fond erbij en laat het ruim 2 uur op een laag pitje in een gesloten pan gaar stoven. Controleer regelmatig of het vlees nog onder het vocht staat.

Laat de saus onafgedekt inkoken of bind het vocht eventueel bij. Voeg de cranberry compote en de in stukjes verdeelde roquefort toe. Doe alles over in een ovenschaal en houd deze warm in de oven op ongeveer 80 graden (heteluchtoven 75 graden).

Bak de spekjes uit, voeg de schoongemaakte champignons en de uitgelekte zilveruitjes toe en bak alles een minuut of drie. Verdeel het mengsel voor het serveren over de wildschotel.

Serveer met aardappelpuree, spruitjes en stoofpeertjes

Smullen maar!

1 opmerking:

  1. Dit ziet er lekker uit zeg!
    Ik heb vrijdag voor het eerst in mijn leven hazenpeper gegeten(restaurant), en dat vond ik erg lekker.
    Zelf heb ik nog nooit wildrecepten gemaakt,misschien is dit eens een goede aanleiding.
    Groetjes,
    Monique

    BeantwoordenVerwijderen