dinsdag 1 november 2011

Cannelloni met spinazie, pancetta en ricotta




Voor de broodnodige variatie en om toch maar weer eens op de lijn te letten, ben ik op zoek gegaan naar een slank recept. Dit is geen moeite want mijn boekenplank staat vol met receptenboekjes met ideeën en ook veel suggesties vind ik op internet. Dit recept kreeg ik zelfs toegestuurd via de nieuwsbrief van WeightWatchers.nl.

In de oven stond vandaag deze klassieker uit de Italiaanse keuken, maar dan net iets anders. Deze variant met pancetta zorgt voor een heerlijke rijke smaak. Een rijke smaak dat wel, maar de hoogte van de calorieën valt erg mee. In mijn ogen een verantwoord slank gerecht.

Cannelloni met spinazie, pancetta en ricotta

Ingrediënten voor de verse lasagne vellen:
4 grote eieren
15 milliliter water
440 gram Semolina meel
1 mespuntje zout

Bereiding van de verse lasagne vellen:
Doe de eieren, het water, het meel en het zout in de mixerkom. Bevestig de kom en de platte menghaak. Schuif naar snelheid 2 en mix gedurende 30 seconden.
Vervang de platte menghaak door de deeghaak. Schuif naar snelheid 2 en kneed gedurende 2 minuten.

Haal het deeg uit de kom en kneed het gedurende 2 minuten met de hand. Laat het voor ongeveer 30 minuten rusten, afgedekt met folie. Verdeel het deeg in stukken en bewerkt met de lasagnevellen hulpstuk van de standmixer.
Voor dit gerecht heb je 200 gram verse lasagne vellen nodig verdeeld in 4 vellen.

Wil of kan je geen verse lasagnevellen maken, dan zijn deze verse vellen wel bij AH of een Italiaanse delicatesse winkel te verkrijgen.

Ingrediënten voor de vulling:
100 gram pancetta, 8 plakken
250 gram spinazie, vers, fijn gehakt
4 hele sjalotten, gesnipperd
1 hele courgette, grof geraspt
420 gram ricotta
1 theelepel basilicum, vers, fijn gehakt
1 theelepel Italiaanse kruiden
2 teentjes knoflook, geperst
85 gram Parmezaanse kaas
3 theelepel olijfolie
Zout en peper
500 gram tomaat, uit blik (gepeld), in blokjes

Ingrediënten voor de salade:
120 gram rucola
1 hele komkommer, gehalveerd en in plakjes gesneden
1/2 middelgrote avocado
4 zon gedroogde tomaten in olie, in stukjes gesneden
1 theelepel Balsamicoazijn

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 200 graden (heteluchtoven 180 graden) Leg de pancetta op een bakplaat met bakpapier en bak het spek in ongeveer 10 minuten knapperig. Laat het een beetje afkoelen en snij het dan in kleine stukjes.

Roer de spinazie, sjalotjes, courgette, pancetta en 360 gram van de ricotta door elkaar. Op smaak brengen met wat peper en zout.

Vet een ovenschaal (inhoud 1,5 l) lichtjes in met de olie. Meng de tomatenblokjes met de knoflook, basilicum en Italiaanse kruiden. Op de bodem van de ovenschotel 80 gram van deze puree uitsmeren.

Snij de lasagnebladen dwars door, zodat je 8 rechthoeken krijgt. Verdeel het spinaziemengsel over de bladen en rol ze op. Leg ze daarna naast elkaar in de ovenschaal.

Verdeel de rest van de puree over de cannelloni. Daarover de rest van de ricotta verkruimelen en de Parmezaanse kaas erover strooien. Plaats de schaal 30 minuten in de oven. Voor serveren nog even 5 minuutjes laten staan.

Ondertussen de rucola, komkommer, advocado in een schaal mengen met de balsamicoazijn. Serveer de cannelloni met de salade.

Smullen maar!

2 opmerkingen:

  1. Het is niet aleen slank maar ook heel lekker recept;)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Als je het zo ziet op de foto lijkt het voor mij niet slank. Slanke recepten doen me vaak aan salade denken. Goed dat jij me het tegendeel laat zien. Ziet er jammie uit.

    BeantwoordenVerwijderen